- Komentari -

Bez hamburgera i pica u blizini škola

U blizini škola u Rumuniji više se ne smeju prodavati hamburgeri, pice, čipsevi i druge slane i slatke grickalice koje spadaju u nezdravu hranu.

Pošaljite komentar
  1. Rucak i uzina koji su ponudjeni u nasim skolskim kuhinjama su dobro izbalansirani, ali i nepopularni. Mozda nije lose ponuditi im da mogu da kupe u skoli nesto zdravo - svezu vocku, vocni jogurt...
    Medjutim kada vidim komentar tipa @MixnojloX, shvatim da deci ne treba nikakva zabrana i da nista ne treba sklanjati sa ulica.
    Ideja o zakljucavanju dece u skolska dvorista je UZASNA. Pa isto tako i zabrana da oni kupe cips je takodlje losa.
    Zivela decija sloboda!
    (Dole roditelji, zivela DECA, 23. septembar 2008 16:39)

    # Link komentara

  2. Treba voditi racuna o tome sta ce deca jesti (ne samo deca, vec i svi mi!), ali umesto nezdrave hrane, mora postojati nekakva alternativa. Ne mozemo zabraniti ovo i ono, a da ne ponudimo nista. Slazem se da su hamburgeri, pice, slatkisi, ali i 90% peciva iz pekara (belo brasno i aditivi) katastrofa za organizam. Ali kad to odstranimo iz ishrane, sta nam ostaje umesto toga? Sta covek da jede na ulici? Sta dete da jede za vreme skolskog odmora? Gde je alternativa? Gde je zdrava hrana? Ima li je? Necemo valjda jesti samo voce i povrce? Gde su proteini, gde su drugi ugljeni hidrati? Sta ucenici da jedu kad su gladni? Mora se nesto uraditi po tom pitanju. Ili sve ostaje isto. Nema svako para i vremena da sedne u restoran, pa da jede koliko toliko pristojno.
    (drug Jataganac, 23. septembar 2008 09:43)

    # Link komentara

  3. Cula sam za akciju u jednoj osnovnoj skoli u Beogradu (ne secam se naziva, negde je kod Crvenog krsta). Tamo su klasicnu pekaru u krugu skole zamenili pekarom sa zdravom hranom. Mozda mozemo da se nadamo da ce se pojaviti jos takvih primera. Ali, kao sto je neko vec komentarisao, veci problem je sto deca istu nezdravu htanu jedu i kod kuce. Kada bi pre svega roditelji bili edukovaniji, i kada bi deci bila ponudjena alternativa hamburgerima i coca-coli, vremenom bi se razvila svest o tome sta je stetno.
    (Enna, 22. septembar 2008 13:09)

    # Link komentara

  4. E svaka im cast! Plasim se da se ovako nesto kod nas nece skoro desiti. Mozda bi raznorazni borci za decija prava trebalo da nacnu ovu temu, jer je kod nas potpuno "normalno" da se pice peku u holu skole!
    (visnja, 22. septembar 2008 10:39)

    # Link komentara

  5. Resenje je vrlo jednostavno ali u Srbiji je nemoguce.
    Treba ograditi skolska dvorista i ne dozvoljavati deci da napustaju krug skole (niti sumnjivim tipovima da u skolu ulaze) za vreme nastave i odmora. Onda treba otvoriti skolsku kantinu i uvesti strogu kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane koja se tu prodaje. Ako je preskupo treba Ministarstvo obrazovanja da subvencionise rad tih kantina.
    Time bi se skolama vratila i vaspitna uloga koju vec odavno nemaju. Vaspitanje dece ne treba biti samo za vreme casa vec i za vreme odmora. U to vaspitanje spada naravno i kvalitet ishrane.
    Ali, sta bi onda razni Maxi, Miskovici i ostali - gde su oni u celoj prici? Moraju oni uzeti svoj deo makar i na racun zdravlja dece. E, zato ce to tesko da zazivi u Srbiji.
    (MixajloN, 21. septembar 2008 22:08)

    # Link komentara

  6. Svaka cast rumunima u vezi ovoga.
    Sramota za nas sto izgleda da necemo u skoro vreme uvesti nesto slicno.

    Ali za 15god. izgledacemo kao debeli meksikanci ..
    najtragicinije je to sto sve pare otici ce za ove industrijske proizvode (cipsevi,cokoladice,gricke) koje nemaju nikakve koristi za nase ili decje telo -mozak.

    A da ne govorimo o hemiskim bombama secera i fosfrone kiseline u napiticima tipa koka kola koji jos vuku kalcijum iz kostiju.
    (estelle, 21. septembar 2008 14:40)

    # Link komentara

  7. pa zar stavrno mislite da takvih inicijativa nije bilo kod nas? da nije bilo inicijative da se bio hrana proverenog kvaliteta nadje u jelovnicima decjih skola, da se ukine masna hrana bolesnicima u bolnicama, da se uvedu elektro automobili u gradske sluzbe, itd itd. samo sto nadlezni NECE NIKOG DA SLUSAJU i nemaju dodir sa inicijativama van njihovih politickih stranaka. to je problem. i zato smo poslednji u svemu.
    (vegetarijanac, 21. septembar 2008 13:09)

    # Link komentara

  8. zabranu hamburgera podrzavam.... sto se pica tice, nemam nista protiv pica....
    (Vojin Petrovic, 21. septembar 2008 09:04)

