- Komentari -

Najbizarnija trka u istoriji: Kako su Osmanlije kažnjavale age

Dželati Otomanske imperije nikad nisu bili čuveni po milosrđu. Da je kojim slučajem živ, to bi mogao da vam potvrdi i mladi sultan Osman II, koji je u maju 1622. ubijen tako što su mu testise stavili pod presu.

Smithsonian Magazine
Pošaljite komentar
  1. Na Kritu, dok sam vozio bicikl po vrletima, naletih jednom na ogromnu pecinu sa cadjavim zidovima. Malo poslije sam nasao i tablu, na kojoj je pisalo zasto je pecina cadjava. Naime, u jeku jednog ustanka hriscanskog stanovnistva (Grka), Osmanlije su pronasle zbjeg sa 3000 zena, djece i staraca u planini, sabili ih u pomenutu pecinu i manje-vise zive spalili. Smrzo sam se od jeze, na plus 35 stepeni.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boske, 19. oktobar 2017 16:07) # Link komentara
    Nisi morao čak do Krita da bi se smrzao. Zbeg-crkva Kađenica u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.
    (putnik, 20. oktobar 2017 10:55)

    # Link komentara

  2. Постоји још једна ствар о Османском царству на коју је се код нас обраћало мање пажње. То су крвави ратови с Персијским царством који су обухватали период од око 300 година. Нпр., приликом освајања Табриза, убијено је око 200 хиљада људи. Такође, не треба заборавити да тзв. "мултиетничост" Османског царства хвале историчари управо из оних земаља које су учиниле све да се то царство што дуже одржи. Говори се о "мултиетничности" царства у коме су хришћанска деца отимана од родитеља, у коме је било прописано како хришћани могу да се облаче, у коме је продавано робље, у коме је била забрањена употреба црквених звона. Управо та "мултиетничност" је довела у последњим годинама царства до геноцида над Јерменима и Асирцима. Да није било лошег утицаја неких Западних сила, балкански хришћански народи ослободили би се турске власти много раније. Скоро се код нас појавио рад неке "историчарке" о приликама у Османском царству, где се наводи како су се Срби бавили трговином, занатима итд. Па и под немачком окупацијом људи су се бавили занатима, трговином и земљорадњом, зато што и чак и под окупацијом људи морају да једу, да се лече, да се снабдевају. Али то не мења чињеницу да се живело под окупацијом.
    (Иван Грозни, 20. oktobar 2017 10:34)

    # Link komentara

  3. U tekstu se često meša termin osmanlijsko i otomansko. U našoj istoriografiji je opšte prihvaćen, i kao takav se smatra ispravnim, termin Osmanlije/Osmanlijsko (carstvo), jer je reč o potomcima Osmana, po kome je i loza dobila ime - Osmanlije. Termin otomansko je nemačkog porekla gde se Osman u dokumentima naziva Oto, te i otuda Otomansko (carstvo). U srpskom jeziku, otoman je naziv za komad nameštaja.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (božestribože)

    --- To nije istina.
    Ime Osman se u originalnom arapskom pise kao (transkripcija) Othman/Uthman (عثمان), a on je utemeljivac Osmanlijskog/osmanskog carstva.
    Rec "osmanlijsko" i fakticki isto sto i "otomansko".
    (Bender, 20. oktobar 2017 10:03)

    # Link komentara

  4. Шта? Па зар турска власт није била оно што нам се већ годинама представља као оличење толеранције и мултикултуралности, коју су, ето, ометали примитивни хришћани, особито дивљи Срби. Претходних година, можда две деценије, писано је само на такав начин?
    (Црнац, 19. oktobar 2017 21:28)

    # Link komentara

  5. Vlad Cepeš je Bog otac.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Đevad, 19. oktobar 2017 16:44)

    Imenica "bog" se piše velikim slovom samo kada je jasno o kom "bogu" se misli. Dakle, kada misliš na Boga, stvaraoca i sveprožimajućeg, onda pišeš velikim slovom. Kada se koriste fraze i fragmenti govora iz svakodnevnog života, kao i izreke ili pošalice, psovke ili poštapalice ( "sambogzna", "bogtepitakada", " daćutijatvogboga"...), onda se imenica "bog" piše malim slovom.
    (Negativni, 19. oktobar 2017 20:55)

    # Link komentara

  6. Šta ja znam... Nemam ništa(efikasno) protiv Turaka ali kao Srbinu iz Banata valjda mi je u DNK urezana neka odbojnost prema njima. Sa druge strane vidim kako se južnjaci ponašaju u prisustvu njihovog sultana, odmah igraju i pevaju na Turskom. Tu je razlika između nas.
    (Laloš, 19. oktobar 2017 19:35)

