- Komentari -

Kakve veze imaju mačke sa radioaktivnom katastrofom?

Ako pokušavate da stabilizujete nuklearni otpad - nemojte nikako koristiti mačiji posip, ustanovili su na teži način zaposleni u američkom Postrojenju za skladištenje radioaktivnog otpada u Novom Meksiku.

Izvor: Mashable
Pošaljite komentar
  1. Bravo za MilanBg i sve pohvale za komentar!
    To je pravi primer i suština (istraživačkog) novinarstva, onoga što nama u Srbiji tako nedostaje, a ne samo copy/paste i "translejt" sa hrvatskog i opa - eto vesti!
    (primer za primer, 1. april 2015 02:55)

    # Link komentara

  2. evo divnog primera kako su ljudski nemar i dilentantizam neizbezni te zasto nuklearna energija nije zadovoljavajuce resenje.
    (Диско нинџа, 31. mart 2015 22:47)



    bolje je od termoelektrana.
     (neutralni felsh, 1. april 2015 02:01)

    # Link komentara

  3. Da li je to mozda Sredingerova macka ?
     (Bee-Zon, 1. april 2015 00:21)

    # Link komentara

  4. Nije mi bilo bas jasno kako se i zasto koristi macji posip pa sam malo proguglao. Rec je o tome da je u Pravilniku za pakovanje otpada koji je pisan davno, receno da se "pre zatvaranja u burad radioaktivni otpad stabilise silikatnim absorbentom (npr. macji posip)". U to vreme postojala je samo jedna vrsta posipa, bazirana na zeolitima - neorganskim silikatnim mineralima. Oni imaju razne industrijske primene zbog svoje velike moci upijanja tecnosti, ulja i mirisa. U radioaktivni otpad koji sadrzi nitratne soli se dodaju da bi zadrzali tecnost i sprecili da se soli osuse sto bi dovelo do nestabilnosti i zapaljenja. U medjuvremenu su se pojavili ekoloski macji posipi pravljeni na osnovu otpadaka od zitarica ili piljevine i koji nemaju trazenu sposobnost stabilizacije nitratnih soli. Neko je, bez razmisljanja o sastavu, doslovce primenio macji posip ali novije vrste i napravio smesu "nekompatibilnih materijala" kako bi se uctivo naucno reklo. Eksperimenti su pokazali da se smesa eko-posipa, nitrata, azotne kiseline i oksalata spontano samozagreva do temperature od oko 100 C. Zato su burad zbog razvijenih gasova, posle dva meseca popucala...
    (milan-bgd, 31. mart 2015 22:50)

    # Link komentara

  5. evo divnog primera kako su ljudski nemar i dilentantizam neizbezni te zasto nuklearna energija nije zadovoljavajuce resenje.
     (Диско нинџа, 31. mart 2015 22:47)

    # Link komentara

  6. Dobro je da sam ovo saznao na vreme. Iz ovih stopa krecem da ustanovim da li je posip koji ja posedujem kompatibilan sa radioaktivnim otpadom koji cuvam u podrumu !
    (Rutherford, 31. mart 2015 21:38)

    # Link komentara

  7. A da je još bilo i miševa bila bi nuklearna katastrofa!
     (Mister x, 31. mart 2015 21:27)

    # Link komentara