Vesti -

"Kakve veće penzije, vratite oteto"

Beograd -- Izjava o mogućem povećanju penzija i plata u javnom sektoru je "još jedan pokušaj obmane radi stišavanja sve većeg nezadovoljstva građana zbog pada standarda".

Izvor: Beta
Podeli

To je ocena Udruženja sindikata penzionera Srbije povodom najave premijera Srbije Aleksandra Vučića o mogućem povećanju plata i penzija zbog boljeg stanja u budžetu nego što se očekivalo.

"Suprotno mišljenju ekonomskih stručnjaka i ocenama Fiskalnog saveta servira nam se priča o trenutnom, kratkoročnom povećanju akciznih prihoda u budžetu, a krije činjenica da je javni dugu u februaru povećan za 500 miliona evra na 24,2 milijarde evra i da iznosi 73,2 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije", navodi se u saopštenju.

Udruženje sindikata penzionera je podsetilo da je za 15. april na Trgu Nikole Pašića zakazao protest protiv politike vlade i Vučiću poručilo da penzionerima "prvo vrati ono što im je neustavno oteto, a da za eventualna povećanja pita Međunarodni monetarni fond" (MMF).

Srpski premijer je 26. marta najavio da će s predstavnicima MMF-a razgovarati o mogućem povećanju plata i penzija ove godine.

"Rezultati su takvi da mi imamo novca da to sebi možemo da priuštimo, ali ne želimo da srušimo program s MMF-om i zato želimo da razgovaramo sa njima", rekao je tada Vučić, ali nije želeo da govori o detaljima povećanja plata i penzija i da li bi se uskladjivale sa inflacijom.

Plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji su smanjene u novembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.