1. @Nemanja. Samo citajte vise. Ako nekome pripisujete nepoznavanje (a taj neko JESTE djeteticar sa sertifikacijom Cornell Univerziteta u USA) onda to samo govori da nikakvu medicinsku literaturu niste otvorili u poslednjoj deceniji,a mozda i nikad. Kakve veze ima varenje celuloze sa bilo cim? Ona,kao i druga vlakna (koja btw,svi nedovoljno unosimo) ima svoju funkciju, izmedju ostalog da izbaci visak holesterola napolje.O aminolkselinama je smesno i govoriti vise, jer kao sto rekoh, sve ih unosimo biljnom hranom, bukvalno sve.To samo jos ovde u Srbiji cujem da fale neke aminokiseline. Ali ne slusajte mene, samo citajte vise.
    (ivana, 23. februar 2017 15:09)

    # Link komentara

  2. @Ivana

    Elementarno nepoznavanje dijetetike, namirnica i bilo čega vezanog za ishranu praktično štrči iz tvog komentara. Postoji nešto što se zove biološka vrednost proteina,postoji nešto što se zove aminokiselinski sastav i nešto što se zove esencijalne aminokiseline. Imaju biljke proteine,ali je njihova iskoristljivost vrlo upitnaa biološki su nepotpuni(osim kod pojedinih mahunarki). Drugo - kad bi znala anatomski sastav biljojeda i način na koji oni vare hranu,ne bi izletala sa paušalnim komentarima o slonovima,nosorozima i ostalim velikim biljojedima. Postoji nešto što se zove celuloza,a što neke životinje VARE,a što mi,ljudi,NE VARIMO. Oni iz celuloze izvlače energiju,mi osim poboljšanog varenja od nje ne dobijamo ništa. O drugačijem funkcionisanju metaboličkih puteva kod nas i životinja-biljojeda da i ne pričam. Tako da posprdne ocene da neko ko jede mesu je debeljko ispred kioska brze hrane koji jede punjenu sa kajmakom uopste ne stoje- mleveno meso nije jedini oblik mesa koji postoji,posebno upitnog kvaliteta(kad ga covek ne pravi sam). O izazivanju raka od strane "mleka i jaja" tek ne bih,čista dezinformacija da ne upotrebim grublji izraz.
    (Nemanja, 23. februar 2017 00:17)

    # Link komentara

  3. @jabucilo. Zato sto mleko meso i jaja izazivaju rak i srcana oboljenja jer uz te belancevine u paketu idu trans masti, holesterol i kazein. Biljni proteini u istoj kolicini deluju potpuno suprotno - snizavaju pritisak, holesterol i deluju antiinflamatorno.Sve sto vam treba imate u mahunarkama, zitaricama i orasastim plodovima. A da ne govorimo o preporucenom dnevnom unosu proteina koji je previsok i koji je smislila mlecna i mesna industrija a ne nutricionisti! Vise proteina uopste nije dobra stvar, treba nam manje, a ne vise, svi unosimo previse!
    (maja, 20. februar 2017 09:40)

    # Link komentara

  4. Super
    (Boba, 19. februar 2017 23:31)

    # Link komentara

  5. @ivana
    Plz plz plz, nemoj ovo sto si tu napisala spominjati u javnosti.
    Kada je u pitanju izgradnja misicne mase (cemu ozbiljni vezbaci teze) veganska ishrana i ostali trendovi jednostavno nemogu da pruze zamenu za "zivotinjske" proteine. Niko na taj nacin nije napredovao, a da pri tome nije koristio i anabolicke steroide.

