Autizam može da se otkrije u prvoj godini života

Tim američkih naučnika je otkrio da autizam može da se detektuje mnogo pre nego što se pojave prvi simptomi i da njegove naznake mogu da se pokažu korišćenjem magnetne rezonance.

Izvor: klix.ba
Pošaljite komentar
  1. Odgovor za Dejana:
    Vidim da nisi posetio sajt, jer na njemu imaš detaljan tekst koji objašnjava "CDC whistleblower" slučaj, ja sam ga napisao. Obrati se stranici i dobićeš i objašnjenja o VICP naknadama i mnogim drugim pitanjima. Zašto ne koristimo lična imena? Zato što je antivakcinalni lobi pun opasnih ljudi, teoretičara zavere upitnog mentalnog zdravlja koji su neuračunljivi. Obrati se stranici i za to, više puta nam je prećeno imamo i skrinšotove. Dakle idi na Examinus, poseti stranicu i ako si željan istine dobićeš i drugu stranu pa ćeš moći da proceniš ko laže.
    (Muad'Dib, 25. februar 2017 15:21)

    # Link komentara

  2. Divno Muad'Dib, baš je lepo čuti sve to od vas. Ali evo samo dva pitanja. Prvo, zašto je vaccine court (sud za vakcine u SAD) iz namenskog (pazite namenskog!) fonda porodicma žrtava vakcina od 1989. god. do danas isplatio više od 3 milijarde dolara? Drugo, kako objašnjavate da je William Thompson, insajder iz Centra za kontrolu bolesti u SAD javno govorio o tome da je ovaj centar falsifikovao podatke koji ukazuju na nedvosmislenu povezanost MMR vakcine i autizma kod dece? Inače, Thompson je bio vodeći naučnik u i istraživanju koje je trebalo da utvrdi da li pomenuta veza postoji, dakle nije nekakva baba vračara kakvim vi i vama slični pokušavate da predstavite sve koji se suprotstavljaju ovom ludilu zvanom prisilno vakcinisanje. I za kraj, bilo bi lepo da se ovde predstavite imenom i prezimenom, čemu stid što pripadate vakcinaškom lobiju. Uzgred, to je jedini lobi koji ovde zapravo postoji.
    (Dejan Milinković, 25. februar 2017 08:25)

    # Link komentara

  3. @PVDKN moje dete od 20 meseci ima drugara koji je nedelju dana stariji i za koga roditelji sumnjaju da je u spektru. Pritom dete nije vakcinisano MMR-om, jos uvek ga majka doji. Ali ima genetsku predispoziciju, plus je "dete iz epruvete", tacnije dobijen je iz banke sperme. Meni je to dete veoma drago i nije mi bilo sve jedno kada sam cula da sumnjaju. Sada je na terapiji i drzim mu palčeve da ozdravi.
    (Samo zena, 25. februar 2017 04:29)

    # Link komentara

  4. Moze li neko da mi objasni kakvu korist moze imati antivakcinacijski lobi? Inace, plase me price o stetnosti vakcina, a plasim se i da ne vakcinisem decu.
    (neodlucna, 24. februar 2017 18:13)

    # Link komentara

  5. Antivakcinalni pokret se i dalje grčevito drži za autizam jer znaju da tako najlakše mogu da plaše roditelje, što im je i cilj - plašiti lažima. Mnogo je vremena i truda uloženo u istraživanje veze autizma i vakcina i rezultati su jasni - NEMA POVEZANOSTI. Ko je zabrinut i želi da nešto sazna može da poseti sajt Examinus i FB stranicu "Vakcine i alternativa - reč nauke". Nuspojave, sastav vakcina, laži o "prirodnom lečenju" raka i još mnogo toga smo obradili tamo. Autori su uglavnom lekari.
    (Muad'Dib, 24. februar 2017 07:09)

