Vesti -

Coca-Cola je više od proizvođača napitaka

Kada govorimo o poslovnim rezultatima neke kompanije, uobičajene su brojke o prihodu, profitu, investicijama… Međutim, često se zaboravlja da svojim poslovanjem veliki poslovni sistemi podržavaju poslovanje dobavljača, te i da utiču i na šire zapošljavanje. Koliki je doprinos Coca-Cola sistema u tom smislu?

Podeli
Foto: Koka kola
Foto: Koka kola

Sa ponosom mogu reći da stvaramo 225 miliona evra dodate vrednosti u domaćoj ekonomiji ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok svako radno mesto u našoj kompaniji podržava dodatnih 11 radnih mesta u privredi. Na svaki evro koji stvorimo dolazi sedam evra dodate vrednosti za srpsku privredu u vidu plata radnika, profita kompanija i poreza od Coca-Cola sistema i firmi sa kojima sarađujemo.

Coca-Cola u Srbiji zapošljava direktno 1.000 ljudi, ali može se reći da time podržava postojanje mnogo drugih radnih mesta. Da li je to tačno?

Tako je, u okviru našeg lanca vrednosti utičemo na stvaranje dodatnih radnih mesta. Konkretno, uz naše zaposlene, podržavamo još 10.700 radnih mesta širom svog lanca vrednosti, ukupno 11.700 radnih mesta, što iznosi 0,6 odsto radne snage u Srbiji.

Nedavno je predstavljena i studija koja prikazuje doprinos Coca-Cola sistema domaćoj privredi. Šta nam možete reći o metodologiji na osnovu koje je urađena studija?

Studija je urađena na osnovu input-output metodologije ekonomiste Vasilija Leontijefa, dobitnika Nobelove nagrade. Ona na naučno priznat način sagledava direktan i indirektan uticaj našeg poslovanja putem: zapošljavanja, prihoda i poreza. Po treći put zaredom ju je uradila konsultantska kompanija Steward Redqeen na čelu sa profesorom Itanom Kapstajnom, renomiranim stručnjakom u oblasti konsaltinga i izrade ekonomskih analiza.

Studija sagledava i uticaj kompanije na budžet Srbije. Da li je došlo do nekih promena u ovom pogledu, imajući u vidu da je ovo treća studija do sada?

U srpski budžet uplaćujemo ukupno 9 miliona evra direktnih poreskih prihoda, a podržavamo čak 139 miliona evra u celokupnom lancu vrednosti, što iznosi 1,1 odsto ukupnog poreskog prihoda u zemlji. U odnosu na ranije studije, naši direktna poreska davanja su se značajno povećala, od čega direktne koristi imaju upravo građani Srbije.

Da li smatrate da okruženje u kojem poslujete dovoljno shvata značaj postojanja velikih kompanija, kao i izveštavanja?

Studija, uz predstavljanje rezultata, u velikoj meri naglašava da se uspešno poslovanje i doprinos privredi ostvaruju zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa partnerima, zapošljavanjem lokalne radne snage i ulaganjem u zajednicu. Naši partneri itekako ističu značaj naših partnerskih odnosa, te smo i na samom predstavljanju studije uz ministra Vujovića, mogli da čujemo iskustva naših partnera u saradnji sa nama. Svesni smo da svojim primerom možemo motivisati i druge kompanije da primene slične prakse i zato smo ove godine studiju predstavili u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Kako biste ocenili uslove poslovanja i imate li neke zamerke ili predloge u tom smislu?

Srbija je za nas veoma važno tržište, sa velikim potencijalima i mi već dve godine zaredom ostvarujemo rekordne rezultate. To postižemo zahvaljujući velikom iskustvu i požrtvovanosti našeg tima, ali želim da istaknem da je i okruženje veoma značajno. Makroekeonomska sitacija je stabilizovana, što u velikoj meri doprinosi većoj predvidivosti poslovanja. Istovremeno, i dalje postoje smetnje, poput sive ekonomije, ali uvereni smo da je Srbija spremna da se suoči sa ovim izazovom, koji u velikoj meri utiče i na biznis, ali i na životni standard.