Čestitke iz EU, ali i upozorenja

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo čestitali pobedu Tomislavu Nikoliću.

Oni su izrazili očekivanje da će Srbija ostati na evropskom putu.

“Želimo uspeh predsedniku Nikoliću u suočavanju sa izazovima koji mu predstoje i u odgovoru na ogromna očekivanja srpskog naroda u vezi sa privrednim rastom i prosperitetom”, kaže se u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika.

Kako se navodi, “predsednik Nikolić sada snosi naročitu odgovornost da obezbedi da Srbija dobije stabilne i funkcionalne institucije”.

Van Rompej i Barozo su konstatovali da je srpski narod na izborima dao jasnu podršku evropski orijentisanoj politici vlade i ukazali da rukovodstvo sada ima jak mandat da nastavi s takvom politikom i napravi sledeći korak na evropskom putu - otpočinjanje pregovora o pridruživanju, kada ispuni neophodne uslove.

“Snažno ohrabrujemo predsednika Nikolića da nastavi u ovom pravcu”, poručili su evropski lideri i upozorili da predstojeći izazovi od njega zahtevaju “visok stepen državničke svesti”.

Kako se navodi, “Srbija će morati da stalno pokazuje svoju privrženost duhu pomirenja i saradnje u regionu”.

Barozo i Van Rompej su naglasili da je “od suštinske važnosti” da se očuva ritam reformi kako bi kriterijumi za početak pregovora bili ispunjeni, kao i da se ostvari novi napredak u dijalogu i poboljšanju odnosa s Prištinom.

“Evropska perspektiva Srbije je vrlo konkretna i stoga se nadamo da ćemo moći da se oslonimo na ličnu posvećenost predsednika Nikolića da se taj cilj postigne”, rekli su predsednici i poručili da se unapred raduju saradnji sa Nikolićem, za koju se nadaju da će biti plodonosna.

I austrijski vicekancelar i šef diplomatije Mihael Špindeleger očekuje od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će nastaviti sa započetim putem približavanja zemlje Evropskoj uniji.

"On sada ima šansu da dokaže svoje opredeljenje prema evropskoj Srbiji", poručio je Špindeleger u izjavi APA.

Špindeleger je kazao da građani Srbije žele viši životni standard, mir i stabilnost za svoju zemlju i region, istakavši da je evropska integracija jedini put Srbije, kojim se ti ciljevi mogu dostići.

Budućnost Srbije je nesumnjivo u EU, naglasio je Špindeleger, dodajući da veruje da je toga svestan i novi predsednik Nikolić.

Austrija je, prema njegovim rečima, spremna i dalje da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, u „iščekivanju da će Srbija nastaviti dosledno put reformi“.

Predsednik socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda ocenio je da izborna pobeda Nikolića predstavlja "težak udarac evropskoj politici na Balkanu i regionalnoj stabilnosti".

"EU ne sme dozvoliti da bude odvraćena zbog demokratske odluke srpskog naroda. Započet kurs pažljivo pripremljene i postepene integracije regiona mora biti nastavljen", poručio je on u saopštenju.

Na novom predsedniku Srbije je, prema rečima Svobode, da svoje proevropske izjave pretoči u delo. "Njegova nacionalistička retorika i stav prema Kosovu do sada nisu ukazivali na evropski put", naglasio je on.

Novi predsednik, kako je ocenio, mora sada da preduzme promenu kursa zbog stanovništva Srbije kako ne bi ometao put Srbije u Evropu.