    # Link komentara

  6. @Sara: Ako ste Vi lekar, ja sam onda astronaut! Ako, nekim cudom, ipak jeste lekar (sto mi je, i pored najbolje volje, zaista tesko da poverujem), nije ni cudo sto nam je medicina na tako niskim granama kada su osobe poput Vas u prilici da nekoga lece i daju savete o zdravlju! Manite se teorija zavere, vec pocnite da odgovorno radite svoj posao. Uz obavezno strucno opismenjavanje (toplo preporucujem citanje savremene naucne literature), predlazem i da se podsetite osnovna pravopisa srpskog jezika. Pozdrav :)
    (boki, 23. februar 2017 14:17)

    # Link komentara

  7. Komentari su odmah skrenuli na vakcine, znači da je to goruća tema. Oni koji tvrde da vakcine štete nisu u principu protiv ideje vakcinacije, već protiv SADRŽAJA određenih vakcina. Nisu sve vakcine iste, a moguće da neke zaista sadrže neprihvatljiv sadržaj.Ili nisu dobro spravljene, imaju loše konzervanse ili sl. To je i dokazano. Što se tiče samog dijagnostikovanja - odlično, ali je uprkos ranoj dijagnozi malo vajde za razvoj autističnog deteta, tu se još apsolutno ništa nije postiglo. To je zaista velika misterija.
    (Nina Ris, 23. februar 2017 10:08)

    # Link komentara

  8. Ako su vakcine bezbedne zašto nas toliko ubedjuju da ih dajemo deci i prete rigoroznim kaznama čak i oduzimanjem dece u krajnjem slučaju ? Zašto prisiljavaju ? Nije zbog epidemije ! Morbili mogu ubiti koliko i jedna epidemija gripa čak i manji broj slučajeva , sto znaci , da nas primoravaju .Ako su bezbedne trebaju biti slobodna volja roditelja i na potpis istog! Bas zato sto se preti u vezi njih i primorava meni su sumnjive sve ! Uz sve osude koje očekujem sada ,da se predstavim ...lekar sam !
    (Sara, 23. februar 2017 10:05)

    # Link komentara

  9. Nazalost,autizma je bilo i bice,narocito ako se krene sa ranim skriningom,broj novootkrivenih ce biti sve veci.Od kad se pojavila prica o MMR vakcini i povezanosti sa autizmom,svi drugi moguci fak.rizika su potisnuti,sto je greska,jer sigurno postoji skup okidaca.Plus nas mentalitet,sad ce za svako dete sa autizmom da okrive vakcinu,iako je to dete mozda imalo i druge ociglednije predisponirajuce faktore.
    (D, 23. februar 2017 08:44)

    # Link komentara

  10. Generalno, više volim da verujem nauci nego teorijama zavere. Čitao sam malo na temu MMR i navodne povezanosti sa autizmom jer imam dete od 10 meseci i uskoro ta vakcina stiže na red. Doktori su uglavnom saglasni, ja mislim, da je MMR bezbedan, ali me je samo jedna stvar malo zbunila... Bili smo i kod jednog pedijatra u privatnom domu zdravlja koji nam je rekao da je stav njihove kuće da se ta vakcina primi sa dve godine, a da će nas državni dom zdravlja pritiskati da bude sa godinu te ako možemo, da nekako odlazemo do 2 godine...
    Ne razumem čemu ovakav stav? Kakve razlike ima da li je sa godinu ili dve, ako su sigurni da nema veze sa autizmom, sem ako nije neki drugi razlog posredi.
    (M, 23. februar 2017 04:09)

    # Link komentara

  11. Mene zanima kako su stavili bebu u magnetnu rezonancu i ubedili je da bude mirna. Totalna anestezija?
    (Anke, 23. februar 2017 00:50)

    # Link komentara

  12. odlican tekst, hvala b92 sto ovakve tekstove prenosi, edukuje nas na neki nacin obavlja disiminaciju stecenih znanja u svetu, nama ovde gde su samo rijaliti aktuelni
    (the, 23. februar 2017 00:47)

