1. Amaterski rečeno umetnost je način da stvaralac prikaže svoje razmišljanje o nečemu odgovarajućim sredstvima. Koliko je ta poruka razumljiva je druga priča. Konkretno ova slika navodi na razmišljanje i, reklo bi se, ima bar jedan dodatni nivo u odnosu na sam motiv na slici. Da li dete može ovo da naslika? Pa neka deca mogu nešto slično tome da urade ali pitanje je kompozicije, izbora boja i ostalih elemenata i utiska koje sve to zajedno ostavlja. Ako poredimo jedan instrument - violinu na primer - sa orkestrom da li možemo da kažemo da je orkestarska muzika “umetnički ja” od muzike za violinu? Jasno je da to nema veze jedno sa drugim. Isto tako tehnika slikanja i ono što slika pokazuje nisu povezani. Možda je nekom “lepše” ako slika pokazuje realne objekte i prizore u odnosu na ovu sliku koja vrlo svedeno pokazuje baze, dve osobe na dušecima i sl. Ali jasno je da to, u suštini, nema veze.
    E sad, što se tiče tržišne vrednosti neke slike to je kompletno druga priča i nema veze sa umetničkim dojmom. Da li je najskuplja slika i “najumetničkija” (da tako kažemo)? Jasno je da nije. Ali, kao i u svemu, postoje pojedinci i firme koje umetnost vide kao investiciju i tako se i ponašaju. To opet ne znači da mi moramo da pratimo cenu nekog dela da bi ga bolje razumeli.
    Opustite se i pokušajte da uživate u nekoj kreaciji.
    (Vladimir, 20. februar 2024 21:24)

    # Link komentara

  2. Fotka je zaista zanimljiva. Dopadne mi se kako je umetnik uradio preplanulu kožu kupača, posebno kontrast tamnijeg gornjeg dela leđa i belih zadnjica. Posebnost slike je najverovatno u načinu kojim je prikazan odraz plavog kalifornijskog neba na zatalasanoj površini bazena, dok zelena sa primesom žute u pozadini odlično dočarava intenzitet sunca u korelaciji sa plavetnilo neba i vode.
    Mišljenja sam da fotka vredi svaki dinar, pa čak i više. Rado bih okačio dobru kopiju u blizini radnog stola.
    (Prijatan dan, 18. februar 2024 17:17)

    # Link komentara

  3. Nađite mi JEDNU osobu kojoj se ovo sviđa!
    (Estetika, 18. februar 2024 11:35)

    # Link komentara

  4. Zamislite koliko gladne dece može da se nahrani za 20 miliona USD?! A neko će to dati za sliku koju može da naslika prosečno dete. Ova civilizacija pred nestankom.
    (Oblak u Bermudama, 17. februar 2024 23:15)

    # Link komentara

  5. Moderna umetnost je precenjena.
    A lepota jeste, i biće, u oku posmatrača.
    (Nikola, 17. februar 2024 18:46)

    # Link komentara

  6. Узео бих је за 200 динара и онда спалио.
    (УФО, 17. februar 2024 18:02)

    # Link komentara

  7. Nisam poznavalac umetnosti umetnost delim na dva načina ili mi se sviđa ili ne ovo ne bih stavio na zid dnevne sobe ali ne bih ni neke naširoko poznata dela Mona Liza recimo koja mi je baš bezveze.
    (Nebojša, 17. februar 2024 17:58)

    # Link komentara

  8. Moze tri za gospodina.
    (Pupi, 17. februar 2024 17:47)

    # Link komentara

  9. dva'es miliona... Pa nek mi neko kaže da ovo nije neko pranje love, odbitak od poreza ili slično..?!?
    Kakva je bre ovo umetnost?
    Za mene je umetnost kad neko naslika delo koje prosečan čovek ne može da ponovi pa da vežba ceo vek...da vinči, stari majstori...
    Ovo to nije! Ovu sliku će da uradi moke dete koje je treći razred..!
    Tako su me jednom navukli u MoMA muzej, bacih pare bzvz da vidim 20 kvadrata crvene boje bez rama i slično...
    (ekspert, 17. februar 2024 17:42)

    # Link komentara