Vesti -

"Region da se udruži u građevinarstvu"

Skoplje -- Makedonski ministar za poboljšanje investicione klime Zoran Sapurić pozdravlja inicijativu za osnivanje regionalne ekonomske zone i očekuje da će se realizovati

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sapurić je u izjavi Tanjugu podsetio da zemlje regiona po tom pitanju imaju pomoć Evropske unije i smatra da će ta zona omogućiti ulaganja koja sa sobom nose tehnološki razvoj.

"Važan je i kvalitet investicija", rekao je Sapurić, navodeći da je i free cargo, odnosno uklanjanje administrativnih barijera na granicama u regionu takođe važna ideja, koja, uz osnivanje regionalnog ekonomskog područja, može doprineti unapređenju saradnje.

Kako kaže, saradnja u regionu je dobra i jako je potrebna, imajući u vidu povezanost i upućenost jednih na druge, ali se poslovne veze, ističe, još više mogu unarediti.

Kao jednu od oblasti gde bi zemlje mogle da udruže snage vidi - građevinarstvo.

"Političari treba da stvaraju uslove, a preduzeća i kompanije iz regiona sarađuju. Samit100 je u funkciji toga, da se uspostave početne stvari, a da se kasnije projekti realiziju", rekao je Sapurić, koji je učestvovao na nedavnom sastanku biznismena iz regiona u Skoplju.

Ocenio je da region radi na međusobnom povezivanju, budući da su ekonomije pojedinačnih zemalja male, i dodao da je zajednički nastup jako bitan na trećim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.