Umesto srušenog Generalštaba biće Muzej Stefana Nemanje

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednici Odbora za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji na kojoj je odlučeno da će taj kompleks biti podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. To treba ostati generalštab, eventualno prostor za još neka ministarstva. U okviru novog projekta, koji bi trebao da ima elemente prethodnog, mora da se napravi memorijalni centar žrtvama svih ratova devedesetih, uključujući i popis svih stradalih u bombardovanju. To bi ozbiljno društvo zahtevalo od ozbiljne države.
     (legenda, 29. april 2017 23:18)

    # Link komentara

  2. E samo nam jos to fali i to bas sada, kada se drzava konacno raspada!
    A ko je planiran da se usput naguma para?
    (Ukratko, 29. april 2017 21:04)

    # Link komentara

  3. Sto nije napravljen na mestu BGH20 kad ima tolika poljancina i mesta za spomen park svim srpskim vladarima,,,ova zgrada je trebala da bude obnovljena jos 2000-te u inat svima koji su je srusili,,jer zgrada generalstaba tu i treba da stoji
     (Dz, 29. april 2017 20:45)

    # Link komentara

  4. Kakve veze, sem imena ulice, Stefan Nemanja ima sa Beogradom ? Verovatno da mu nuje ni prisao na blize od 100km !
    (Ajdemo u Beograd, jer tamo ima sve...., 29. april 2017 19:07)

    # Link komentara

  5. @Doktor
    "A pre 2000 nas nisu zaduživali jer smo bili pod ekonomskim sankcijama ali su lepo sve uništili i pare izvozili na Kipar"

    Da ali, dali znate koliko je razlika izmedju desetak miliona maraka i dvadesetak milijardi Evra ?
    (Doktor cega ? Prava ?, 29. april 2017 18:58)

    # Link komentara

  6. Kakve veze ima jedno veličanstveno arhitektonsko delo podignuto u znak sećanja na borbu protiv okupatora a oštećeno od strane drugog okupatora,sa Stefanom Nemanjićem.Taj objekat treba obnoviti i ostaviti potomcima da iz njega uče istoriju.Nisu carevi i kraljevi samo vredni u istoriju jednog naroda,mnogo je vredniji običan narod.
    (Slobodan, 29. april 2017 18:53)

    # Link komentara

  7. Trebalo bi da bude travnjak. Muzeju tu nije mesto, iz više razloga.
     (Smuleco, 29. april 2017 15:45)

    # Link komentara

  8. " ...Mogla bi da nikne neka bolnica ili slicno, a ne neki tamo muzej..."

    (Uzas, 28. april 2017 14:34)

    Može, onkologija ima besplatno zračenje.
    (s., 29. april 2017 12:50)

    # Link komentara

  9. Neverovatno je koliko ljudi ne pravi razliku između spomenika i muzeja. Muzej je građevina i da bi se izgradio neophodno je izgraditi ozbiljno velika sredstva, u milionima eura. Mi već dve decenije ne možemo da skupimo novac za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, a ovakve ideje se javljaju i to baš sada. Ovo je tipično ispiranje mozga zna se od koga, sa namerom da se skrene pažnja od mnogo značajnijih problema: ogromna nezaposlenost, namera da se zemlja prodaje strancima, prekomerno zaduživanje, pranje novca... Mislite svojom glavom, a ne kako vam kažu.
    (Beograđanin, 29. april 2017 11:57)

    # Link komentara

  10. Ma kakav Nemanja bre ŠOPING MOL tu treba sagraditi.Gledajte šta je tu ministarstava i radnog naroda zar treba da pešače po krpice...ovako sa pauze u šoping pa brzo kući,odmah u pola četri...
    Možda je bolje da se ostave ruševine,mi to volimo da obilazimo i kukamo,kao nad bibliotekom...
    (mislivoje, 29. april 2017 11:43)

    # Link komentara

  11. Muzej Gluposti i Promašaja da se pravi na tom mestu.

    Prvi eksponat: sam muzej. A i kontinuitet sa štabom glupih i promašenih generala bio bi očuvan.
    (Đole, 29. april 2017 08:16)

