Vesti -

Prepolovljen prinos, silaža već krenula

Kruševac -- Priprema silaže od cele biljke kukuruza u Rasinskom okrugu je, zbog dvomesečne suše sa izuzetno visokim temperaturama, počela ranije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Očekivani prinos će biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, saopštila je kruševačka Poljoprivredno-savetodavna i stručna služba.

"Očekivani prinosi mase za siliranje su i preko 50 odsto niži nego prošle godine, kvalitet je daleko ispod prošlogodišnjeg, a naši farmeri u ovakvim uslovima treba da spreme dovoljno kvalitetne kabaste stočne hrane i obezbede ekonomsku efikasnost proizvodnje mleka ili mesa", rekao je agenciji Beta savetodavac za stočarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno-savetodavnoj i stručnoj službi Boban Rosić.

Stručnjaci preporučuju da se kukuruz, koji je veoma uzreo zbog suše, sitnije secka nego inače i obavezno kvasi kako bi se obezbedila adekvatna vlažnost i optimalno sabijanje, te da se u masu kukuruza, koja ima veoma mali procenat klipa, doda tri do pet procenata kukuruzne prekrupe.

Rosić je rekao i da je preporuka da se sa parcela na kojima je bilo planirano branje, masa silira jer zbog malog prinosa nema ekonomske računice za branje kukuruza.

Kiša koja je pala tokom vikenda, kazao je on, smanjiće posledice suše kod hibrida i na parcelama koje nisu suviše pogorele, dok se na parcelama koje su veoma pogorele neće značajno poboljšati stanje useva, a jedino će se možda prilikom siliranja dobiti nešto veća vlažnost mase.

Kukuruz je u Rasinskom okrugu posejan na oko 40.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.