Hulio Kortasar: Igranje školica sa Velikim Hronopijom

Ceo vek od njegovog rođenja i tačno trideset godina od tužne smrti, Hulio Kortasar i dalje važi za pisca koji je “igri dao književno dostojanstvo i učinio je originalnim elementom umetničke kreacije”.

Piše: Jelena Popović
Pošaljite komentar
  1. Da li je ovo napisao Kortasar?
    "Kao što ne pitate džez muzičara “Šta ćeš svirati?” nasmejao bi vam se. On ima određenu temu, neke akorde kojih se drži i onda uzima svoj saksofon i trubu i počinje. To nije stvar ideje. Njegovo izvođenje je proizvod serije unutrašnjih pulsacija. Nekada ispadne dobro nekada ne. Isto je i sa pričama."
    (Klime, 12. februar 2014 21:58)

    # Link komentara

  2. Molim vas prenosite vise tekstova o knjizevnosti, Parizu, velikim umetnicima...Dosta mi je ruznih i bljutavih vesti.
    (Kosmos, 12. februar 2014 20:36)

    # Link komentara

  3. "Kao što ne pitate džez muzičara “Šta ćeš svirati?” ... To nije stvar ideje. Njegovo izvođenje je proizvod serije unutrašnjih pulsacija. Nekada ispadne dobro nekada ne. Isto je i sa pričama."

    :-) Sjajno, pravi povod i odličan tekst...
    (Nemanja, 12. februar 2014 16:42)

    # Link komentara

  4. Odličan tekst koji me je naterao da se ponovo vratim Kortasaru.Bogu hvala imam i Školice i njegove sabrane priče.Upravo sam završio sa čitanjem priče Zapis u beležnici.Iako sam je do sada pročitao makar tri puta,priča mi se učinila potpuno nepoznatom,jer sam prilikom ovog čitanja otkrio potpuno drugačije sematičke slojeve nego u nekim ranijim iščitavanjima.Mislim da je to odlika onih najvećih pisaca,a Kortasar je bez sumnje jedan od njih.
    (dijalektički antibarbarus, 12. februar 2014 15:36)

    # Link komentara

  5. Čitati Kortasara nije uvek lako. Fantastika i nadrealnost u njegovim pričama se preliva na jezik i na strukturu, tako da imate osećaj skoro dečije zaigranosti rečima. Kada se naviknete na njegov stil, njegove ideje i njegov svet, i ako ste spremni da se ''igrate'' zajedno sa piscem, Kortasarova dela će biti jedna od najupečatljivijih stvari koje ste ikad pročitali.
    (Zaljubljenik, 12. februar 2014 14:15)

    # Link komentara

  6. Kortasarove pripovetke sam prvi put pročitao nakon što sam pogledao film Mikelanđela Antonionija "Blow Up" (Gran pri na festivalu u Kanu). Fabula filma i dramaturški zaplet (scenario pisao izvanredni Tonino Guera) oslanjaju se na Kortasarovu pripovetku "Paučina miholjskog leta" kasnije naslovljena kao "Đavolje bale" u izdanju izdavačke kuće Rad.
    Iako su u mnogo čemu različiti (pripovetka i film), nešto od te umrtvljene atmosfere, estetike koja nadilazi etiku, otuđenost ljudi i ravnodušnost, prisutni su i u scenariju te filmu kao i u priči koju je Kortasar napisao.
    (NJ_70, 12. februar 2014 13:24)

    # Link komentara

  7. Bravo! Konacno nesto lepo i korisno, ane samo bljuvotine i traveci!
    (JA, 12. februar 2014 13:11)

    # Link komentara

  8. Sjajno, potrebno je više ovakvih "književnih" tekstova! Dobar izbor koji me je zainteresovao za Kortesara još više. Bravo za autorku
    (Danko, 12. februar 2014 12:14)

    # Link komentara