    # Link komentara

  12. Pekićev "Odmor od istorije" izgleda da od vlasnih nije shvaćen: delovaće kao teška uvreda zaljubljenicima u prošlost, ali u okviru naše kolektivne anamneze je "višak istorije", zanemarujemo sutrašnjost i ambijent koji treba da naslede klinci (o nekom dugoročnom planiranju ne vredi ni govoriti) fascinacija istorijom, srpskim žrtvama, nepravdama, porazima i sl. su teški simptomi društva koje ne zna kud bi i šta bi sa sobom u sadašnjosti; posle smene Slobe, mislio sam da će sa "čišćenjem" socijalsitičke zaostavštine i restartom države prestati potreba za konstantnim forsiranjem istorijskih pitanja. Da li je plac G.Š. uz navedeno u komentarima pravo mesto za muzej? Da li pored Studenice treba još nešto, alo? Najzad, da parafraziram Foknera: narod koji živi u prošlosti je kao krompir, ono najbolje mu je u zemlji.
    (Srboljub, 28. april 2017 23:59)

    # Link komentara

  13. Treba srusiti to komunisticko ruglo...te dve zgrade su centar Beograda a i samim tim i Srbije...tako da mora nesto samo Srpsko biti tu...Stefan Nemanja je osnivac Srpske drzave i to je to...neko je pomenuo da je tu general stab 200 godina...e pa nije ,nego je na uglu sa Resavskom 200 godina,a ne ni toliko...izvinjavam se deci komunista sto sam ovim podatkom rasprsio lazi koje su ucili.
    (Goran janic, 28. april 2017 23:01)

    # Link komentara

  14. najbolje je da ostane ovakva zgrada kakva je ......atraktivna i turiste voditi u obilazak
     (OLD TRAFORD, 28. april 2017 22:16)

    # Link komentara

  15. U ovoj "državi" ne rade ni postojeći muzeji,
    a škole i bolnice u raspadu...
    (NNN, 28. april 2017 21:26)

    # Link komentara

  16. Cekam nekokog dušebriznika da napiše, bolje dajte pare za bolesnu decu.
    (Novljanin, 28. april 2017 11:12)

    Ne, nego parama iz budzeta da se zidaju megalomanski muzeji i nacionalni stadioni, a pare za lecenje dece da se prikupljaju SMS porukama!
    (Realno, 28. april 2017 21:24)

    # Link komentara

  17. @Ich

    "Hejterima" takodje smeta preterana upotreba English recnika, zbog preterane upotrebe "internet hype-a", na domacem prostoru. Imas vec i nasu rec za to - mrzitelji.
    (NoName, 28. april 2017 20:39)

    # Link komentara

  18. I nije moglo da de umesto tpg komunističkog rugla napravi nešto korisno, hotel, kancelarije, prodajni prostor, nego mora opet neka budžetska crna rupa sa tematikom koja malo koga ko ne mora da dolazi tipa jadne dece koju vuku po takvim glupostima neće zanimati, pa dakle neće biti ni profitabilna, a barem pedeset-sto partijskih uhljeba će tamo naći prijatno parazitsko gnezdo da vuk plate na grbači poreskih obveznika.
     (EU Citizen, 28. april 2017 20:23)

    # Link komentara

  19. Ja bih stavio tu fontanu od 30 miliona eura i uzeo kredit od MMF-a za to sa nekom sitnom provizijom posredniku.
    (Kako kazu politicari tako ce i biti a narod ce cutati zauvek, 28. april 2017 19:50)

    # Link komentara

  20. Bilo bi lepo kada bi osnovali neki muzej pa u njega smestili našu budućnost, umesto da stalno kopaju po kostima i traže teme!
    (Nevernik, 28. april 2017 19:44)

    # Link komentara

  21. A da prvo otvorimo ove muzeje koje imamo, a ne rade godinama... Neverovatno!
    (Nenad, 28. april 2017 19:24)

    # Link komentara

  22. E moj Igore iz Bujanovca, ti si zgrade cuvao umjesto da si cuvao svoju drzavu! I jos se s tim hvalis! Biti ce da su ti starci bili u SPS neke face pa te poslalo u Beograd da zgrade cuvas dok su drugi isli na Kosare!
    (Zec, 28. april 2017 18:49)

