Vesti -

Plan Srba i Mađara za kinesku robu

Beograd -- Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je robna razmena Srbije i Mađarske u 2013. bila rekordna, blizu 1,1 milijardu evra.

Izvor: Beta
Podeli

Prema njegovim rečima, očekuje da će 2014. ona biti još veća jer su rezultati u prvih osam meseci bolji za pet odsto u odnosu na isti period 2013.

Sijarto je na Poslovnom forumu Srbija-Mađarska održanom u Privrednoj komori Srbije kazao da bilateralni i međudržavni poslovi između Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji i da između vlada dve države postoji uzajamna ravnoteža i razumevanje.

Sijarto je naglasio da dobra bilateralna saradnja ima veliki uticaj i na ceo region, posebno veliki doprinos ima na energetsku stabilnost Evrope.

Prema negovim rečima, veoma je značajno da što pre počne izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, zbog sve veće razmene Kine sa Evropom, a ta pruga je najbrži put da kineska roba koja se sve više doprema do grčkih luka, stigne u Evropu. On je naglasio da je tokom današnjih razgovora sa srpskim zvaničnicima dogovoren zajednički nastup dve zemlje u pregovorima sa kineskim partnerima o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta i njenom finansiranju, kako bi bio taj projekat bio završen do leta 2017.

Prema rečima Sijarta, u prvoj polovini naredne godine planirano je otvaranje dva nova granična prelaza, a u drugoj polovini 2015. godine još dva što će imati veliki uticaj na povećanje privredne saradnje Srbije i Mađarske.

Predsednik Privredne komore Mađarske Laslo Paraga kazao je da da Mađarska pažljivo prati šta se dešava u Srbiji i da su firme iz te zemlje spremne da učestvuju u privatizacijama u Srbiji, ali i da svoje iskustvo u tom poslu podele sa Srbijom.

On je naglasio da zaštita nacionalnih interesa nije nimalo lak posao.

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević - Bošković kazala je da se ukupni odnosi Mađarske i Srbije unapređuju dijalogom i intenziviranjem aktivnosti na svim nivoima.

Ona je dodala da su oblasti koje su posebno interesantne za saradnju između dve zemlje: trgovina, energetika, građevinarstvo, saobraćaj, metalska i auto industrija, kao i poljoprivreda, zaštita životne sredine i IT sektor.

Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić kazao je da je Poslovni forum Srbija-Mađarska koji se danas održava u tom udruženju privrednika, doprineti da se ekonomska saradnja dve zemlje podigne na što veći i uravnoteženiji nivo.

On je dodao da je u prošloj godini ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene koja je bila blizu 1,1 milijardi evra bila veća za 9,58 odsto u odnosu na 2012.

Prema rečima Miletića, u prvih osam meseci ove godine ukupna vrednost robne razmene Mađarske i Srbije bila je 676,7 miliona evra, a srpski izvoz zabeležio je rast od 2,4 odsto i bio je 189 miliona evra, dok je uvoz porastao za 1,7 odsto na 487,7 miliona evra.

Prema podacima PKS-a nivo investicija mađarskih firmi u Srbiju od 2005-2014. je oko 418 miliona evra, a nivo godišnjih ulaganja je smanjen u odnosu na sredinu prethodne decenije. Najznačajnije ulaganje bilo je u bankarski sektor, jer je mađarska OTP banka kupila deo kapitala Cepter, Kulske i Niške banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.