    # Link komentara

  13. Mene samo zanima kako medicina tumaci evidentno postojanje slucajeva da dete pre odredjene vakcine, ne samo mmr,bude potpuno normalno, prica i reaguje na sve, a onda nakon par dana od vakcine dete se bukvalno ugasi?! Niti tvrdim da vakcine ne treba davati, niti da treba...Licno poznajem ljude, a sve vise i cujem od drugih ovakve primere. Sta biste vi pomislili da se tako nesto desi vasem detetu?! O ovome se cuti, odgovora nema...
    (Gea, 22. februar 2017 23:59)

    # Link komentara

  14. E Olvera, godine 2017. internet ne umes da koristis:

    Odes na scholar google - to je google bez gluposti, nego cvrste naucne studije

    Ukucas: autism amish

    I nadjes studije koje opisuju sucajeve autizma kod Amisa.
    Pretesko zar ne, genijalci moji dragi...
    (Pehad, 22. februar 2017 22:30)

    # Link komentara

  15. @boki MR nema veze sa nikakvom vakcinom, gde pise da mora da se da vakcina za taj pregled?
    (LUL, 22. februar 2017 20:35)

    # Link komentara

  16. Nedavno čuh da neki lekari smatraju da povećane količine aluminijuma u zemljištu, hrani i vazduhu predstavljaju rizik za razvoj autizma, Parkinsonove bolesti i autizma, a da se globalno (u svetu) na mnogim mestima javljaju sve veće količine istog.
    Koga zanima, neka istraži više o tome...
    (aluminijum, 22. februar 2017 16:52)

    # Link komentara

  17. Kao dete nisam primio MMR vakcinu. Prelezao sam boginje. Nista mi ne fali. Uopste ne vidim zasto bih morao svoje dete da "spricam" kao prase da bih zastitio ovu naciju ili bilo koju drugu naciju na svetu. Na kraju krajeva u zapadnim zemljama ova vakcina nije "Mandatory" tj obavezna. Samo kod nas i jos po kojoj Banana Balkanskoj drzavi.
    A znate zasto? Zato sto neko iz vrha vlasti uzima masnu proviziju kada se izvesnim farmaceutskim kompanijama placa za te vakcine...
    Da sumiram. Moje dete nit ce da ratuje za ovu niti bilo koju balkansku prciju niti cu da dozvolim da bude pokusni kunic.
    A oni neka uzm Kraljevica Marka, Milosa Obilica, mantijase, nacionaliste pa se spricajte zajedno sa njima. Ja sam se operisao od Balkana, samo jos da odem odavde, nadam se ubrzo
    (Johny, 22. februar 2017 16:26)

    # Link komentara

  18. Sasa, to što ste poslali zapravo samo produbljuje sumnje da vakcine izazivaju autizam i mnoge druge neurološke probleme, prosto, manji procenat vakcinisanih u amiškoj populaciji - manji procenat autizma. Da li je to zbog vakcina ili je to kombinacija raznih faktora je svakako nešto što treba ispitati. Ali svakako ovo što ste naveli ne ide u prilog teoriji kako su vakcine bezbedne - naprotiv!
    (Dejan Milinković, 22. februar 2017 15:44)

    # Link komentara

  19. Postoje studije koje dokazuju da postoji autizam i kod Amisa i kod nevakcinisane dece. Danas u 21 veku bar je lako doci do tih podataka primer:

    In London, an analysis of 473 autistic children used the 1987 introduction of MMR to compare vaccinated and unvaccinated cohorts [11]. The incidence of developmental regression did not differ between cohorts, and the authors observed no difference in the prevalence of gastrointestinal symptoms between vaccinated and unvaccinated autistic children.

    Postoje brojne studije izvodjenje sirom sveta koje govore da nema veze izmedju vakcina i autizma kao i vakcina i nekih drugih oboljenja koje im se pripisuju, u Japanu koji je skinuo sa liste obavezne vakcine (medju njima i MMR) istrazivanja konkretno u Jokohami govore o povecanom broju autisticne dece u odnosu na period obaveznog vakcinisanja.
    (Sasa, 22. februar 2017 15:40)