    # Link komentara

  7. Nekad bilo rizicno biti sultanov ili brat nekog ko je u vlasti... sad nista bolje ne mož' da te snadje...
    (mln, 19. oktobar 2017 18:27)

    # Link komentara

  8. "Bas fini neki običaji, svet također."
    (Istok, 19. oktobar 2017 18:27)

    # Link komentara

  9. U Ovcarsko-kablarskoj klisuri postoji pecina Cadjenica u kojoj su turci zive spalili srpski zbeg.
    (cimba, 19. oktobar 2017 18:10)

    # Link komentara

  10. Nastavak aktivnosti katolicke crkve je olicen u turskim egzekucijama. Svaki period u istoriji ima svoje dzelate.
    (aco, 19. oktobar 2017 18:07)

    # Link komentara

  11. Dok Petar Veliki gradi St.Petersburg a Luj 14.Versaj Osmanlije smisljaju nove nacine kako da ubiju sto vise i sto surovije politicke protivnike.I posle se neko ovde pita kakva je Turska bila prema Srbima.Pa pogledajte kakvi su bili prema svojoj familiji i vladajucoj eliti.Mozete misliti sta su Srbima radili i koliko epske pesme o turskim zlocinima ustvari nisu preuvelicavanje.Ne samo da su nas ubijali nego su nas iskljucili 4 veka iz evropskog razvoja i zbog toga smo danas tu gde jesmo.A u doba Stefana Lazarevica smo prakticno imali srpsku renesansu u razvoju kulture,umetnosti,drzave i sve je to propalo 1459.A ako neko ima dileme da li su Turci zaista tako losi bili nek ode do Nisa pa nek pogleda Ćele kulu koja je stajala u Nisu sve do oslobodjenja 1878.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (konzervativac, 19. oktobar 2017 14:21)

    Samo si zaboravio da napises da je despot Stefan bio turski vazal te da je sa svojim trupama ratovao za racun Osmanlija :) OK, bio je i ugarski vazal istovremeno pa je zato dobio od Ugara Beograd :) takodje je u gradjanskom ratu u Osmanskom carstvu stao sa svojim trupama na stranu Mehmeda prvog koji je pobedio u to sukobu sto je bilo dobro za Stefanovu despotovinu. Stoji to da je bio pokrovitelj umetnost a i sam je pisao knizevna dela, recimo Slovo ljubve. Porediti njegov uticaj i stanje despotovine sa humanizmom i renesansom u zapadnoj Evropi je ipak malo preterano.
    (Bole, 19. oktobar 2017 18:02)

    # Link komentara

  12. Nigde se u tekstu ne spominje dominantna religija Otomanskog carstva, kao i da su samo pripadnici te religije imali pravo da vladaju. Otomanska imperija nije dozvoljavala unistavanje verskih spomenika drugih religija, koji postoje i danas, recimo Hagia Sophia, Manastir i slicno.

    Mislim da je poruka bila jasna.
    (Baron, 19. oktobar 2017 17:56)

    # Link komentara

  13. Tako je bilo svuda u tim vremenima, nijanse su u pitanju. Procitajte kako su vladali Karadjordje ili Milos. Da ne govorimo o srednjovekovnim srpskim vladarima.
    (Van konteksta, 19. oktobar 2017 17:53)

    # Link komentara

  14. e zato je evropa tu gde je, a zato smo mi bili livada zemljoradnicka do 1950ih(rex, 19. oktobar 2017 14:25)

    Pa nije baš tako.Srbija je od dobijanja autonomije,kasnije i nezavisnosti,do dolaska komunista na vlast,znači više od jednog veka,doživela ogroman napredak po svim društvenim paramentrima.Još dok je bila autonomna oblast u okviru Otomanske imperije Srbija je ukinula feudalizam,a pre nje je to uradilo samo nekoliko zemalja na zapadu Evrope,zatim je uvela parlament,višestranački sistem,izbore...Miloš Obrenović je podelio zemlju seljacima da bi mogli od nje da žive i nijedan sud tu zemlju nije mogao da im oduzme na osnovu nekakavog dugavanja.Svi Srbi,koji su se školovali u Evropi su se kasnije vraćali da pomognu u obnovu zemlje i dobijali važne funkcije u državnim službama.Građene su škole,sudovi,bolnice,državne, opštinske i druge zgrade važne za funkcionisanje države,zatim zgrade kulture(pozorišta,koncertne dvorane,muzeji,galerije),hoteli,ugostiteljski objekti...Većina nekadašnjih privrednih giganata iz vremena komunizma su nastali pre Drugog svetskog rata,kao i mnoge banke,novinska prrduzeća itd.Nije Srbija bila zaostala,primitivna i siromašna zemlja pre Drugog svetsko rata,kako smo učeni u komunizmu.
    (V.B, 19. oktobar 2017 17:39)

