- Komentari -

Od čega je umro Frederik Šopen?

Sačuvano srce kompozitora Frederika Šopena sadrži znakove tuberkuloze, a možda i još neke plućne bolesti, izjavili su danas poljski naučnici.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. On je umro,njegova muzika nikada.
    (Sadie, 18. septembar 2014 16:22)

    # Link komentara

  2. A sto si ti Dusane cekao da te neko "prozove", pa da ovako lepo napises neke zanimljivosti?
    Ljudi, ako imate znanja o nekoj temi, nemojte se ustrucavati, pisite, da i mi drugi to naucimo.
    (Petar, 18. septembar 2014 15:52)

    # Link komentara

  3. Nista ga nije sprecavalo da i tako osetljiv napise neke najdirljivije kompozicije za klavir, iako ih je redje izvodio. Tadasnji poslodavci su bili humaniji.
    (melanholija, 18. septembar 2014 12:33)

    # Link komentara

  4. Od najteže konjske bolesti
    (čovek, 18. septembar 2014 12:27)

    # Link komentara

  5. @King

    Na srecu mnogi znaju, pa eto neki kao moja malenkost zna sve biografske ali i umetnicke detalje iz njegovog zivota. I svih ostalih poznatih i manje poznatih muzicara. Sopen je umro od tuberkuloze. Ni venericnih bolesti, ni pica ni slicnih gluposti. Nije bio promiskuitetan (za razliku od velikog Lista - bili su prijatelji, a koji je voleo novac, zene...), od detinjstva sa zdravljem prozracan i osudjen na kratak, ali, za civilizaciju, neprocenjiv zivot. Bio je stidljiv, povucen, imao je recimo veliku tremu i nije voleo zbog toga da svira u koncertnim salama. Svirao je u kamernoj atmosferi, to je bila njegova sredina i takva mu je muzika. Bio je skroman, fino vaspitan i pored novcane oskudice, pomagao je poljskim izbeglicama u Parizu. Prenaglasava se, iz politickih razloga, njegova uloga u poljskom nacionalnom zivotu iako on jeste bio vatreni poljski patriota, ali ne sovinista kakvih je danas mnogo u Poljskoj. Cak postoji manje poznata "konfrotacija" izmedju dva dela: jedne Sopenove etide i jednog Rahmanjinovog muzickog momenta. Gde je Sopen dao kritiku ruske okupacije Poljske, a Rahmanjinov naravno znatno kasnije odgovorio kritikujuci poljsku okupaciju Rusije. Ali na stranu ti politicki izleti, i njegova zloupoteba sa ove ili one strane, Sopen je jedna od retkih cistih stvaralackih dusa i takav je ostao do poslednjeg trena svoga zivota.
    (Dusan sa Zvezdare, 18. septembar 2014 12:14)

    # Link komentara

  6. Napala ga krumpirova zlatica?Čekaj malo,pa on nije bija poljoprivrednik nego glazbenik.Onda je sto posto umra od seksa,droge i alkohola.
    (miro split, 18. septembar 2014 10:51)

    # Link komentara

  7. Postoje zapisi (koliko su verodostojni, ne znam) da je bolovao od neke venerične bolesti i da je usled pada imuniteta usput dobio i tuberkulozu koja je i glavni uzrok njegove smrti.
    (Nix, 18. septembar 2014 09:04)

    # Link komentara

  8. od smrti. ..
    (Vladimir, 18. septembar 2014 08:56)

    # Link komentara

  9. Od smrta.
    (code331, 18. septembar 2014 07:36)

    # Link komentara

  10. Samo 0 komentara...iha...pa sta sam i ocekivao.Pitanje je ko u ovoj zemlji zna bilo sta o Frederiku???Odlican tekst...bravo za b92!
    (King, 18. septembar 2014 06:19)

    # Link komentara

  11. Cisticna fibroza, sto se moze dokazati genetskim ispitovanjem je jedno od resenja zagonetke. Drugo resenje bi bilo astma, rani oblik u detinjstvu koji se pogorsao i prerastao u hronicni bronhitis, bolest koja je odlicna podloga za respiratorne infekcije i razvoj TBC-a, dok bi povrcani otpor u plucnoj cirkulaciji usled ove bolesti mogak objasniti uvecane srcane komore. Zanimljivo je koliko de samo zakljucaka moze dobiti izucavajuci jedan jedini, doduse jako bitan organ.
    (Circulus Vitiosus, 18. septembar 2014 01:00)

    # Link komentara

  12. ja znam od cega je umro...Od smrti...
    (GGMU, 18. septembar 2014 00:46)

    # Link komentara

  13. Šopen nije živ!?
    (Palma, 18. septembar 2014 00:06)

    # Link komentara