Previše sna i smrtnost - postoji veza

Preterane količine sna mogu da izazovu pojavu mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti, među kojima su i dijabetes I srčani problemi. Potrebna količina sna varira tokom života i zavisi od više faktora: životnog doba, pola, aktivnosti i zdravstvenog stanja. Na primer: kada ste bolesni ili pod stresom, osećaćete veću potrebu za snom.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr
Pošaljite komentar
  1. da je meni pre 5 godine neko rekao da ce mi san postati misaona imenica ne bih mu verovala. sada sam presrecna kada uspem barem 1 noc u toku nedelje da odspavam kvalitetno tj. barem 6 sati u kontinuitetu.
    (Natalija, 24. mart 2017 21:41)

    # Link komentara

  2. Jednostavno objašnjenje: bolesni ljudi(kardio-vaskularne bolesti, dijabetes, metabolički poremećaji, neurološka oboljenja), duže spavaju, a verovatnoća da će kraće živeti, logično je veća. Znači, u ovom slučaju je prisutna tipična "statistička inverzija", na relaciji uzrok-posledica.
    (Smuleco, 23. mart 2017 16:30)

    # Link komentara

  3. Ja spavam kao Nikola Tesla, dva do tri sata.
    (Insomnija, 23. mart 2017 15:47)

    # Link komentara

  4. Ovo za glavobolju, i za uznemirenje srca posle dužeg spavanja, tačno je. / San ima kumulativno dejstvo: ako znamo da nas očekuje nesanica, lakše ćemo je prevladati ukoliko smo se u predhodnom periodu ispavali. Isto, ako smo bili sprečeni da spavamo, to možemo nadoknaditi samo povećanom količinom i kvalitetom sna.
    (srBA, 23. mart 2017 15:44)

    # Link komentara

  5. Preporučena dužina spavanja je samo mit. Dužina sna zavisi od same osobe i raznih drugih uslova. Nije bitna dužina sna već dužina dubokog sna. Osoba koja je u dubokom snu tri sata a u krevetu provede samo pet sati je mnogo boljeg zdravlja i mnogo odmornija nego osoba koja provede famoznih osam preporučenih sati u krevetu ali je u dubokom snu samo sat vremena. Dakle, bitan je kvalitet i dužina dubokog sna a ne moranje da se spava famoznih osam sati, a na to utiče mnogo faktora.
    (Pilot, 23. mart 2017 13:23)

    # Link komentara