Vesti -

Banke aktivirale hipoteke: Dvosoban stan 20.000€

Sve su češći oglasi u kojima banke u Republici Srpskoj nude nekretnine po osnovu hipoteke.

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Joco Cvjetković, predsednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH, kazao je da je razlog aktiviranja hipoteka ekspanzija kredita od 2003. do 2010. godine. "To je prošlo kroz sudsku proceduru i sada dužnici nemaju gotov novac pa se krediti ne mogu naplatiti na drugi način nego realizacijom hipoteka", pojasnio je Cvjetković. Dodao je da se situacija sa žirantima u poslednje vrijeme mnogo popravila pa da je mnogo manje onih koji vraćaju tuđe kredite. "Situacija je mnogo bolja, prvenstveno zahvaljujući angažmanu našeg udruženja, ali dosta su uticale i izmjene propisa, zakona i podzakonskih akata", kazao je.

Tako se i dvosobni stanovi na atraktivnim lokacijama u Banjaluci mogu kupiti za oko 40.000 maraka (20.000 evra). Stanovi iz ove kategorije su hipoteka koja je aktivirana usled neplaćenih kreditnih potraživanja.

"U prvoj polovini ove godine banke u RS su po osnovu nenaplaćenih potraživanja aktivirale hipoteku za ukupno 36 korisnika kredita po osnovu naplate kreditnih potraživanja u ukupnom iznosu od preko pet miliona maraka", potvrdili su u Agenciji za bankarstvo RS.

Dodaju da su u sektoru pravnih lica aktivirane hipoteke za 24 korisnika po osnovu naplate potraživanja u iznosu od 4,8 miliona maraka. "U sektoru fizičkih lica hipoteka je aktivirana za 12 korisnika kredita po osnovu potraživanja u iznosu od 378.000 maraka", istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Prema njihovim rečima, prošle godine je hipoteka aktivirana za 87 pravnih, te za 35 fizičkih lica s ukupnim kreditnim potraživanjima u iznosu od 21.201.900 KM.

Kako navode, iznos kredita obezbeđenih nekretninama u prvoj polovini ove godine iznosi 1.906.500 KM, što je, kako kažu, za tri odsto više nego u celoj prošloj godini.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kazao je da je ova cifra aktivirane hipoteke mala u odnosu na ukupne kredite u bankarskom sektoru. "Kad se pogleda koliki su ukupni krediti fizičkih i pravnih lica, iznos aktiviranih hipoteka se meri u promilima", dodao je Đogo.

Prema njegovim rečima, Svetska banka je mnogo puta upozoravala da su podaci u BiH poražavajući, te da bi banka aktivirala hipoteku neophodno 170 dana, a naplati trećinu nominalnog iznosa hipoteke, što, kako kaže, obeshrabruje banke kada je u pitanju taj instrument obezbeđenja kredita.

"Dodatni problem je taj što banka hipoteku nekoliko puta oglasi i onda je prodaje za onoliko koliko neko ponudi, a kada ne naplati hipoteku i dalje tereti dužnika za onu razliku koja ostane između iznosa prodate hipoteke i ukupnog iznosa kreditnih potraživanja za koje se dužnik tereti", ističe Đogo.

Tako se, na primer, može naći kuća kod Laktaša za 22.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.