Znate li šta jedete?

Da li u prodavnici čitate etikete proizvoda koje kupujete? Ako to do sada niste radili, trebalo bi da počnete, jer se u prehrambenim proizvodima često nalazi veliki broj emulgatora, konzervansa i stabilizatora, koji su u velikoj količini štetni po zdravlje.

M. D. P.
Pošaljite komentar
  1. Kad Koka Kola objavi sta pijemo.
    (aleks, 20. april 2016 18:09)

    # Link komentara

  2. @maja
    hvala Majo na odgovoru,ne znam cemu minusi na moje pitanje.
    (miso, 15. april 2015 15:51)

    pa verovatno zato sto trazis zamenu za mleko i jati dao minus zbog toga e sad izvini za minus akosi alergican na laktozu onda je opravdano .
    (mleko mleko, 23. april 2015 15:30)

    # Link komentara

  3. @maja

    Hvala majo,srce si:)
    (miso, 17. april 2015 23:20)

    # Link komentara

  4. @miso

    Najpametnije je sam praviti biljna mleka od badema, ovsa, heljde, konoplje itd. Vrlo je lako samo Vam treba dobar blender. Ima puno recepata na netu. Licno najvise volim mleko od indijskog oraha (mora biti sirov, nepecen). Potopi se preko noci jedna saka oraha, prospe voda pa se sutra nalije oko 750 ml vode i izblenda. Ne mora ni da se cedi, bude lepo i kremasto. Sve kupovne varijante osim organske iz dma koje sam vec pomenula imaju dosta dodataka, nekad cak i secera i zasladjivaca, karagenan, razne gume itd. Plus arome. Ja ih ne bih koristila, mislim da je kravlje mleko cak zdravije, nazalost, pa ako nisam alergicna pre bih koristila njega. Ako ste ipak za biljnu varijantu, onda samo sami da pravite. Nece Vam nista biti od tih ceskih ali su grozni na duge staze, ja ne bih to pila iskreno.
    (maja, 17. april 2015 10:40)

    # Link komentara

  5. Ja sam prije godinu dana prestao da jedem svo meso osim ribe i odlično se osjećam. Nedavno sam iz ishrane izbacio i konzerviranu ribu. Probajte, super je!
     (jackbarnes, 16. april 2015 20:17)

    # Link komentara

  6. Etikete lažu. Ima u svemu mnogo više nego što je napisano.
     (Kalindi, 16. april 2015 19:00)

    # Link komentara

  7. Odavno sam izbacila konzerviranu hranu,samo koristim tunjevinu i to mozda 4 puta mesecno.
    Treba uzimati sto vise povrca,a sto se tice voca,da,ali ograniceno.
    Meso sam svela na junetinu i piletinu,a ribu pocinjem da unosim sto vise u ishranu,mada nisam ljubiteljka iste :-) .
    Jaja,mladi sir,nepreradjene cele zitarice,integralna brasna,kao i puter i maslinovo i razna zdrava ulja koristim odavno.
    Sto se tice preradjevina,da,ali samo susena mesa,tipa pecenica,prsuta,slanina i domace kobasice,ostalo ni ne volim.
     (rotkvica, 16. april 2015 17:13)

    # Link komentara

  8. Jedem samo svinjski but, i to kilu dnevno na akciji 360 dinara i još mi ga besplatno ispeku na ćumuru....
    Koristim dok ima ovih uvoznih svinja sumljivog porekla....posle kad poskupi na 500 din biće luksuz.
     (ghghgh, 16. april 2015 07:54)

    # Link komentara

  9. Apsolutno. Povrce i voce (sezonsko samo) i meso i ribu. Mesne preradjevine, ovo voce kom nije sezona ni pod razno. Hleb, tijesto i pastu jednom sedmicno. Konzervans je po sastavu najslicniji deterdzentu
     (pomorac, 15. april 2015 23:37)

    # Link komentara

  10. @maja
    pa sta onda da covek koristi kao zamenu za mleko,ovo je proizvedeno u ceskoj,valjda nije tolko lose.
    (miso, 15. april 2015 23:09)

    # Link komentara

  11. Bolje da neznam.
     (Mister x, 15. april 2015 22:05)

    # Link komentara

  12. Pre otprilike dve godine sam počeo da čitam sastav "hrane" koju sam do tada jeo.Sledeće, proučio svaki od tih sastojaka.Šta su,za šta i zašto se koriste...Ispostavilo se,jeo sam ukusne otrove.Konzervansi,aditivi,veštačke arome,veštačke boje,emulgatori,pojačivaci ukusa...Sve to lepo maskirano pod oznakom "E".Rešio sam i počeo polako da izbacujem tu "hranu" a da ubacujem nešto zdravije.Danas nakon te dve godine mogu reći da sam delimično uspeo.Kažem delimično jer idalje jednom mesečno,jesam obrok mi je ne zdrav.Krajnji cilj mi je da i to isključim.Gotovu hranu više ne kupujem. Samo osnovne namirnice i to samo ono što nemam iz svoje bašte.Sve sam naučio sam da spremam.A do tada jaje nisam znao da Ispecem.Osnovni izvor ugljenih hidrata su mi cela zrna žitarica,proteina-meso(piletina,ćuretina, teleći biftek) i riba,masti- riba,koštunicavo voće( lešnik,badem),vitamina i minerala voće i povrće.Ko god mislio-ma to je neukusna hrana...Nije tačno.Uz malo domišljatosti sve ovo može biti jako ukusno.Problem je naš organizam koji je navikao na određene ukuse.Treba ga odvići.
    Neko će sad reći-A ko tebi garantuje da je i to što ti jedeš zdravstveno ispravno?
    Sumnja će uvek postojati kao i sumnjičavi.Potrudite se da kupujete (ono što morate) iz proverenih izvora.Jeste nekad teško i komplikovano...E ja upravo to radim.Sve što kupim znam sta je i odakle je.I da,siguran sam.Naravno ovo nije nikakva garancija zdravlja,dugovečnosti...Samo moja odluka da ne jedem ono što ne želim da jedem.Napomena-kada sam počeo sa svim ovim imao sam povišen holesterol,pritisak,trigliceride...vise nemam.Meni dovoljno da nastavim.Počela i devojka,prijatelji...a smejali se u početku.
     (Saša Pavlović, 15. april 2015 20:08)

