Vesti -

Parafiran ugovor o prodaji NIS-a

Beograd -- Srbija i Rusija parafirale su ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije, na osnovu međudržavnog ugovora, izjavio je član pregovaračkog tima Dušan Bajatović.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Prema njegovim rečima, investicije u modernizaciju NIS-a biće najmanje 550 miliona evra, umesto ranije predvidjenih 500 miliona evra, što je u skladu sa predlogom Srbije koji je prihvatila ruska strana.

Bajatović je kazao da se očekuje da će se taj predlog naći na narednoj sednici vlade, koja treba da donese konačnu odluku.

Podsetivši da su ranije parafirani sporazumi o izgradnji gasovoda kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru, Bajatović je istakao da će, nakon što vlada potvrdi te dokumente, biti omogućeno potpisivanje sva tri akta.

On je precizirao da je reč o ugovoru o prodaji Naftne industrije Srbije, osnovnog ugovora koji reguliše način izgradnje i finansiranja gasovoda i osnivanja zajedničkog preduzeća "Podzemno skladište gasa Banatski dvor".

Bajtović je naveo da monopol u proizvodnju nafte neće biti moguć posle 2010. godine, a da će ekološki standardi biti poštovani u skladu sa zakonima Srbije.

Kako saznaje B92, ugovor o prodaji NIS-a trebalo bi da bude potpisan u sredu, 24. decembra u Moskvi, na najvišem državnom nivou.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović za B92 tvrdi da će investicije u NIS biti obezbeđene iz kredita Gaspromnjefta i ističe da NIS neće zbog ulaganja biti kreditno opterećen.

On je kazao da su u pregovorima obezbeđene pogodnosti za srpsku stranu, koje se pre svega odnose na prava radnika i socijalni program koji će iznositi 750 evra po godini radnog staža, a ruska kompanija se obavezala da neće biti otpuštanja do 2012. godine.

Sva tri dela sprozuma u jednom dokumentu?

Iako će prodaja NIS-a biti odvojen sporazum od Južnog toka i Banatskog dvora, drugi član pregovaračkog tima, Dušan Mrakić, kaže da se već priprema i jedinstveni dokument koji bi zaokružio sva tri.

Mrakić tvrdi i da je već ugovoreno da izgradnja Južnog toka bude završena do kraja 2015. godine.

“Pregovori su uspešno privedeni kraju. Postigli smo saglasnost o tri dokumenta koja su parafirana sa obe strane i koja bi trebalo da prođu neophodnu zakonsku proceduru u skladu sa pozitivnopravnim propisima Republike Srbije”, izjavio je Mrakić.

“Sporazumi će biti parafirani na najvišem državnom nivou od strane predsednika Borisa Tadića i predsednika Medvedeva”, najavljuje on.

“Rok koji se tiče izgradnje Južnog toka je ostao do kraja 2015. godine. Što se tiče potpisa sa naše strane na ugovor, Vlada će verovatno ovlastiti ministra Petra Škundrića, a za Banatski dvor i za Južni tok, direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića”, rekao je Mrakić.

Najmanje informacija o aranžmanu sa Rusima dao je premijer Mirko Cvetković, koji je sinoć bio u Skupštini, zbog rasprave o budžetu.

Ipak, on je rekao da je srpska strana u pregovorima dobila uglavnom sve što je tražila.

“Ja sam dobio informaciju da je dogovor postignut, da je ugovor parafiran. Ono što sam imao prilike da vidim jeste da je gotovo u svim elementima naša strana dobila ono što je zahtevala u pregovorima”, rekao je Cvetković.

Prema saznajima B92, ruski "Gasprom" bi većinski vlasnik NIS-a mogao da postane već sutra, kada se očekuje da će u Moskvu otići delegacija Srbije, koju će predvoditi predsednik Boris Tadić.

Itar-Tas: Srbija dobila više

U pregovorima o prodaji NIS-a Gaspromnjeftu, srpska strana je uspela da se izbori za povoljnije uslove sporazuma, koji će uključiti i socijalni program na kojem je srpski sindikat radnika insistirao, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Ranije je bilo dogovoreno da Gaspromnjeft kupi 51 odsto akcija NIS-a za 400 miliona evra i investira još 500 miliona evra u modernizaciju industrijskih pogona, a sada je ruski partner pristao da poveća investicije za 50 miliona evra, navela je ruska agencija.

Gaspromnjeft je, uz to, obećao da neće otpuštati zaposlene u NIS-u do 2012. godine, da će plate prilagodjavati inflaciji i isplaćivati nadoknadu od 750 evra po godini radnog staža za radnike koji odluče da napuste kompaniju.

Pregovori o uslovima za privatizaciju NIS-a bili su jedan od najizazovnijih elemenata rusko-srpskog energetskog paketa koji se sastoji od tri pojedinačna sporazuma. Oni su vodjeni tokom nekoliko meseci nakon što su parlamenti obeju zemalja ratifikovali okvirni naftni i gasni sporazum, potpisan u Moskvi krajem januara 2008, podsetio je Itar-Tas.

Prenoseći da je danas postignuta saglasnost za sporazum o prodaji kontrolnog udela u srpskom državnom monopolu NIS ruskoj kompaniji Gaspromnjeft, Itar-Tas citira izjavu šefa tima srpskih pregovarača Borisa Stefanovića da se potpisivanje sporazuma, protokola i memoranduma o izgradnji deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, duge 400 kilometara, i podzemnog skladišta za gas Banatski dvor očekuje 24. decembra.

Segment gasovoda Južni tok ići će od Bugarske preko Srbije do Republike Srpske i Hrvatske do Italije.

Ruska agencija podseća da "Gasprom njeft" planira da poveća godišnju proizvodnju sirove nafte na 80 miliona tona, a njegove postojeće rafinerije nisu u stanju da prerade tu količinu, zbog čega kompanija kupuje rafinerije.

Investicije u zajedničke energetske programe u Srbiji sa Gaspromom mogle bi dostići blizu 1,5 milijardi evra, ukazuje agencija i ističe da NIS proizvodi milion tona sirove nafte, preradjuje sedam miliona tona i da poseduje prodajnu mrežu.

Još jedan argument u korist potpisivanja sporazuma predstavlja rusko-bugarski sporazum o izgradnji bugarske deonice Južnog toka, što omogućava Gaspromu da trasu gasovoda od Bugarske postavlja kud želi, na primer, južno ili severno od Srbije, ukazuje Itar-Tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.