Vesti -

Ispunjen zahtev MMF-a: Gorivo će biti skuplje

Sarajevo -- Savet ministara BiH podržao je izmene Zakona o akcizama, prema kojem će akcize na gorivo u BiH biti povećane za 15 feninga po litru.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Time je ispunjen još jedan od uslova da Međunarodni monetarni fond (MMF) nastavi kreditni aranžman sa BiH i uplati novu tranšu sredstava.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je na sednici u Sarajevu da je izmena Zakona o akcizama bila neophodna za drugu tranšu aranžmana sa MMF-om.

Taj zakon će, najavio je Zvizdić, biti upućen u parlament BiH po hitnoj proceduri.

Nakon što je 24. marta istekao redovan rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta.

Ministri iz Saveza za promene iz RS nisu glasali za set zakona o akcizama, ali je uprkos tome Savet ministara imao dovoljno glasova za njihovo usvajanje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) rekao je da on i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) nisu poržali ovaj set zakona.

"Podržavamo reformski put BiH, ali tražili smo da se kroz novi namet od 15 pfeninga proizvede i ostvari minimalni nivo zaštite za najugroženije, odnosno za poljoprivrednike", kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je SDS tražio uvođenje kategorije plavog dizela, kao i da se od 15 pfeninga nameta, tri ili četiri pfeninga odvoje u budžete entiteta, a da se ostatak da poljoprivrednicima, kako bi se ublažile posledice koje na poljoprivredu u BiH ima adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Šarović je kazao da će kroz amandmane tražiti da se nameti ne odnose na poljoprivrednike, ali i zahtevao i izjašnjenje predstavnika Vlade RS o tome ko stoji iza potpisa pisma namere MMF-u.

"Odbili su podršku sektoru poljoprivrede i naznačili da će da uštede dodatnih pet miliona konvertibilnih maraka od podsticaja za poljoprivredu", istakao je Šarović.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda naveo je da će usvajanjem novog Zakona o akcizama biti ispunjeni uslovi da MMF uplati BiH drugu tranšu od oko 76 miliona evra.

"Važno je da se ispune zahtevi ostalih kreditnih fondova. U fazi dogovaranja je 800 miliona konvertibilnih maraka za autoputeve, koridor 5C i ostale puteve", kazao je Bevanda.

Ministar finansija BiH tvrdi da sredstva od MMF-a neće ići na "krpljenje" budžeta entiteta, već na račune javnih preduzeća Autoputevi i oba entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.