    # Link komentara

  15. Ja žežem u ognju...
    (Car Dusan, 19. oktobar 2017 17:27)

    # Link komentara

  16. Podseti me ovaj tekst na jednu pricu naseg poznatog inpektora Nicovica u jednoj emisiji, kada je pricao kako se meksikanska mafija osvetila jednom coveku kada su saznali da je u stvari drzavni agent. Prvo su mu polomili malte ne svaku kost na telu, pa su dovodili doktore da te prelome saniraju i onda opet pravili prelome kada zaraste. Mucili su ga mesecima tako dok ga na kraju nisu spalili. Kada su njegovo ugljenisano telo nasli policajci, ustanovili su da je na telu imao preko 100 preloma.
    (Mister X, 19. oktobar 2017 17:12)

    # Link komentara

  17. otimali su ljudima decu, pretvarali u janicare i slali ih na klanje. sta ima gore od toga? nije nam ovo ni trebalo, odavno smo znali koliko su turci bili milostivi
    (Ivan, 19. oktobar 2017 17:00)

    # Link komentara

  18. @ Bože moj, pa nije ovo 1389ta ;)
    (Para vrti gde burgija neće, 19. oktobar 2017 
    ---…--
    Nakon vojnog poraza te 1389 smo i pali pod vlast i ropstvo tih varvara čije se posledice i dan danas vide.
    Tako da tvoje čuđenje govori samo o tvom nivou svesti o istorijskim događajima i njihovim posledicama po jedan narod.
    O ovome treba da se piše i da se uvek podseća.
    A ni ti danas ne bi bio ili bila u prilici da se iščuđavaš niti da ja ovo pišem da naši preci nisu založili svoje živote u borbi protiv ovih i ovakvih tirana.I ne samo njih.
    Tako da,odgovoran i samosvestan čovek,pre svega ovde mislim na nas Srbe u ovom kontekstu,treba i mora da se podseća i razmišlja o 1389 godini, 1912 i balkanskim rаtovima,i 1914,i 1941,1999 i bombardovanju....
    Bez shvatanja naše istorije i poštovanja za one koji su se izborili za našu slobodu mi tu slobodu nećemo ni ceniti niti će mo se za nju boriti.
    (Raca, 19. oktobar 2017 16:55)

    # Link komentara

  19. Османлије побише мање срба за пар векова него наши пријатељи немци у два рата:-)
    (Савамалац, 19. oktobar 2017 16:52)

    # Link komentara

  20. Nisam siguran ali mislim da je samo jedan od braće svih sultana uspeo da pobegne i spasi se. Azil je potražio u današnjoj Italiji gde i danas obitava njegova loza.
    (Šumadinac pali topa!, 19. oktobar 2017 16:46)

    # Link komentara

  21. Vlad Cepeš je Bog otac.
    (Đevad, 19. oktobar 2017 16:44)

    # Link komentara

  22. Mi smo mislili da su bili humani i veliki poštovaoci ljudskih prava.
    (Gischmann, 19. oktobar 2017 16:44)

    # Link komentara

  23. "Poslednji čovek koji je trčao za goli život bio je veliki vezir Hadži Salih-paša koji je bio bosanski paša. On je u novembru 1822. uspeo da dobije pravo na život i ne samo to - imenovan je za glavnog guvernera Damaska. "

    Bosanac se nije zaustavljao do Damaska
    (dobro je ba, preživio si, 19. oktobar 2017 16:30)

    # Link komentara

  24. Ali se na kraju raspali pod pritiskom Rusije ..Velika Britanija je sve činila da spreči raspad Osmanskog carstava
    ..sredinom 19 veka čak ušla sa njima u koaliciju i napala Rusiju..na kongresu u Berlinu 1878 je trazila povratak Osmanskog Carstava na Balkanu ,1882 čak Engezi šalju svoju trupe u Egipat da uguše pobunu egipcana protiv Osmajmlija.
    (ja, 19. oktobar 2017 16:21)

    # Link komentara

  25. Na Kritu, dok sam vozio bicikl po vrletima, naletih jednom na ogromnu pecinu sa cadjavim zidovima. Malo poslije sam nasao i tablu, na kojoj je pisalo zasto je pecina cadjava. Naime, u jeku jednog ustanka hriscanskog stanovnistva (Grka), Osmanlije su pronasle zbjeg sa 3000 zena, djece i staraca u planini, sabili ih u pomenutu pecinu i manje-vise zive spalili. Smrzo sam se od jeze, na plus 35 stepeni.
    (Boske, 19. oktobar 2017 16:07)

