Vesti -

Hrvati odgovaraju: U Srbiji nas birali, pa se žale

Kompanija Turbomehanika iz Kutine dobila je 6,2 miliona evra vredne poslove na dva tendera pančevačke Petrohemije, što je navelo na pitanje-da li je relevantna

Izvor: Večernji list
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Prvi posao, vredan 2,5 miliona evra, zamena je regulacije na tri turbolinije na pogonu proizvodnje etilena. Za taj posao prijavili su se s Dženeral elektriku.

Drugi posao, vredan 3,7 miliona evra, zamena instrumentacije, dali smo zajedničku ponudu s GEE, Emersonom i zajednicom domaćih ponuđača, kaže Ivan Majstrović, direktor i vlasnik Turbomehanike.

Podsetimo, kod nas u medijima postavilo pitanje kako kompanije, "Šnajder-Elektrik", Yokogawa, "Simens" i Honeywell, multinacionalne, koje ovde zapošljavaju hiljade ljudi i plaćaju porez u Srbiji, nisu bile konkurentne, iako su sve proizvođači opreme koja je bila tražena, dok je hrvatska firma samo posrednik.

Najveći problem za ostale ponuđače, pisale su Večernje novosti jeste što ona ne ispunjava uslove tendera, jer nema reference za projekte, niti traženi finansijski kapacitet.

Na napise iz o navodnim optužbama drugih ponuđača da Turbomehanika ne ispunjava uslove tendera, direktor odgovara:

"Napravili sve kako je bilo traženo. Odabrani smo pa se konkurencija žali. Pregovori su bili naporni, trebalo je i snižavati cenu, ali verujem da će sve biti u redu i da se dogodine uključujemo u projekt. Inače, Turbomehanika zapošljava 35 ljudi, lani je imala prihod od 87,5 miliona kuna, a godinu pre 109 miliona i znatnu dobit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.