    Priznajem, ukoliko neko mora da strogo kontrolise unos masti ili da zbog neke bolesti promeni ishranu, onda su ovi izvori naravno odlicna opcija.
    (Mladen, 19. februar 2017 21:45)

    # Link komentara

  6. Jedem ih sve :)
    (Milan, 19. februar 2017 18:01)

    # Link komentara

  7. @(gavrilo iz principa, 18. februar 2017 15:13)

    Apsolutno neznanje i apsolutna glupost! Najtuznije je sto neko dodje, procita ovaj komentar i poveruje u to. Pitam li se kako su vegetarijanci i vegani uopste zivi, a ne daj boze da se bave nekim sportom.
    (siki, 19. februar 2017 16:28)

    # Link komentara

  8. Зашто јести биље због беланчевина када су месо, млеко и јаја бољи извор беланчевина?
    (Јабучило, 19. februar 2017 15:55)

    # Link komentara

  9. Ivana,
    tvoja zamerka Gavrilu nije na mestu.
    Covek nije rekao da u biljkama nema proteina i svih amino kiselina, vec da njihov mrdjusobni odnos nije povoljan za ocuvanje misicne mase,... A to je potpuno tacno i dokazano.
    Dokazano je i da covek moze da zivi bez hrane zivotinjskog porekla, ali sa manjim ucinkom u nekim delovima, kao sto je izgradnja i ocuvanja misica. Zasto tako? Upravo zbog manje povoljnog medjusobnog odnosa razlicitih esencijalnih aminokiselina (za ljudsku ishranu ).
    Za zivotinje kao sto su slon i zirafa, lista aminokiselina koje su za njih esencijalne je potpuno drugacija. Esencijalne A K za slona i coveka se razlikuju.
    Npr, Za slona L-creatin nije esencijalna AK, a za coveka jeste. Slon moze Lkarnitin da sintetise iz ostalih AM, a covek mora da ga unese hranom i to u optimalnom odnosu sa ostalim AK.
    Nadam se da ti je sad jasnije.
    Izuzetno cenim hranu biljnog porekla i uvek je favorizujem ako moram da biram. Ali covek mora da zna sta gubi ako se odluci na Veggy ishranu (koju podrzavam, al je skupa ako se sprovodi na nacin da zameni klasicnu)
    Pozdrav!
    (zgodannezgodan, 19. februar 2017 15:34)

    # Link komentara

  10. Jedino socivo... Ostalo ima ili previse masti (puter od kikirikija) ili previse hidrata (kinoa, soja...)
    (zzzz, 18. februar 2017 23:36)

    # Link komentara

  11. Gavrilo,nisi u toku. Biljne namirnice imaju sve aminokiseline. A ova hrana sto si naveo jeste efikasna, ali za izazivanje srcanih udara i raka. Vidim,sve neki zdravi i misicavi od tih sto cepaju pljeske...Otkud je slon toliki? Gorila? Nema potrebe da jedemo seknd hend proteine koji su vec prosli kroz neciji organizam kad ih vec imamo u biljkama. Potrazi podatak koliko jedan obican limun ima proteina u odnosu na kalorije, iznenadices se. Sva hrana sadrzi proteine i prakticno je nemoguce imati manjak proteina ako jedes dovoljno kalorija(iz prave hrane, ne ulja, alkohola i dzanka).
    (ivana, 18. februar 2017 21:49)

    # Link komentara

  12. Pasulj,grasak,soja,orasi,bademi,lesnici,suncokretove i bundevine semenke,celo zrno ovsa ili heljde...
    (la_maria, 18. februar 2017 20:15)

    # Link komentara

  13. Sama količina proteina nije od presudnog značaja za ocenjivanje proteinske vrednosti neke namirnice, već biološka vrednost tih proteina - koliko se u njima nalazi esencijalnih aminokiselina, i u kom su međusobnom odnosu. Najprostije rečeno, koliko sopstvenih proteina organizam može da stvori od 100 g proteina dotične namirnice. Inače, sa ovog spiska je izostavljena soja, a njeni proteini se odlikuju znatnom biološkom vrednošću.
    (Bora, 18. februar 2017 15:50)

    # Link komentara

  14. Proteini iz biljnih izvora imaju nepotpun aminokiselinski lanac i nisu pogodni za izgradnju niti očuvanje mišićne mase kod ljudi. Zna se šta radi i nema potrebe za izmišljanjem tople vode.Dakle,meso,jaja,nemasni sirevi.Ove hipsterske semenčice ne služe ničemu,osim da se izbije lova iz džepova.
    (gavrilo iz principa, 18. februar 2017 15:13)

    # Link komentara

  15. sve stari dobri srpski proizvodi
    (sanja, 18. februar 2017 14:17)

    # Link komentara