- Komentari -

Otkriveno neočekivano svojstvo vode: Postaje "led" na 105°C

Dobro je poznato da na nivou mora, voda ključa na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa. Naučnici su dugo pratili kako se tačka ključanja i mržnjenja vode smanjuje za desetak stepeni Celzijusa kada se nalazi u skučenom prostoru. Međutim, sada je tim Tehnološkog instituta u Masačusetsu otkrio potpuno neočekivane promene: unutar najsitnijih nanotuba ugljenika čije dimenzije nisu mnogo veće od nekolicine molekula vode, ta tečnost može da pređe u čvrsto stanje i to na temperaturama na kojima bi obično ključala.

mit.edu
Pošaljite komentar
  1. Ja ne shvatamn šta je ovde toliko fascinantno. Još u srednjoj školi smo učili da se tačke ključanja i topljenja menjaju zavisno od pritiska.
    (Black Beatle, 3. decembar 2016 14:20)

    # Link komentara

  2. još kad bi ta nano tehnologija mogla da napravi da za 1 litar benzina pređete 1000 km
    (Zanimljivo, 3. decembar 2016 13:25)

    # Link komentara

  3. Već dugo je poznato da se tvari u klasterima ponašaju drugačije nego u molekularnom obliku ili u obliku materije. Ne vrijedi to samo za vodu već za razne druge tvari (a vrlo moguće i za sve). Stvarnost uopće nije intuitivna već je prepuna čudesnih iznenađenja. Ljudsko iskustvo egzistira u malom segmentu stvarnosti, a izvan toga su razna "čudesa".
    (avantura, 3. decembar 2016 11:45)

    # Link komentara

  4. Perfektno za minijaturni medju sloj krova automobila. Ne treba bolja zastita od velikih vrucina. Jednostavno vrhunska izolacija nanometarske debljine. STRAVA
    (AUTO, 3. decembar 2016 08:55)

    # Link komentara

  5. "“Ako ograničite tečnost u nanošupljini, možete promeniti njeno ponašanje”, kaže Strano."

    To vazi i za coveka, zivotnju, biljnku,...sve.
    (Zoran, 3. decembar 2016 05:38)

    # Link komentara

  6. Ha - ovo ako se ispostavi tacnim zaista jeste znacajno otkrice. Do sada su elementi i supstance imali "jasna" svojstva i ponasanje, a ako svaka od njih razlicito reaguje u odnosu na prostor, onda ce od ovoga svima mozak eksplodirati koliko ima mogucnosti...
    (Nindza, 3. decembar 2016 00:58)

    # Link komentara

  7. @alhemicar
    Voda moze da kljuca na 3 stepena celzijusa. Samo treba smanjiti pritisak. Ili ga povecati pa cce kljucati na preko 100 ("pretis" lonac)
    (Posmatrac, 2. decembar 2016 23:07)

    # Link komentara

  8. U nanotubama grafena, praktično vlada toliko ekstreman pritisak, da molekuli vode, koji imaju uglavnom klasternu strukturu, u tečnom agregatnom stanju, formiraju uređenu kristalnu strukturu, sličnu strukturi leda, čak i na temperaturi iznad 100C, na kojoj bi voda, iz tečnog agregatnog stanja, morala da pređe u gasovito, pod normalnim uslovima. Jednostavno, ekstremna sabijenost vode, na dimenzije prečnika nanotuba, koje su reda veličine, nekoliko molekula vode, nema drugu mogućnost, nego da zauzme takvu specifičnu umreženost i usmerenost vodoničnih veza, koja na kraju dovodi do trenutnog stvaranja potpuno uređene kristalne strukture, sa pravilnim paternom ponavljanja monokristala vode, koji je diktiran oblikom grafenske nanotube, kao i ogromnim silama sabijanja, koje deluju na molekule vode. Interesantno je, da voda i inače, predstavlja, u hemijskom smislu, jako zanimljivo i vrlo specifično jedinjenje, kao i to, da ni do danas NIJE u potpunosti definisana, prava struktura vode u tečnom agregatnom stanju, već postoji više pretpostavljenih "modela", od kojih je "model klastera", najverovatniji.
    (Smuleco, 2. decembar 2016 21:14)

    # Link komentara

  9. sta cemi protoni da ik provodim?
     (dule, 2. decembar 2016 21:09)

    # Link komentara

  10. Ako je istina, ovo otkriće je fantastično!
     (Tata, 2. decembar 2016 20:11)

    # Link komentara

  11. Zelja mi je da imam ledene kablove za zvucnike!
    (Nemanja, 2. decembar 2016 19:44)

    # Link komentara

  12. Ali zato voda ključa na trojku.
     (alhemicar, 2. decembar 2016 19:44)

    # Link komentara