    # Link komentara

  20. Uh Ana, razlog zašto se ne sumnja na struju ili na lutke bez lica već na vakcine je vrlo jednostavan - izuzetno veliki broj slučajeva autizma gde su nagle promene u ponašanju uočene neposredno nakon primanja vakcine. Nije pristojno biti ciničan na ovako osetljivu temu, znate, mnogo je ljudi koji pate, imajte malo više poštovanja i saosećanja prema njima.
    (Dejan Milinković, 22. februar 2017 15:36)

    # Link komentara

  21. To o nepostojanju autizma medju amisima je mit koji nije potkrepljen naucnim dokazima
    [link]/
    (Sasa, 22. februar 2017 14:21)

    # Link komentara

  22. @Olivera
    Okarakterisati neciji naucni rad i rezultate kao “glupost” moze samo neko ko je ili vrhunski strucnjak u datoj oblasti, sa neukaljanim naucnim autoritetom i integritetom, ili neko ko je neprosvecen i nekompetentan da daje takve pausalne ocene. Pitam se, draga Olivera, sta ste Vi od ta dva?! Volela bih da iznesete javno Vase kvalifikacije i kompetencije i obrazlozite zbog cega smatrate da su rezultati ove studije “glupost”. Iako ja licno posedujem doktorat iz oblasti biomedicinskih nauka i znam ponesto o autizmu, izmedju ostalog, nikada sebi ne bih dozvolila toliku drskost da na ovaj nacin omalovazavam rad i rezultate grupe naucnika, pogotovo ne rezultate koji su prosli rigoroznu kontrolu i peer-review process pre nego sto su ugledali svetlost dana. Ovakve “gluposti”, kako Vi kazete, objavljene u vrhunskim naucnim casopisima nas iz dana u dan dovode sve blize razumevanju nastanka i razvoja autizma, a ne bapske price i kvazi-nauka koju propagiraju razni samoproklamovani gurui i eksperti po internet portalima.
    (boki, 22. februar 2017 14:15)

    # Link komentara

  23. Hajde da mi neko kaze ili napise da li i jedno dete koji nije primilo MMR ima autizam!>!
    (PDVNK, 22. februar 2017 14:07)

    # Link komentara

  24. @Olivera Ima studija koje govore u prilog toga da na pojavu autizma kod dece utice izlozenost gledanju televizije, sadrzajima putem racunara, tableta... Amisi nemaju ni to, ako su vam vec oni reper za deciji autizam
    (bokili, 22. februar 2017 13:56)

    # Link komentara

  25. @ Olivera: Pa, pronadjite takva istrazivanja, ima ih i njihovi rezultati se mogu pronaci (kao sto trazite uostalom i potporu za vasu ideju o vezi vakcina i autizma). Kada smo kod Amisa, zaista ne znam da li autizma medju njima uopste nema, ali svakako nisu samo vakcine to sto ih razlikuje od ostatka modernog sveta. S obzirom da oni ne koriste ni elektricnu energiju, vodeci se istom logikom kako to da niste pomislili da je mozda struja ta koja izaziva autizam? Ili svetlost sijalica? Ili mozda lutke bez lica?
    (Ana, 22. februar 2017 13:26)

    # Link komentara

  26. Greskom ti dadoh glas... 100% sam na osnovu svih dugogodisnjih istrazivanja siguran da vakcine izazivaju autizam
    (Sale, 22. februar 2017 12:57)

    # Link komentara

  27. Zelela bih da vidim istrazivanje o autizmu medju decom koja nisu vakcinisana...Amisi na primer...autizam ne postoji kod njih...ovo su gluposti.
    (Olivera, 22. februar 2017 11:30)

    # Link komentara

  28. Znaci pre nego sto deca dobiju MMR vakcinu (koja se obicno daje nakon prvog rodjendana, najcesce izmedju 15 i 18 meseci)? Ma nije valjda?! Pa kako ce sad anti-vakcinaski lobi da prodaje pricu o vakcinama koje izazivaju autizam?! A sad ozbiljno, za one koji zele da se upute u detalje ove studije koja je objavljena u casopisu Nature (za laike, jedan od najuglednijih i najuticajnijih naucnih casopisa u svetu), evo link ka tekstu: [link]
    (boki, 22. februar 2017 10:32)

    # Link komentara