Vesti -

Kuća na grčkom moru košta manje nego u Surčinu

Kuća na obali mora na Halkidikiju ili Tasosu, sa dvorištem i kompletnim nameštajem, košta manje nego kuća slične kvadrature u širem centru Surčina.

Izvor: 24sata
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Pored novca koji planirate da uložite u samu nekretninu, potrebna vam je i dokumentacija - izvod iz knjige državljana, matični list, izvod tri poslednje plate i potvrda o zaposlenju, pa sa tim papirima idete u ambasadu Grčke gde se sve prevodi i overava. Tu na scenu stupaju dodatni troškovi, na koje mnogi zaboravljaju. Tako je recimo, potrebno oko 70 evra za procenitelja, oko 500 evra za advokata, 100 za prevod predugovora sa grčkog jezika, trošak notara, provizija banke, te trošak agencije posrednika od 1.000 evra do tri odsto vrednosti nekretnine.

Zvuči ludo, ali je istinito - nekad je kuća na moru bila luksuz, a danas je jeftinija nego kuća u prigradskom naselju Beograda.

Tako agencije za nekretnine nude sređene kuće na manje od 100 metara od mora za pare koje će vam u Srbiji jedva biti dovoljne da nađete valjan stan u Beogradu.

Razlog za ovako veliki pad cena nekretnina u Grčkoj leži u ekonomskoj krizi, pa su tako cene nekretnina opale za 30 do 40 odsto. Tako danas kuća od 75 kvadratnih metara u popularnom letovalištu Pefkohoriju može da se nađe za 65.000 evra, i to sa kompletnim nameštajem i na svega 70 metara od plaže. Kuća se nalazi blizu centra grada i sadrži klimu, kamin i sigurnosna vrata.

Slično je stanje u mestima Nikiti, Nea Fokea, pa čak i na Tasosu, gde cene, ipak, jesu malo više.

Naime, na ostrvima su cene najmanje pale, ali je kvadrat i dalje jeftiniji nego u Beogradu - kuća od 130 kvadrata može da se nađe za 140.000 evra ili malo više od 1.000 evra po kvadratu.

U Srbiji ćete, s druge strane, za 65.000 evra moći da kupite kuću slične kvadrature (80 kvadrata) u širem centru Surčina i to gotovo u sivoj fazi izgradnje. Dobra stvar je što je u cenu uključen i plac od devet ari. Slično je stanje u ostalim prigradskim naseljima, dok u Begradu za te pare može da se nađe pristojan stan, ali ne u centru grada.

Ako ste pomislili da zvuči previše dobro da bi bilo istinito, trebalo bi da znate da ponekad i jeste. Naime, dešava da se da su kuće koje su izuzetno povoljne u prilično lošem stanju, piše portal 24.sata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.