    # Link komentara

  13. Miso, procitaj malo vise kako se dobija "gmo free" etiketa. Prevara, skoro kao "organik". Na stranu neosnovano zastrasivanje sa gmo hranom, etikete zavise iskljucivo od pravila zemalja iz kojih su uvozeni sastojci. U mnogim slucajevima je dovoljno da posaljes pismo onima koji izdaju "sertifikat" i tvrdis to sto hoces. Posto su zahvaljujuci anti gmo histeriji zatrpani sa takvim zahtevima, mozes i sam da pretpostavis koliki je nivo eventualne provere. A kako dokazati razliku izmedju gmo i non gmo soje - to bi volela da vidim.
    (Maja, 15. april 2015 19:10)

    # Link komentara

  14. Raps bravo za komentar. Uvek imamo mogucnost izbora. Sveze voce i povrce, kuvana hrana, zatim bademi, smokve, sto vise tecnosi i cedjenog limuna i malo fizicke aktivnosi je dovoljno. Razumem zdrava ishrana podrazumeva vise novca ali koliko toliko treba da se vodi racuna. Ja odmah znam po sebi, cim vise jedem slatko ili previse, osecam se tromo i pospano, nekako sam usporena. Dakle ishrana utice na psihu, a i na kozi se vidi. Inace skoro nikad ne gledam sta kupujem.
     (Kasper, 15. april 2015 18:46)

    # Link komentara

  15. Supa za dorucak, rucak i dva medjuobroka!
     (špunks, 15. april 2015 17:05)

    # Link komentara

  16. @maja
    hvala Majo na odgovoru,ne znam cemu minusi na moje pitanje.
    (miso, 15. april 2015 15:51)

    # Link komentara

  17. "Da li u prodavnici čitate etikete proizvoda koje kupujete?"

    Da, fanatično. To radim već godinama, koliko je masti, ugljenih hidrata, kolika je litraža, gramaža... i na našim i na stranim proizvodima. Primećujem da su se sastojci nekih proizvoda menjali, a i težina ili zapremina. Ne možemo mi potrošači ništa na to da utičemo, nego eto, primećujemo i biramo...
    (konzument, 15. april 2015 15:07)

    # Link komentara

  18. @miso

    Ja bih zaobisla taj napitak u prahu. Tacno je da ne sadrzi gmo soju ali pogledajte listu ostalih sastojaka, prilicno su losi. Ako se dobro secam sadrzi i hidrogenizovano ulje. Na nasem trzistu ne postoji dobra zamena za kravlje mleko, osim jedne marke organskih kojih ima u dmu a koje su prilicno skupe.
    (maja, 15. april 2015 14:44)

    # Link komentara

  19. jel zna neko da li je dobar sojin napitak zajic kao zamena za mleko? pise da je gmo free
     (miso, 15. april 2015 13:59)

    # Link komentara

  20. Treba smanjiti suhomesnato i konzerve za 80%. Ja probao, ne osetis. Prijatelji mi kazu sta ce mi zivot bez krkanluka a ja nesto razmisljam (u poslednje vreme, pre sam krkao kao gmaz) a sta ce ti zivot ako ga zivis za te obroke a pre i posle obroka si umoran, malaksao, bolestan. Puni smo toksina, creva ne mogu ni da uzmu minerale i vitamine iz onoga sto jedemo. Onda pada imunitet, kada padne imunitet, ide i psiha dole, onda imamo jos vise toskinsa pa jovo na novo, teska kumulativa od procesa. Zato manje konzervi, manje salame, a vise sira, jaja, povrca, voca, svezeg mesa, voznja bicikla, setanje, kilo i po vode dnevno, caj od koprive, origana, lavande, kamilice, med, extra vitamin b complex, extra c, bademi, indijski orasi (par komada dnevno, nije skupo) i covek poleti, ali bukvalno. O psihi da ne pricam, preporod.
    (Raps, 15. april 2015 10:16)

    # Link komentara

  21. PANIKA
    sta da jedem!!!!!!!
    AaaaaAAaaaa
    poludecu nacisto....
    aaaaaAaaAaaAaa
     (bandi, 15. april 2015 10:03)

    # Link komentara

  22. Ovde se Sojin lecitin opisuje kao nešto dobro, a 90% svetskih useva soje je GMO. Šta sad?
    (druga strana novčića, 15. april 2015 09:48)

    # Link komentara

  23. @da da
    Zavisi, u Svajcarskoj ima mnogo proizvoda bez emulgatora i sa veoma kratkim rokovima trajanja. Za zdravu hranu treba kupovna moc.
     (max, 15. april 2015 09:33)

    # Link komentara

  24. Хахахаха, ако бих којим случајем и почео да гледам онда не бих купио НИШТА ни у једној продавници. Тога је одувек било и биће, јер прехрамбена индустрија без тога не може. Ако хоћете да једете здраву храну онда лепо на село, што даље од града, па посадите своје усеве без пестицида, набавите сопствену стоку и живину па уживајте у здравом животу. Све остало је само привид здравог у већој или мањој мери.
    (да да, 15. april 2015 08:46)

    # Link komentara