Vesti -

Kako da nedelju štednje pretvorite u DECENIJE ŠTEDNJE!

Poslednjih godina kamate na štednju u bankama su znatno pale, ispod 1% godišnje. Istovremeno cene energenata rastu iz godine u godinu povećavajući troškove stanovanja. Zato pravo rešenje može biti investicija u materijale za gradnju ili izolaciju stambenog prostora koji će praktično sami sebe otplati kroz osetno niže račune za grejanje, a tokom narednih decenija vam dopunjavati kućni budžet bolje od štedne knjižice!

Podeli

Od svog nastanka pa do danas, YTONG Termoblok je građevinski materijal sinonim za uštedu skupocene energije za grejanje, odnosno za hlađenje objekata koji su njime građeni. Njegova svrha je da osigura vlasniku objekta građenog Ytong sistemom gradnje maksimalnu udobnost i sigurnost, a pre svega smanjiti troškove u smislu energetskih resursa. „Tajna“ je u osobini YTONG materijala koji gotovo da ne akumulira toplotu. Naime, kada grejete prostorije sa zidovima od „tradicionalnih“ materijala najpre se greju sami zidovi, pa tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG Termobloka skoro da nema akumulacije toplote u zidovima, pa se samim tim prostor greje znatno brže! Tako se u objektima izgrađenim od YTONG-a ostvaruju znatne uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje!

Ukoliko već imate kuću, možete je dodatno izolovati spolja, ali kod stanova je to komplikovanije, posebno ukoliko je zgrada pod zaštitom države, ima veću spratnost ili ne možete da se dogovorite sa komšijama.

Rešenje može biti izolacija sa unutrašnje strane. Po rečima arhitekte Đorđeta Bajila iz biroa DBA u Novom Sadu, „najvažnije je izabrati kvalitetan materijal koji ne pravi parnu branu, da ne bi došlo do oštećenja zida zbog kondezacije, a posle i same zgrade. Ja preporučujem više vrsta izolacionih materijala, ali materijal koji mi se najbolje pokazao u praksi su Multipor ploče. To je potpuno prirodan materijal sa najvećim nivoom paropropusnosti kod izolacionih materijala, a mogu da se montiraju i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Njihova prednost se ogleda i u negorivosti tako da ispunjavaju i visoke standarde protivpožarne zaštite“, kaže gospodin Bajilo i dodaje da mu se nikada nije dogodilo da je kasnije dobijao reklamarcije klijenata zbog vlaženja zidova, stvaranja gljivica i slično.

U nemačkoj kompaniji Xella, proizvođaču građevinskih materijala YTONG i Multpor, rekli su nam da su ponosni na veliki broj nagrada za energetsku sanaciju starih objekata za koje je korišćen Multipor. Prvi objekat obnovljen na ovaj način rađen je u Finstervaldeu, pre više od 30 godina. Nakon 15 godina eksploatacije ovog objekta, Univerzitet u Drezdenu uradio je skidanje izolacije da se uporedi stanje konstrukcije i ono što su tada zabeležili najbolje svedoči o kvalitetu Multipora - u konstrukciji nisu pronađena nikakva oštećenja po pitanju vlage, čime je potvrđeno da uz pomoć ovog materijala objekat i nakon toliko vremena zadržava svoja svojstva!