    # Link komentara

  23. А где би било место музеју и споменику Стефану Немањи него у Немањиној улици зар то није тако логично ? Подржавам у сваком случају, ко год негодује и по већ устаљеној навици пљује на прву лопту нека само мало прошета до комшилука рецимо Будимпеште па да баци поглед на њихове тргове пуне споменика разним краљевима из различитих епоха. Осим споменика Кнез Михајлу и Кнезу Милошу ми скоро да и немамо неки споменик неком нашем владару у престоници.
    (nm, 28. april 2017 18:16)

    # Link komentara

  24. Setili se Stefana Nemanje kada je HBO dao pare za snimanje serije.
    Odavno je poznato da se prodajemo za lovu.
    (slavoljub, 28. april 2017 17:34)

    # Link komentara

  25. Људи, ово је тешка глупост. На том месту је био Генералштаб који нам је два пута рушен у бомбардовању. Први пут су га срушили Немци 1941, а други пут НАТО 1999. године. Тиме што бисмо га обновили и вратили у првобитну намену, ми бисмо доказали да смо народ који поштује своју историју и традицију. Да не говорим о томе да је апсолутно варварство рушити зграду која је сама по себи споменик битке на Сутјесци, у којој су Немци поубијали наше заробљене рањенике из болнице (за то би им се по данашњим мерилима судило за ратни злочин, као што се у Хагу судило Србима за Овчару код Вуковара). Неозбиљно је све то рушити, нарочито зато што се одмах до те зграде налази огромни кпмплекс Министарства одбране са којим је повезана ходницима и подземним тунелима. Све то заједно треба обновити, вратити у првобутну намену, а Министарство одбране и тако нема конференцијски простор за састанке са већи бројем учесника од 30, него за сваки већи скуп мора да развози госте или у Дом Војске или у Дом Гарде у Топчидеру.
    (Historicus, 28. april 2017 17:18)

    # Link komentara

  26. Ja sam za univerzitet, al nek prvo ociste plac od osiromasenog uranijuma!
    (Buc-buc, 28. april 2017 17:13)

    # Link komentara

  27. Konacno otac drzave ce nakon 200 godina od oslobadjanja od turaka dobiti spomenik. Nadam se daspomenik nece imati 2 metra i biti od drveta?

    A i ne znam kakve ideje sacuvate zgradu napravite muzej od nje i ispred dignete spomenik od 30 metara badem tvorcu
    (Stefan, 28. april 2017 16:59)

    # Link komentara

  28. Dokle bre vise hejteri. Sta god da se uradi vama nešto fali
     (Ich, 28. april 2017 16:57)

    # Link komentara

  29. Muzej je skroz ok ideja. Još bi bilo bolje kada se ne bi fokusirali na jedan period i ne samo na istoriju. Zašto tu ne bi pored istorijskog bio i prirodnjački? Ono na Kalemegdanu je plač majke Božije. I muzej nauke. Mogao bi lep kompleks sa muzejima da se napravi.
    (Millennium, 28. april 2017 16:54)

    # Link komentara

  30. Ne sme da se izgradi ništa praktično i korisno jer će izgradnju platiti cela Srbija, pa mora da se izmisli nekakav imaginarni zajednički interes za celu Srbiju.
    A korist, koliko god ona mala bila, ima samo Beograd. To je m.o. svih beogradskih vlasti do sada, a svaka do sada je i bila beogradska.
    (CATAPA, 28. april 2017 16:51)

    # Link komentara

  31. Auh, on je i predsednik odbora za podizanje spomenika i muzeja.
    (stari Taja, 28. april 2017 16:51)

    # Link komentara

  32. Da li je moguce da dopustamo kao narod ovakvu sramotu?
    Zgradu koja je zasticena kao spomenik kulture ove nazadnjacke dahije hoce da ruse...
     (Dragan VG, 28. april 2017 16:50)

    # Link komentara

  33. e baš nam to treba
     (Dule sumadinac, 28. april 2017 16:46)

    # Link komentara

  34. Bolje da su napravili muzej zrtava nato agresije i evro-americkog fasizma....
    (Pavle, 28. april 2017 16:38)

    # Link komentara

  35. Одлична идеја, Браво!
    (Манојле, 28. april 2017 16:28)

    # Link komentara

  36. Pazi, molim te? 'Muzej Stefana Nemanje'?

    Sta ce u tom muzeju da bude? Dva popa i tri zbornika narodnih pesama? Veliko Nista?
    (moskva 1001, 28. april 2017 16:16)

