Vesti -

"Ima problema: Nema radnika, uvozimo Albance" FOTO

Vladičin Han -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će suštinski južni krak Koridora 10 biti završen do kraja godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

“Ostaće nam na jednoj cevi u tunelu Manajle i još nešto na Momovom kamenu, ali suštinski će sve biti gotovo. Put će biti otvoren do kraja godine, ali radiće se do marta-aprila sigurno”, kazao je Vučić obilazeći radove na auto-putu kod Vladičinog Hana.

On je kazao da ima dosta problema na deonici kroz Grdeličku klisuru, gde tri puta kosine prave probleme i gde od 26 kilometara na 14 moraju da se prave potporni zidovi.

Takođe, na deonici Srpska kuća – Levosoje od devet kilometara ima problema, a najveći je što nemamo dovoljno radnika, naveo je Vučić.

“Najveći probelm što naši podizvođači tamo nemaju dovoljno radnika, uvozimo radnike iz Albanije i Makedonije, nemamo armirače za beton”, kazao je Vučić.

Na pitanje da li je zadovoljan dinamikom radova na izgradnji auto-puta, Vučić je kazao da uvek može brže.

“Ali da nam ta predavanja ne drže oni kod kojih su ovde sve bile poljane, bez eksproprijacije,.. Pa ovde u Vladičinom Hanu prodavnica nije radila do pre nekoliko godina, sve su fabrike isprodavali i trpali pare u džepove, a sad im ne valjaju nove fabrike, a vidite koliko su ljudi zadovoljni sada”, kazao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je prisustvovao "lansiranju" 111. nosača sa obe strane mosta Vrla u Vladičinom Hanu, koji je sa 644,4 metara najduži most na južnom kraku Koridora 10.

Na najtežnoj deonici kroz Grdeličku klisuru ovih dana je počelo i postavljanje prvog asfalta i izvode se intenzivni radovi duž cele trase južnog kraka.

Most Vrla se nalazi na deonici tunel Manajle – Vladičin Han, radove izvodi španski konzorcijum ''Azvi-Rubau'', a ugovor se finansira iz kredita Svetske banke.

Most je u fazi intenzivne izgradnje, a proteže se preko reke Vrle i državnog puta Vladičin Han – Surdulica.

Most je na 14 raspona dužine po 45 metara koje savladava ukupno 140 nosača visine 2,20 metara, dužine 44 metra i težine od 87 tona svakog, što daje ukupnu dužinu svih nosača - greda od 6. 160 metara i težinu od 12. 180 tona.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Gornja konstrukcija mosta je oslonjena na 30 stubova, sa najvećom visinom od preko 62 metra, koji su fundirani sistemom šipova – dubokog fundiranja.

U ovaj most se ugrađuje 4.392 tona armature i 25.500 metara kubna betona.

Od ukupno 140 prethodno napregnutih nosača, primenom sistema lansirnih rešetki sa obe strane mosta, postavlja se trenutno 111. nosač.

Projektom je predviđena izgradnja auto-puta u punom profilu u dužini od oko šest km i petlje Vladičin Han.

Ukupna dužina lokalnih puteva za izgradnju na ovom projektu je dva km.

Deonicu karakterišu dugački i visoki betonski mostovi, od kojih su najveći: most Džemen Do dužine 494,4 metara i most Vrla u Vladičinom Hanu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Osim ovih, projektom je predvidjena izgradnja još tri mosta, i to: mosta preko potoka Oslarci dužine 118,7 m, mosta Glinište dužine 190,3 m i mosta preko potoka Čivlak dužine 115,3 m, kao i izgradnja petlje Vladičin Han sa nadvožnjakom i mostom prilaznog kraka preko reke Vrle.

Počelo je i asfaltiranje deonice auto-puta Grdelica – Caričina Dolina na Koridoru 10.

U pitanju je trasa auto-puta i mostovi od tunela Predejane do Caričine Doline, dužine 4.650 metara.

Investitor tog projekta su Koridori Srbije, dok je izvođač JV ''Trace group hold plc – Mostovik'' iz Bugarske.

Izvođenje ovih radova finansira Evropska investiciona banka (EIB), a ugovorena vrednost radova iznosi 37,51 milion evra.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju.

Trasa auto-puta u izgradnji kroz Grdeličku klisuru je ukupne dužine 26,3 km.

Auto-put do makedonske granice nedostaje još samo na deonici Koridora 10 Srpska Kuća – Levosoje, kod Bujanovca, u dužini od oko osam km, tako da na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju fali ukupno oko 34 km.

Radovi u klisuri na svih šest deonica izvode se u veoma složenim terenskim uslovima, čemu doprinose neposredna blizina magistralnog puta i magistralne pruge i vijugavo rečno korito Južne Morave.

Na ovoj trasi se grade i 33 mosta, dva tunela, dve saobraćajne petlje - Predejane i Vladičin Han, više od 56 betonskih i 34 zemljanih/kamenih potpornih zidova ukupne dužine od preko 14,6 km, zaštita i obezbeđenje stabilnosti kosina iznad autoputne trase, 20 regulacija rečnog korita dužine oko pet km, konstrukcije za odvodnjavanje, tehnička infrastruktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.