    # Link komentara

  26. ...a Murat je bio..!
    (batina iz raja izašla, 19. oktobar 2017 16:00)

    # Link komentara

  27. Gospoda,za zlocince trebaju jos zesce metode
    (Sandzak, 19. oktobar 2017 15:58)

    # Link komentara

  28. E ovo može. Ovo je već prihvatljivije. Nemojte da nas prepadate sa kojekakvom revizijom istorije. Naši istoričari su sve to tokom vremena obradili i rekli su istinu baš onako kako je i bilo. Kakve gluposti i iznalaženje dokumenata po turskim arhivama, kakvi bakrači.
    (dzericak, 19. oktobar 2017 15:55)

    # Link komentara

  29. Kemal Ataturk je okrenuo ledja osmanlijskom nacinu pinasanja a aktuelna Turska je okrenula ledja Ataturku?! Ono sto je on zabranio uvodi se na siroka vrata u Turskoj, kao da se radi o vrhunskoj demokratiji. Ne zaboravimo, ovakvom stanju u Turskoj je "kumovala" i Amerika. Ona je u povratku islamskih fundamentalista u politiku, videla veliku demokratiju?! Setimo se svih onih pritisaka na Tursku? Ko ce biti novi Selim i ciji ce testisi stradati, ostaje da se vidi. Nadam se da se niko na Balkanu nije zazeleo turskih kolceva i svih onih drugih "suptilnih' metoda mucenja i terora?! Mada sam siguran da ima i takvih.
    (Mladen Mladenovic, 19. oktobar 2017 15:53)

    # Link komentara

  30. Nikada sestre!
    (sofija, 19. oktobar 2017 15:18)

    # Link komentara

  31. Arapi, dakle muslimani, prema kojima su Turci jos i imali nekakvog obzira u odnosu na hriscane, kazu da su Turci bili najgori kolonizatori u istoriji. A nama ovde zapadnjaci i drugosrbijanci prosipaju price kako je Osmansko carstvo bila nekakva multikulturalna idila.
    (info, 19. oktobar 2017 15:18)

    # Link komentara

  32. (konzervativac, 19. oktobar 2017 14:21)
    ja ba Petar Veliko poznati humanitarac i filantrop, siguran sam da je i francuz bio mio i drag
    (vjeran, 19. oktobar 2017 15:17)

    # Link komentara

  33. Tako je bilo u celom svetu i to vreme
    (klaber, 19. oktobar 2017 14:31)

    У Европи су тада увелико били у ренесанси, која је започела турским освајањем Константинопоља и пребегом тамошњих уметника и интелектуалаца у Италију. Док су се Турци наслађивали освајањем "неосвојивог" града, Европа је одмакла 300 година од њих и данас је Европа читаво једно доба испред Исламског света иако су тада Турци чак и технолошки били испред Европе. Код њих тек треба ренесанса да се догоди, значи касне 600 година за нормалним светом. А за њима и ми.
    (adriano_galliani, 19. oktobar 2017 14:56)

    # Link komentara

  34. Ok, Osmanlije su bile okrutne, nema sumnje. Jedina zamjerka na ovaj tekst je referenca na Ivu Andrica i njegovo kapitalno djelo jer je to roman i kao takav ne moze se uzeti kao neki historijski fakat.
    Sad ce neko reci pa on je opisivao ono sto je vidio ili cuo,,,, Napominjem da je most na Drini otvoren 1577. godine a da je Ivo Andric rodjen 1892. To je razlika vise od 300 godina tako da uzmimanje romana, a svaki roman je fikcija, ne daje pravu sliku.
    (rajvosa87, 19. oktobar 2017 14:52)

    # Link komentara

  35. Ovakvim metodama se nije moglo vladati tako dugo i tolikim prostranstvima.Pobednik piše istoriju,prema svojim potrebama.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xyc, 19. oktobar 2017 14:23)

    Па да познајеш историју, знао би да та пространства нису била од интереса у том периоду. Тада је почела ера колонизације Америке и развоја Запада. Б92 историчари пропуштају чињеницу да је Исток био богатији део света баш до открића Америке када се све то мења, што би они рекли "за 360 степени" (ми остали знамо да је то 180 степени). Тако да је Турска држала велике територије али од секундарног значаја.
    (adriano_galliani, 19. oktobar 2017 14:52)

