Može li hladno piće da zaustavi migrenu?

Osoba koja doživi stres u roku od 24 sata ima veći rizik od napada migrene, i trebalo bi da uzme preventivnu terapiju na vreme, tvrde naučnici sa Harvarda. Oni su testirali pacijente kako bi pokušali da utvrde da li je moguće predvideti nadolazeću glavobolju na vreme i sprečiti je lekovima.

Izvor: nedeljnik.rs
Pošaljite komentar
  1. Nije tačno opisan metod "smrzavanja mozga" - hlađenjem se ne povećava već smanjuje protok krvi. Migrena je u suštini vazodilatacija odnosno prekomerno širenje krvnih sudova u mozgu. To izaziva otok i povećan pritisak u mozgu i to je ono što rasteže moždane omotače (duru) i uzrokuje bol. Hlađenjem se prečnik krvnih sudova smanjuje i napad migrene se privremeno prekida. Ja konkretno istuširam glavu hladnom (ledenom) vodom i migrena se zaustavlja u roku od nekoliko sekundi. Uostalom, tako deluju i lekovi za migrenu - svi oni su u suštini vazokonstriktori.
    (vazokonstrikcija je zakon, 24. jul 2017 16:11)

    # Link komentara

  2. Hladno pice kod mene ne pali. Migrena nije nuzno vezano za stres vec ima veze i sa kolicinom svetlosti kojoj je covek izlozen, naravno ne uvek i ne u dsakom godisnjem dobu, ali i sa hormonalnim promenama.
    (Vasilisa, 24. jul 2017 12:01)

    # Link komentara

  3. Magnezijum 300mg istog momenta kad se osete prvi znaci da ce migrena doci...
    (Lady in red, 24. jul 2017 10:28)

    # Link komentara