Joga, umetnost transformacije

Joga je globalni fenomen. Njena popularnost i prisutnost sve je veća, a broj vežbača oba pola, svih rasa, nacija i verske pripadnosti raste širom sveta.

Piše: Mirjana Petrović
Pošaljite komentar
  1. Može se isto tako reći "džaba" meditacija, pa čak i Ošoova, dinamička, u srcu Indije, ako telo nije zdravo i ne izda pre "cilja", pa opet sve iz početka. :) Istorija joge može da se posmatra i kao istorija načina i tehnika buđenja, kroćenja i kontrole nad moćnom energijom koja ima zaista moć da briše, čisti i transformiše. Ko može da tvrdi da je njegov način najbolji?
    (Mira, 9. mart 2014 13:57)

    # Link komentara

  2. Ovaj clanak jasno ukazuje da joga konacno izlazi iz ilegale na svetlo dana. Sta ce sve da se izdesava u medjuvremenu tek cemo da vidimo...Najvaznije je da joga dobije svoje mesto kao kljucni cinilac u transformaciji "modernog" coveka i drustva koji su ocigledno u jazu duboke krize i opasnosti po sveopsti opstanak. Medjutim, posto je joga egzaktna nauka i umetnost koja je nerazdvojiva od ozbiljne i dugotrajne primene odredjenih praksi i principa koji su u skladu sa univerzalnim zakonima i nacelima, ona mora, prvo, da "procveta u basti" naseg sopstvenog iskustva da bi, pak, mogla da bude to sto jeste - ziva blagodet za sve zivo i "ne zivo". Svaka cast Mirjani Petrovic na nesebicnom pozrtvovanju, a i vama B92 koji ste prvi ovo objavili.
    (Pedja, 9. mart 2014 07:37)

    # Link komentara

  3. Onaj koji nije proucavao dublje zasto se sta radi krenuce na vezbanje Yoge. Ok, to je lepo i korisno. Taman procistis telo vezbanjem, disanjem, dodje starost i vreme da napustis fizicko telo. Sta si radio - nista, pa opet u sledecem zivotu iz pocetka. I tako iz kruga u krug.

    Cilj Yoge nije dobro zdravlje. To je samo nus-pojava vezbanja Yoge.
    Cilj Yoge je - uz budjenje energije kundalini, dostizanje najvise duhovne istine o kosmosu. Izaci iz kruga radjanja-umiranja.

    Zato, da ne bi gubili vreme na usavrsavanje fizickog tela koje cete uskoro napustiti, ukoliko zelite da dostignete najvisu istinu u ovom zivotu, a ne samo dobro zdravlje, postoje druge tehnike. Npr. dinamicka meditacija od Osha u Oshovom ashramu u Indiji. I uvek i iskljucivo pod nadzorom kvalifikovanih ljudi iz ashrama kao sto je ashram Paramahamse Niranjananande Saraswati-ja.

    A na zapadu je to moda, kao i ostale vezbe za telo, kao aerobik i sl...
    (Neko upucen, 9. mart 2014 06:21)

    # Link komentara