Vesti -

"Južni tok zaslužuje ustupak EK"

Sofija -- Rusija poštuje Treći energetski paket Evropske unije, a pravila ne mogu da se menjaju retroaktivno, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug
Podeli

Lavrov je u u Sofiji posle razgovora sa najvišim bugarskim zvaničnicima naveo da je to je osnovni princip međunarodnog prava i istakao da su sporazumi o principima, sa državama koje učestvuju u projektu izgradnje Južnog toka, postignuti pre dosta vremana, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

Šef ruske diplomatije je rekao da strateško partnerstvo između Moskve i Brisela treba da prevaziđe trenutnu fazu u međusobnim odnosima.

"Svaki problem treba da bude rešen na obostrano prihvatljivim principima i Južni tok nije izuzetak", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o ustupcima koje je Rusija spremna da učini. On je dodao da postoji veliki broj primera ustupaka koje je učinila Evropska komisija u okviru Trećeg energetskog paketa sa dobrim razlozima.

"Mi smo naglasili potrebu izgradnje Južnog toka kako je ranije planirano i ponovo potvrdili našu spremnost da nastavimo konstruktivni dijalog sa svim zainsteresovanim stranama - državama koje su uključene u projekat Južnog toka i sa Evropskom komisijom", rekao je Lavrov.

Šef bugarske diplomatije Vigenin je rekao da projekat izgradnje Južnog toka nije samo u intersu Bugarske, već je u interesu celog regiona Jugoistične Evrope i EU u celini.

"Mi podržavamo njegovo sprovođenje u skladu sa zakonima i normama EU", istakao je šef bugarske diplomatije i dodao da se nada da će aktivni dijalog sa Evropskom komisijom omogućiti što pre nastavak izgradnje Južnog toka na teritoriji Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.