Vesti -

Zašto se ubijaju farmeri?

Zašto se ubijaju francuski farmeri, ako je poljoprivredna politika EU tako dobra?

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Poljoprivredna politika na nivou EU trebalo bi da podstakne farmere kako bi imali više koristi od poljoprivrede, međutim, poljoprivrednici se žale kako trpe zbog visoke cene politike zaštite okoline, a da ih niko ništa ne pita

Francuska je zemlja koja ima najjaču poljoprivredu u Evropskoj uniji, a snaga njene poljoprivrede leži u činjenici da je činila 18% ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje EU u 2014. godini. Skladno tome je i jedan od najvećih korisnika ogromnog dela novca iz budžeta koji je upravo u EU najveći za poljoprivredu, pa je vesti da sve više francuskih farmera diže ruku na sebe vrlo upozoravajuća i alarm za uzbunu. Zašto se ubijaju francuski farmeri, ako je poljoprivredna politika EU ili kako se to stručno zove Zajednička poljoprivredna politika (ZPP), tako dobra i je li ona zaita napravljena u korist i svrhu veće proizvodnje i boljeg dohotka seljaka, ili je toliko birokratiziovana da se farmeri-seljaci više u njoj ne snalaze?

Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako su samoubistva češća među francuskim poljoprivrednicima nego u ostalom delu populacije, a kao faktori rizika navode se pad farmerskih prihoda i sve više ekoloških propisa kojima poljoprivrednici mogu udovoljiti. Posebno su samoubistvima skloni vlasnici malih gazdinstava i oni koji žive samo od poljoprivrede. Istraživanje je usliedilo nakon što su podaci pokazali da je stopa samoubistava među poljoprivrednicima za 20 posto veća od proseka u francuskoj populaciji, na što je ukazala i jedna ranija studija.

Socijalna izolacija

Iz toga proizilazi da je između 2007. i 2009. svaki drugi dan po jedan francuski poljoprivrednik počinio samoubistvo. Prema istraživanju koje je sprovela Francuska služba za javno zdravlje na osnovu podataka za razdoblje 2007-2011, u 2009. je stopa samoubistava među poljoprivrednicima bila 64, što znači da je 64 od 100.000 farmera počinilo samoubistvo.

To se objašnjava povećanom osetljivošću na finansijske rizike i većom socijalnom izolacijom. Ovaj broj možda je u međuvremeno i narastao. Naime, prošle godine tokom rasprave u EU na sednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta i poverenika za poljoprivredu o stanju u poljoprivredi na trenutak je atmosfera utihnula nakon što je zastupnik iz Francuske izneo informaciju kako je stanje u poljoprivredi toliko katastrofalno da je čak 600 poljoprivrednika u Francuskoj izvršilo samoubistvo.

Birokratska opterećenja

Prema podacima Francuskog udruženja za osiguranje poljoprivrednika (MSA), 30 odsto njihovih članova u 2015. je zaradilo manje od 5000 evra ili 350 evra mesečno u odnosu na 18% farmera u 2014. Tokom leta su iz tog udruženja upozorili kako je “u 2016. većina farmera možda zaradila i manje od 350 evra mesečno”. Mnogima od njih zemlja i poljoprivreda su jedno što imaju i kako nema kupaca za tu imovinu, ne mogu ići u mirovinu niti doći do gotovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.