    # Link komentara

  36. U tekstu se često meša termin osmanlijsko i otomansko. U našoj istoriografiji je opšte prihvaćen, i kao takav se smatra ispravnim, termin Osmanlije/Osmanlijsko (carstvo), jer je reč o potomcima Osmana, po kome je i loza dobila ime - Osmanlije. Termin otomansko je nemačkog porekla gde se Osman u dokumentima naziva Oto, te i otuda Otomansko (carstvo). U srpskom jeziku, otoman je naziv za komad nameštaja.
    (božestribože, 19. oktobar 2017 14:51)

    # Link komentara

  37. sve je to ostalo zapisano u genima,sve,pa vi sad opet prizivajte "pozelece drumovi turaka"
    (verovali ili ne, 19. oktobar 2017 14:49)

    # Link komentara

  38. Osmanska a ne otomanska, Osman, osmanlije. Islam je teško zlo za one koji ga ne praktikuju a nadju se pod njihovom udarom.
    (urke, 19. oktobar 2017 14:45)

    # Link komentara

  39. Tako je bilo u celom svetu i to vreme
    (klaber, 19. oktobar 2017 14:31)

    # Link komentara

  40. Sve su to amateri za Ivana Groznog...
    (Vuk, 19. oktobar 2017 14:27)

    # Link komentara

  41. Sve su to amateri za Ivana Groznog...
    (Vuk, 19. oktobar 2017 14:26)

    # Link komentara

  42. e zato je evropa tu gde je, a zato smo mi bili livada zemljoradnicka do 1950ih
    (rex, 19. oktobar 2017 14:25)

    # Link komentara

  43. Ovakvim metodama se nije moglo vladati tako dugo i tolikim prostranstvima.Pobednik piše istoriju,prema svojim potrebama.
    (xyc, 19. oktobar 2017 14:23)

    # Link komentara

  44. Dok Petar Veliki gradi St.Petersburg a Luj 14.Versaj Osmanlije smisljaju nove nacine kako da ubiju sto vise i sto surovije politicke protivnike.I posle se neko ovde pita kakva je Turska bila prema Srbima.Pa pogledajte kakvi su bili prema svojoj familiji i vladajucoj eliti.Mozete misliti sta su Srbima radili i koliko epske pesme o turskim zlocinima ustvari nisu preuvelicavanje.Ne samo da su nas ubijali nego su nas iskljucili 4 veka iz evropskog razvoja i zbog toga smo danas tu gde jesmo.A u doba Stefana Lazarevica smo prakticno imali srpsku renesansu u razvoju kulture,umetnosti,drzave i sve je to propalo 1459.A ako neko ima dileme da li su Turci zaista tako losi bili nek ode do Nisa pa nek pogleda Ćele kulu koja je stajala u Nisu sve do oslobodjenja 1878.
    (konzervativac, 19. oktobar 2017 14:21)

    # Link komentara

  45. Pre par nedelja bese clanak kako su se Osmanlije super ophodile prema Srbima...I sad kad sam ovo procitao,mogu da zamislim sta su u ovim krajevima radili.
    (Herbalajzer, 19. oktobar 2017 14:15)

    # Link komentara

  46. Bože moj, pa nije ovo 1389ta ;)
    (Para vrti gde burgija neće, 19. oktobar 2017 14:15)

    # Link komentara

  47. kada sam neki dan napisao da su turci bili najsuroviji osvajaci i kakva su sva zla radili b 92 nije ni trepnuo da to objavi
    (abv, 19. oktobar 2017 14:13)

    # Link komentara

  48. lep tekst!
    (maki, 19. oktobar 2017 14:11)

    # Link komentara

  49. "lakse da pevam nego da trcim"
    (sima, 19. oktobar 2017 14:02)

    # Link komentara

  50. "lakse da pevam nego da trcim"
    (sima, 19. oktobar 2017 14:02)

    # Link komentara

  51. Ovo istorija je vraćena u život, bar prema onom što se zna o ID. Artifaktisti.
    (123, 19. oktobar 2017 14:00)

    # Link komentara

  52. Hadzi Salih-Pasa ?
    Znao sam unapred da je Bosanac bio brzi :)
    (Trampo, 19. oktobar 2017 13:48)

    # Link komentara

  53. opasne dosmanlije vekao bih
    (šešelj, 19. oktobar 2017 13:48)

    # Link komentara

  54. Fini neki svet.
    (Despot, 19. oktobar 2017 13:36)

    # Link komentara

  55. Zamislite onda sta su Srbima radili... Daleko im lepa kuca.
    (Adriano_Galliani, 19. oktobar 2017 13:36)

    # Link komentara