Fokus -

"Blagajnici kao tetkice - razlika 500 RSD, plate na 70.000"

Visina plata zaposlenima u prosveti dovela je do toga da su tetkice non-stop na bolovanju, a da profesori zarađuju manje od republičkog proseka, kaže Jasna Janković.

Jelena StjepanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika za B92 Biz kaže da insistiraju na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih i promenu odnosa koeficijenata, koji bi nastavnicima i profesorima omogućili zaradu od 70.000 dinara.

“Tražimo da nenastavno osoblje bude koefecijent jedan sa platom od 22.500 dinara, da administrativni radnici sa četvrtim stepenom imaju duplo više, odnosno koeficijent dva, dok bi posao nastavnika i profesora sa sedmim stepenom stručne spreme nosio koeficijent tri, pa bi im plata bila skoro 70.000 dinara”, navela je ona.

Kako navodi, trenutno smo u situaciji da su blagajnici za prošli mesec primili 500 dinara više od tetkica, pa će i oni biti stalno na bolovanju je rim je isto da li rade ili ne. Zbog tog apsurda plaćaćemo duplo i tetkice i administrativne radnike.

“Taj odnas je nekad postojao posle 2000 godine i težimo da se tome vratimo. Ceo haos je npravila Uredba o koeficijentima iz 2009. godine koja kao reper uzima cenu rada i ona se povećava. Zbog toga je taj odnos počeo drastično da se remeti, pa su naši admnistrativni radnici svedeni na prvi stepen, odnosno koeficijent 1 i primaju 500 dinara više od tetkica”, kaže Jankovićeva.

Na pitanje da li su saglasni sa najavom da će od sledeće godine prosvetni radnici biti plaćani po učinku, Jankovićeva kaže da su platni razredi usvojeni pre godinu dana, ali da je to zakon koji tek treba da se razrađuje.

Sa druge strane, Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru koji se najavljuje od sledeće godine je na dugom štapu a njime opet neće biti obuhvaćena javna preduzeća, “tako da će se tamo i dalje rasipati, dok se svuda priča o štednji”, navodi ona.

Ukazujući da će Unija podržati svaki sistemski pomak, Jankovićeva je navela da od vlade zahteva da u roku od šest dana da konkretnu ponudu o iznosima nagrada i raspodeli ušteđenih sredstava u skladu sa Sporazumom.

Do tada, zahtevamo od Vlade Republike Srbije da nam u roku od 6 dana da ponudu u vezi sa članom 2. Sporazuma, o nagradama zaposlenih u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika i u vezi sa članom 7., a tiče se ušteda u budžetu.

“To je mogućnost da se isplatama po ta dva osnova popravi materijalni položaj zaposlenih u prosveti i mi smo do pre nekoliko godina primali svetosavsku nagradu od 5.000 dinara, koja je bila ista za sve”, kaže Jankovićeva.

Resorni ministri Mladen Šarčević i Ana Brnabić sastali su se ranije danas sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata prosvete i najavili novi Zakon i promenu načina obračuna zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.