    # Link komentara

  37. Hoćemo narodni muzej, muzej savremene umetnosti, Koncertnu dvoranu, operu, regionalni naučni centar, metro, bolnice....
    a ne muzej nemanjicima.
    (Dragan, 28. april 2017 16:16)

    # Link komentara

  38. Tu treba biti muzej NATO agresije. Ima smisla zato što je NATO oštetio tu zgradu. Tako je u Hirosimi, gde su ameri bacili atomsku bombu. Jedino je opstala jedna zgrada banke koja je bila od armiranog betona i sada je tu muzej.
     (stefansr, 28. april 2017 16:05)

    # Link komentara

  39. Glupost živa, na tom mestu treba sagraditi memorijalni Muzej sećanja na NATO zločin, u SAD-u na mestu kula bliznakinja je nešto slično urađeno.
    (Dajana, 28. april 2017 16:01)

    # Link komentara

  40. Stefan Nemanja ili Sveti Simeon mirotocni osnivac Srpske Crkve sa sinom Rastkom ili Svetim Savom,kao i osnivac Srbije zasluzuje spomenik veci od Avale.Toliko o istoriji
     (dacha, 28. april 2017 15:57)

    # Link komentara

  41. немања је себи за живота дигао студеницу.
     (. орг, 28. april 2017 15:57)

    # Link komentara

  42. Sta je sa Srpskom zemljom pre Nemanjica?Niko ne postavlja to pitanje,kao da su nas oni stvorili.
     (dr Lektor, 28. april 2017 15:51)

    # Link komentara

  43. Neko ponovo dokazuje da ne zna srpsku istoriju. Svi Nemanjici su bili vladari i vlastelini Bugarske Imperije i nemaju veze sa Keltskom Srbijom i Keltskim Srbima. Za svako skrnavljenje bugarskih vladara, Bugarska ce tuziti Srbiju Medjunarodnom Sudu Pravde. A vi sada dusebriznici proslosti, dizite spomenika tudjim vladarima.
    (Radomir Istoricar i Geograf, 28. april 2017 15:47)

    # Link komentara

  44. A, muzej Nikoli Tesli?
    Sramota je za Srbiju da je ostavština i urna velikana izložena u privatnoj kući.
     (Vladimir, 28. april 2017 15:45)

    # Link komentara

  45. Ako već država daje taj deo civilima onda bi trebalo to dati slikarima i kuparima za ateljea. Ima dovoljno prostora da svi akademski slikari i kipari dobiju svoj atelje, da plaćaju sve dažbine i pri tome da urade za muzej savremene umetnosti na ušću godišnje po jedan rad. Ne vidim nijedan razlog da se ovaj moj predlog ne prihvati ozbiljno pogotovo što sam predložio više puta da se ministarstvo odbrane i GŠ izmeste iz centra grada Beograda na povoljniju i savremeniju lokaciju kao što je naprimer Sopot.Srpska akademija znanosti i umetnosti bi trebalo da preuzme deo objekata preko puta ove lokacije. Tako bi se dobio prostor za rad umetnika i naučnika. Srpska kultura i umetnost bi krenula put napredka nesagledivom visinom.
    (Sveta, 28. april 2017 15:41)

    # Link komentara

  46. Dobro je!! Postaviti srpsku istoriju na zdrave noge !!
    (Branka, 28. april 2017 14:58)

    # Link komentara

  47. Ja sam za širenje kulture ali ovo je nedopustivo.
     (Luka, 28. april 2017 14:54)

    # Link komentara

  48. A da za pocetak prorade muzeji koje vec imamo ali su godinama zatvoreni zbog "renoviranja"?
    (Necu ni kako ja hocu, 28. april 2017 14:43)

    # Link komentara

  49. Dok su Srbe Namenjici zaduzili i ostavili im zaduzbine, nasi savremenici od 2000 zaduzili sa kreditima.
    (dezurni filozof, 28. april 2017 12:54)
    A pre 2000 nas nisu zaduživali jer smo bili pod ekonomskim sankcijama ali su lepo sve uništili i pare izvozili na Kipar
    (Doktor, 28. april 2017 14:42)

    # Link komentara

  50. @republika nisam ni rekao da u gradu nema radijacije, samo se pitam kolika je ona bas u toj zgradi. Edukacija krece od citanja onoga sta je napisano a ne onoga sta se kome svidja!
    (milos, 28. april 2017 14:40)

    # Link komentara

  51. Vecu glupost nisam cula. Kakav muzej! Srusite tu zgradurinu, to ruglo usred centra grada, a i izmerite radijaciju, ko zna sta nas svakodnevno zraci odatle. Mogla bi da nikne neka bolnica ili slicno, a ne neki tamo muzej s kojim ce se biti na gubitku, u koji niko zivi nece da ide a u koji ce se uloziti brdo para. Bolnica je bar preko potrebna.
    (Uzas, 28. april 2017 14:34)

    # Link komentara

  52. Ja ne bih ulagao nista!

    Treba da stoji ovako i to je onda samo po sebi muzej i secanje na neko skorije vreme. Sta cemo daleko u praistoriju 8 vekova unazad.
    (Sredoje, 28. april 2017 14:24)

    # Link komentara

  53. Ako poruše zaštićenu zgradu umesto da je obnove, šta će sprečiti neku sledeću vlast (pod pretpostavkom da bude novca) da poruši taj isti muzej, ili zgradu vlade, ili skupštinu, ili možda Beograd na vodi? Kad prenebegneš zakon zarad nekakvog višeg cilja to vuče onda seriju nesagledivih posledica.
    (Rašo Santrač, 28. april 2017 14:12)

    # Link komentara

  54. Čim ovaj Vodja razmišlja o Stefanu Nemanji, to će svaki psiholog da potvrdi, znači da sebe upoređuje sa njim, te razmišlja da l će njemu, u skorijoj budućnosti, podići nešto slično, neku zgradurinu... npr. muzej neki... koji bolesnik??! a u potpisu - dr. Neša from BGD sa porodicom
     (Ivan, 28. april 2017 13:58)

    # Link komentara

  55. pošto nas čeka ulazak u nato dodelite im tu lokaciju da na njoj izgrade svoje sedište
     (gde je pomoć za poplavljene, 28. april 2017 13:56)

    # Link komentara

  56. Cuudo da nisu uradili neki trzni centar, da se sirotinja seta...
     (Mich, 28. april 2017 13:56)

    # Link komentara

  57. Pozdrav za 10. granični bataljon 1998/1999.
     (VLAXX, 28. april 2017 13:55)

    # Link komentara

  58. Uf dobro je da nije fontana..
     ("jedem samo ostrige, jer kavijar me smara..", 28. april 2017 13:52)

    # Link komentara

  59. ... napravite viseće vrtove
     (gde je pomoć za poplavljene, 28. april 2017 13:51)

    # Link komentara

  60. Jel će I muzej da bude gradjen od arapskog kapitala kao i Beograd na vodi?
    (Abunabi bin sadr, 28. april 2017 13:50)

    # Link komentara

  61. bolje neki naucni muzej, dosta nam je nacionalizma.
     (Milan, 28. april 2017 13:50)

    # Link komentara

  62. Cekam nekokog dušebriznika da napiše, bolje dajte pare za bolesnu decu.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Novljanin, 28. april 2017 11:12) # Link komentara
    a ne nego ih treba bacati na ovakve gluposti, sta mi imamo sa tim nemanjicima, osim mozda srpskog imena, to se sve vekovima izmesalo, pomesalo, i taj gen tih prastarih srba je ovde ostao samo u tragovima. budalastine za ionako prezatupavljen narod
    (crni sin, 28. april 2017 13:48)

    # Link komentara

  63. "Pozdrav za Treću četu 25 Bataljona Vojne Policije, septembarci
    06/07
    ?
    (Uroš, 28. april 2017 11:34)"

    Pozdrav za Uroša i moje klasiće poslednje generacije redovne vojske VP 2006/07.
    Tu zgradu smo čuvali ko oči svoje.
    Ne dajte da je sruše!
     (Igor-Bujanovac, 28. april 2017 13:44)

    # Link komentara

  64. :-) :-) :-)
     (Fijegio, 28. april 2017 13:42)

    # Link komentara

  65. @Danilo

    Da najbolje je prodati arapima da izgrade hotel,kazino i mesta za svaku vrstu zabave i tako zaraditi..
    nije sve u parama. Brine me broj pluseva koje je dobio tvoj komentar..
    (Miloje, 28. april 2017 13:41)

    # Link komentara

  66. Trebalo bi da bude muzej zrtava NATO pakta. Ako ne, makar jednu sobu posvetiti 'milosrdnom andjelu' i ubijenoj deci.
    (Kiklop, Blok 70, 28. april 2017 13:41)

    # Link komentara

  67. Hoćemo muzej žrtava NATO bombardovanja!
    A mi smo okupirana zemlja? Ok, nista onda, poz.
     (DemokraCki, 28. april 2017 13:25)

    # Link komentara

  68. Cekam nekokog dušebriznika da napiše, bolje dajte pare za bolesnu decu.
    (Novljanin, 28. april 2017 11:12)
    Pa naravno da je bolje. Sta ce nam muzej u koji niko nece da dolazi. Za deset godina ce da izgleda kao i Titoci spomenici. Imacemo novu ruinu u centru grada.
    (Pro, 28. april 2017 13:23)

    # Link komentara

  69. zasto se brise trag nato ubijanja..ta zgrada je najbolji spomenik jednog perioda nase istorije.
    (pp, 28. april 2017 13:21)

    # Link komentara

  70. "...rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane..."

    Veliki župan Stefan Nemanja vladao je Raškom u drugoj polovini XII veka. Kompleks zgrada Generalštaba u Beogradu podignut je polovinom XX veka kao reminiscencija bitke na Sutjesci 1943. godine. Kakva bi trebalo da bude povezanost dva spomenička kompleksa, Stefana Nemanje i bitke na Sutjesci? Ko to može da poveže? Izgleda, samo aktuelna vlast!

    PS: Stefan Nemanja, za svog života (1113-1200) i vladavine (1165-1196) nije imao nikakve veze sa Beogradom, koji je bio pod ugarskom vlašću.
    (Logika?, 28. april 2017 13:21)

    # Link komentara

  71. A još jedna crkva-hram, nešto smo zapostavili duhovnost? Ne valja se.
    (Srboljubljenija radenik, 28. april 2017 13:19)

    # Link komentara

  72. Podrzavam, samo da ne postanemo kic kao Skoplje.
    (Qwerty, 28. april 2017 13:18)

    # Link komentara

  73. BRAVO !!!! Koliko vidim u poslednje vreme Srpska istorija se nudi narodu umesto hleba. Umesto da se napravi jedna poslovna zgrada bele boje.... višlja od mračne beograđanke. Da bar ima na osnovu čega da se zove Beli Grad.
    (Nikola, 28. april 2017 13:17)

    # Link komentara

  74. Taj muzej obavezno mora da ima deo posvećen periodu srpske države pre Nemanjića, i da tu bude izložen Pečat kneza Strojimira. Taj pečat je od neprocenjivog značaja za Srbiju, i dokaz da smo imali razvijenu državu nekoliko vekova pre uspona Nemanjića.
    (Dragan, 28. april 2017 13:16)

    # Link komentara

  75. Koje i koliko artefakata ima ova zemlja iz toga perioda da popuni fundus toga muzeja.Ili to nije ni vazno, moze da se strpa sve po redu.
    (Pera,Mika i Laza, 28. april 2017 13:13)

    # Link komentara

  76. a šta ćemo staviti u taj muzej..?
    (žarko, 28. april 2017 13:09)

    # Link komentara

  77. Заиста не налазим никакву везу између споменика и онога што се тамо десило. Наравно, треба да се овим заборави на све што се десило.
     (Mikiveliki, 28. april 2017 13:08)

    # Link komentara

  78. @(Danilo, 28. april 2017 10:44) Ne verujem šta sam pročitao! Do juče smo na vest o rušenju generalštaba skoro svi do jednog baš na ovom sajtu bacali drvlje i kamenje, a sada je bolje da se gradi nešto "skupo" nego muzej. Ajde da Narodni muzej na trgu Republike pretvorimo u tržni centar, ipak je na super lolaciji, nismo sposobni da ga obnovimo, a i obilazila bi ga samo deca na ekskurzijama kako kažete. Ja u potpunosti podržavam ideju da tu bude muzej, iovako se jako malo može naći informacija o Nemanjićima u muzejima, a kao dinastija su veoma bitni za našu istoriju!
    (Podržavam!, 28. april 2017 13:05)

