Fokus -

Zašto je Jahu prodao sebe?

Jahu je bio prethodnica rane generacije internet korisnika a njihovi servisi i dalje imaju milijardu korisnika mesečno. Ali internet je mesto koje ne prašta jučerašnje sjajne ideje i Jahu je sada stigao na kraj svog postojanja kao samostalne kompanije.

Jelena StjepanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Uprava kompanije iz Silicijumske doline saglasila se da glavni internet biznis Jahua proda Verajzonu za 4,8 milijardi dolara, sudeći prema ljudima koji su obavešteni o dogovoru, ali nisu ovlašćeni da o tome govore u javnosti pre otvarnja berze u SAD u ponedeljak.

Nakon prodaje, akcionarima Jahua ostaće oko 41 milijardu dolara investicija u kinesku e-kompaniju Alibaba, u Jahu Japan, kao i u manjem portfoliju patenata.

Jahu se već deceniju bori da pronađe dobitnu strategiju u situaciji narastajuće konkurencije, društvenih mreža i video servisa.

Sada je odustao, odlukom da se proda Varajzonu za mali deo sume koju je vredeo 2000. godine, koja je iznosila više od 125 milijardi dolara.

Ono što se ne očekuje je da se šefica Jahua Marisa Mejer pridruži Varajzonu, ali će, kako navode pojedini izvori, na ime otpremnine dobiti 57 miliona evra.

Osnovan 1994. godine, Jahu je bio jedan od poslednjih nezavisnih veb pionira. Mnoge od tih revolucionarnih kompanija, poput tvorca veb brauzera Netskejp, nikada nisu stigle do kraja prvog dot.kom buma.

Ali, Jahu je uprkos stalnom previranju u menadžmentu, rastao. Počeo kao direktorijum sajtova, kompanija je ubrzo radila mnogo više, nudeći pretrage, e-mail, kupovinu i vesti. Te usluge, koje su bile besplatne za korisnike, podržali su oglašivači reklamama.

Duže vreme, taj model je funkcionisao. Izgledalo je kao da je svaka firma u Americi, i u velikom delu sveta, želela da dosegne do ljudi koji koriste novi medij, a prihodi su dodavali vrednost Jahuu.

Na kraju, kompaniju su dotukli Gugl i Fejsbuk, dve mlađe gigantske kompanije koje su shvatile da je za opstanak potreban kontinuirani proces inovacija i spremno dočekati sledeću veliku stvar. Jahu, koji je flertovao sa kupovinom obe te kompanije u njihovom ranom periodu, gledao je svoje potonuće kako su korisnici prelazili na aplikacije i društvene mreže.

Jedan od bivših izvršnih direktora Jahua kazao je da se kompanija takmičila u tako mnogo oblasti u kojima je bilo teško uspeti. “Morate biti koka-kola ili Pepsi. Ne želite da budete RC Kola”, kazao je on.

Verajzon, jedna od najvećih američkih telekomunikacionih kompanije, planira da kombinuje Jahuove i operacije AOL, dugogodišnjeg Juahuovog rivala, koga su preuzeli prošle godine. Ideja je da se iskoristi širok spektar sadržaja i reklamna tehnologija Jahua kako bi se ponudile snažnije usluge klijentima i oglašivačima Varajzona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.