IT poslovi koje možete raditi čak i ako ne znate da kodirate

Sa najvećom ponudom poslova i platama koje višestruko prevazilaze zarade u drugim oblastima, IT sektor je san mnogih ljudi. Ipak, za većinu njih učenje programiranja je nepremostiva prepreka. Ono što mnogi ne znaju jeste da dobro plaćenu karijeru u IT-ju možete ostvariti čak i ako nikad ne naučite da programirate.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

13:45

IT poslovi koje možete raditi čak i ako ne znate da kodirate
Foto: Promo

Kada se pomene IT, veliki broj ljudi prvo pomisli na velike plate i udubljene programere koji ispisuju linije i linije koda. I dok je visoka zarada privlačna svima, mnogima programiranje i sve što ono podrazumeva i ne deluje toliko zanimljivo. Zbog toga veliki broj onih koji bi se odlično snašli u IT sektoru ne razmišlja ozbiljno o eventualnoj karijeri u njemu jer smatraju da je znanje programiranja osnovni preduslov. Međutim, takvo shvatanje je pogrešno. Naime:

-istina je da IT oblast nudi veliki broj dobro plaćenih poslova čak i ako ne znate da programirate.

Ukoliko vas privlači rad u IT sektoru, a ne želite da učite brojne programske jezike, ovo su neka od najprofitabilnijih zanimanja o kojima bi trebalo da razmislite.

Visoko plaćeni poslovi u IT-ju koji ne zahtevaju znanje programiranja

Specijalista za SEO. Zahvaljujući IT razvoju, danas svaka ozbiljna kompanija mora da vodi računa o vidljivosti svog sajta u internet pretraživačima. A tu na scenu stupaju SEO stručnjaci. Oni se koriste različitim tehnikama SEO optimizacije, među koje spadaju i istraživanje ključnih reči, kreiranje i uređivanje sadržaja, praćenje analitike i kampanja kako bi sajtu obezbedili što bolju pozicioniranost u pretrazi. U svom poslu SEO eksperti tesno sarađuju sa programerima i dizajnerima, ali sami ne moraju da znaju kodiranje. Ukoliko želite da za samo 12 meseci steknete znanja koja će od vas načiniti veoma traženog i visoko plaćenog SEO stručnjaka, odličan izbor je Content and SEO Manager kurs na ITAcademy.

Projekt menadžer. Posao u IT sferi veoma je dinamičan. Potrebno je ispuniti različite želje brojnih klijenata i pri tome voditi računa da se poštuju rokovi koji su često kratki. Osoba koja se brine da sve protekne glatko i koja je nezamenljiv deo svake kompanije je projekt menadžer. On predstavlja most između klijenata i programera vodeći pri tome računa da svi članovi njegovog tima funkcionišu besprekorno kako bi projekat bio završen uspešno i na vreme. Iako je posrednik između klijentovih zahteva i programera koji ih ispunjavaju, projekt menadžer ne mora da vlada kodiranjem. Za bavljenje ovim poslom potrebne su vam pre svega dobre organizacione i komunikacione sposobnosti, a njih najbrže možete steći online ili učenjem na daljinu na kursu Web Project Manager & Data Analyst.
Foto: Promo
Digitalni marketing. Zahvaljujući IT-ju marketing se danas preselio u digitalnu sferu. Bez obzira na veličinu i sektor, kompanije u promociji svojih usluga koriste sve prednosti informacionih tehnologija. Upravo zbog toga su stručnjaci za digitalni marketing veoma traženi. Oni se bave planiranjem i sprovođenjem kampanja putem društvenih mreža, internet oglašavanjem, povećanjem online prodaje i promovisanjem kompanije u digitalnoj sferi. Ova oblast je veoma široka i dozvoljava vam da se specijalizujete u različitim sektorima marketinga, a ni za jedan od njih nije neophodno da poznajete programiranje. U zavisnosti od svojih afiniteta, možete se odlučiti za kurs E-businees & Internet Marketing, koji će vam pružiti znanja i veštine za unapređenje poslovanja vaše kompanije ili njen izlazak na globalno tržište. Ukoliko vas interesuju društvene mreže i stvaranje zajednice vernih klijenata, pravi izbor je Social Media, Online PR & Community Manager program.

Dizajn. Bilo da stvaraju jedinstvene i originalne logoe, ambalaže proizvoda ili crtaju kuće i unutrašnje prostore, dizajneri su izuzetno traženi u IT sferi. Njihov cilj je da kreiraju vizuelno upečatljive predmete. Svi koji imaju sklonost ka crtanju i žele da spoje svoju kreativnost sa naprednom tehnologijom treba da razmisle o karijeri u dizajnu. Dizajn ima široku primenu u IT sferi, pa se tako možete odlučiti da postanete grafički dizajner, koji se stara o vizuelnom imidžu kompanije, ili izabrati da pomoću Autodeskovih softverskih programa stvarate neponovljive 3D modele objekata, proizvoda, projektujete eksterijere i enterijere... Bez obzira na to za koju oblast se odlučite, nećete morati da poznajete programiranje, a bićete izuzetno tražen stručnjak u svakoj kompaniji.

E-business. Prodaja se danas velikim delom odvija online, pa je tako sve više internet prodavnica koje nude sve, od igle do lokomotive. Osobe koje su u stanju da osmisle, pokrenu i vode internet trgovinu ne moraju da znaju da programiraju. Ono što moraju da poseduju jeste osećaj za biznis i potrebe tržišta, odnosno da pretpostave šta njihovi potencijalni kupci žele i potom da kroz komunikaciju sa programerima kreiraju internet prodavnicu koja će im to i pružiti. Na programu Online Sales & E-business Development naučićete kako da pokrenete uspešnu internet prodavnicu, što će vas učiniti nezaobilaznim članom svake kompanije ili vam omogućiti da razvijete sopstveni biznis.
Foto: Promo
ITAcademy vam pomaže da pronađete svoje mesto u IT sektoru

Rad u IT-ju nije rezervisan samo za programere. Svako ko želi visoku zaradu, dinamično okruženje i bogate mogućnosti ima priliku da pronađe svoje mesto u ovoj profitabilnoj oblasti. U zavisnosti od svojih sklonosti, interesovanja i talenata, na raspolaganju vam je veliki broj neprogramerskih zanimanja. Ukoliko niste sigurni koja oblast IT-ja bi bila prava za vas, rešite ovaj kratki test i saznajte.

Sjajna vest za sve one koje privlači mogućnost rada u IT sektoru je da na ITAcademy, pored sticanja znanja iz različitih programskih jezika, možete izabrati i veliki broj kurseva koji će vam omogućiti uspešnu karijeru bez znanja programiranja. Kroz podršku najuspešnijih IT stručnjaka u našoj zemlji, praktičan rad na realnim projektima, tradicionalnu i online nastavu, veoma brzo ćete biti u prilici da započnete karijeru u ovoj lukrativnoj oblasti.

Zapamtite: IT je za svakoga. Prijavite se i započnite karijeru iz snova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: