Vesti -

"Srbija ne treba silom, beže i iz Švajcarske"

Beograd -- Predsednik švajcarske Komisije za tehnologiju i inovacije (KTI) Valter Štajnlin rekao je da Švajcarska za inovacije i istraživanje izdvaja tri odsto BDP-a.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

S druge strane, Srbija izdvaja samo 0,73 odsto.

Štajnlin je na predstavljanju programa i projekata KTI u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da su u Švajcarskoj inovacije "odgovornost industrije, a ne vlade i da vlada nema programe koji se odnose na inovacije".

KTI je federalna agencija koja naučne inovacije podstiče finansijskim sredstvima, profesionalnim savetovanjem i obukom, kao i povezivanjem privrede, posebno malih i srednjih preduzeća sa istraživačkim institucijama, kao što su univerziteti.

"Dve trećine novca koji se u Švajcarskoj izdvaja za istraživanje i razvoj usmereno je na subvencije kojima se plaćaju istraživanja u privatnim kompanijama. Nikada ne plaćamo ceo projekat, već 50 odsto, a ostatak nadoknađuje kompanija", rekao je Štajnlin.

Naveo je da se jedna trećina sredstava, namenjena istraživanjima i inovacijama, odnosno oko 200 miliona švajcarskih franaka, koristi u toj zemlji za finansiranje istraživanja na univerzitetima i projektima kojima se podiže konkurentnost.

"Švajcarska godišnje realizue 450 projekata u oblasti inovacija, što nije mnogo, ali daje signal i drugima da povećavaju konkurentnost svojih proizvoda. Da bi se podstaklo istraživanje treba smanjiti zakonsku regulativu, omogućiti što više slobode za poslovanje i otvoriti granice", rekao je Štajnlin.

On je preporučio srpskoj vladi da ne treba silom da zaustavlja odlazak stručnjaka iz Srbije, već da stvara uslove za rad da se vrate i da privuče i druge stručnjake i privrednike.

U Švajcarskoj je, prema njegovim rečima, 20 odsto stranaca, kao i 45 odsto profesora iz drugih zemalja.

"Stručnjaci odlaze i iz Švajcarske, najviše u SAD, kao i iz drugih zemalja i ta država je crna rupa, jer se iz nje ne vraćaju. U Švajcarsku i dolaze iz drugih zemalja", rekao je Štajnlin.

Dodao je da Srbija ne treba često da menja visinu poreza ako želi da privuče investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.