    # Link komentara

  9. Najbolje bi bilo kada bi deci u blizini nasih skola ponudili alternativu u vidu veselih zdravih sendvica sa puno salate i zdravih namaza, recimo od soje, ali jeftinijih nego sto su to sada u prodavnicama zdrave hrane, u kojim je sve preskupo. Jedan sendvic sa tofu sirom kosta oko 120 dinara, dok obican sendvic sa sunkom i kackavaljem mozete da kupite vec za 60 dinara. Zdrava hrana prvo mora da pojeftini, da bi ljudi o njoj poceli uopste da razmisljaju...
    (tofu, 20. septembar 2008 22:16)

    # Link komentara

  10. Zasto zabranjivati dresh hranu pored skola, kada je 99.99% dece jede i kod kuce. Kada vodim svoje dvoje male dece na rodjendane, tamo nema nicega kod kuce napravljenog, sve je naruceno, pocev od ulojanjenog zu-zua, tona grickalica, i `plastificirane` torte na kraju. Sva sreca pa deca na rodjendane idu zbog igranja, i hranu uglavnom ignorisu, ali sam ja jednom probala `betmena` na rodjendanu i tri dana mi je bio plav jezik, od boje za hranu. U poredjenju sa tim smoki i cips deluju kao kavijar i dimljeni losos. Ali da ne davim, mislim da edukacija treba prvenstveno roditeljima, koji vise deci ne pakuju banane i sendvice (napravljene kod kuce)za uzinu, nego kupovne grickalice. I moja cerka sa tugom i zaviscu gleda u drugu decu koja tamane cokoladne bananice, dok ona jadna izigrava Moglija sa obicnom bananom, i nije ni IN ni COOL... Pozzz Sara
    (sara, 20. septembar 2008 19:36)

    # Link komentara

  11. Jos jedna stvar koju bi smo mogli i trebali da iskpiramo od rumuna, koje smo do skoro sa prezirom gledali.
    Zivim pored osnovne skole i svedok sam uzasne guzve za vreme odmora u obliznjim prodavnicama. Naravno, predmet kupovine malisana sigurno nije voce (koje inace, ne bi imali gde ni da operu pre konzumiranja) nego tone slatkisa i slanisa. :-(
    moj klinac je sada drugi razred i uzasavam se kada vidim sta cela njegova generacija preferira da ima za trpezom.
    Ovakva odluka bi bila samo jedna u nizu koje bi ova drzava trebala da donese u cilju popravljanja zdravlja dece (a i odraslih).
    Ali, iluzorno je to ocekivati od drzave u kojoj su cigare strasno jeftine (pa je zato duvanska industrija najprofitabilnija), reklamira se svakakvo djubre (a cudo je koliko deca VERUJU reklamama)....
    (Shomy, 20. septembar 2008 17:23)

    # Link komentara

  12. Svaka cast! Eh, kad bi nekog kod nas zanimale ovakve stvari!
    (s tim rolaj, 20. septembar 2008 17:22)

    # Link komentara

  13. Pice i grickalice,smece.Nema zdravijeg dorucka od bureka i dva jogurta.osvezava um i telo.
    (Alkaloid, 20. septembar 2008 14:46)

    # Link komentara

  14. Sta imaju deca sa tim? Ako su deca, dok god su maloletni, moraju saslusati glas razuma nas iskusnih, valjda tolko moze da saslusaju. Jednoga dana shvatice da smo mislili na njihovo dobro. Shvatice i oni to, imamo mi decu za ponos! Sport je kao devojka, zahteva maximalno predavanje,
    zdrava hrana, puno vezbanja. Rezultat nece izostati.
    (Raika, 20. septembar 2008 14:42)

    # Link komentara

  15. PODRZAVAM!
    (M, 20. septembar 2008 12:35)

    # Link komentara

  16. Bojim se ipak da su zabranili previse stvari. Kad se cita kolika je lista dozvoljenog a kolika lista zabranjenog deluje mi malo surovo.
    (Werner von Siemens, 19. septembar 2008 20:20)

    # Link komentara

  17. Bravo komsije!
    (MS, 19. septembar 2008 16:22)

    # Link komentara

  18. Ovo im je nesto najpametnije sto su smislili od srvgnuca Causeskua.
    (Drakul, 19. septembar 2008 15:27)

    # Link komentara

  19. Eh Rumunija... kad cemo to mi da uradimo?
    Zivim pored osnovne skole i svaki dan tokom skolske godine je u doba velikog odmora krkljanac u prodavnici i na trafici... U neverovatnim kolicinama se kupuje koka kola, cipsevi i cokolade...
    Srecom, u poslednje vreme vidjam i po neko dete koje kupuje vocni jogurt obican ili sa zitaricama... Ali naravno, to nije kul.
    Svaka pekara ili fast fud koji se otvori pored skole(bar je u mom kraju bilo uvek tako) u pocetku pravi dobru hranu i fine porcije, kasnije, kada shvate da ce reka dece kupovati sve sto im se ponudi, bez obzira na kvalitet, hrana postaje losija, porcije u pekari masnije i manje....
    Mislim da treba forsirati prodavnice zdrave hrane pored skola. I kad kazem prodavnice zdrave hrane ne mislim na "zdravu hranu" koja je u sustini rinfuz gde se kupuju slatkishi.
    E sad, jedno je skloniti prodavnicice i trafike pored osnovne skole i tako deci ograniciti pristup slatkishima. Ali sta cemo recimo sa gomilom Mini Maksija kojih ima u mom kraju 2 u krugu od 2 min od skolskog dvorista?
    Zaista nemam ideju. Decu moramo nauciti sta da jedu i kupuju i ni jedna zabrana nece uspeti da ih natera da ne jedu ono sto hoce.

    Pa i odrasli znaju koliko je pusenje stetno pa opet pushe...
    (Smorock, 19. septembar 2008 13:53)

    # Link komentara