    # Link komentara

  79. Cekam nekokog dušebriznika da napiše, bolje dajte pare za bolesnu decu.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Novljanin, 28. april 2017 11:12)

    Bolje dajte pare za bolesnu decu.
    (Petar, 28. april 2017 13:02)

    # Link komentara

  80. Ne znam kakvu simboliku i kakve ce posledice u buducnosti imati izgradnja na mestu porusenog generalstaba?
    (simbolika, odgovornost, posledice, 28. april 2017 12:59)

    # Link komentara

  81. Dok su Srbe Namenjici zaduzili i ostavili im zaduzbine, nasi savremenici od 2000 zaduzili sa kreditima.
    (dezurni filozof, 28. april 2017 12:54)

    # Link komentara

  82. To treba da bude spomenik kako smo pobedili i sačuvali kosovo
    (Doktor, 28. april 2017 12:48)

    # Link komentara

  83. očistite beograd, zakrpite rupe na ulicama, renovirajte fasade...za početak.
    (glagoljica, 28. april 2017 12:48)

    # Link komentara

  84. Kao prvo, hoće li to biti muzej ili spomenički kompleks? U tekstu se pominje i jedno i drugo, a to su dve sasvim različite stvari!

    Ako će biti muzej, šta imamo od originalne muzejske građe o Stefanu Nemanji što bismo mogli da stavimo u taj muzej? Praktično ništa. To malo što ima je već po drugim muzejima (koji ili ne rade ili ih malo ko posećuje). I sad ćemo da napravimo za skupe pare još jednu ogromnu zgradu u kojoj neće biti paktično ništa (ponavljam) ORIGINALNO za videti, osim ako ispraznimo već postojeće muzeje?!

    Ako će biti spomenički kompleks, moraće da bude i neki spomenik. U redu, ali u tom slučaju nadam se samo da neće biti napravljena ista greška kao onaj spomenik caru Dušanu, tj. da dobijemo sličnu kičastu nakaradu, ispod nivoa čak i lošeg stripa!

    Ali nemam nikakvih iluzija po tom pitanju. Na ovim prostorima je odavno odomaćeno apologetsko tumačenje i imbecilno glorifikovanje istorije, koja se uvek i iznova piše danas, za današnju političku upotrebu, a stvarne istorijske činjenice ne zanimaju baš nikoga!

    Zato će se sve odvijati kao i obično: potpuno nekompetentni i nestručni ljudi će namestiti "posao" drugim potpuno nekompetentnim, nestručnim i netalentovanim ljudima, međusobno će podeliti, a još više jednostavno baciti popriličnu količinu našeg novca, a mi ovce ćemo dobiti neku bednu grozotu pored koje ćemo ravnodušno prolaziti!
    (Kapetan Ahab, 28. april 2017 12:45)

    # Link komentara

  85. A što se ne obnovi zgrada Ministarstva vojnog koja se nalazila na tom mestu pre Drugog svetskog rata? Lepša je u svakom slučaju od ove "soc.real." spodobe, koja se nikada vizuelno nije uklapala u to okruženje...
     (lepšazgrada, 28. april 2017 12:42)

    # Link komentara

  86. "Pozdrav za Treću četu 25 Bataljona Vojne Policije, septembarci
    06/07 "
    (Uroš, 28. april 2017 11:34)
    Pozdrav za Uroša..pozdrav za moje klasiće poslednje generacije Vojne policije redovne vojske.
     (Igor-Bujanovac, 28. april 2017 12:40)

    # Link komentara

  87. Nisu uspeli da prodaju, a mora da nestane...A poznato je koliko polazu na kulturu!
     (Desa, 28. april 2017 12:27)

    # Link komentara

  88. Muzej secanja na sva razaranja Beograda od velikog rata do 1999.
    (Maxx, 28. april 2017 12:26)

    # Link komentara

  89. Koj gluposti, i ovako nase muzeja se raspadaju
     (toma diploma, 28. april 2017 12:26)

    # Link komentara

  90. Slayem se potpuno sa ovim! Sjajna ideja.
    (superideja, 28. april 2017 12:17)

    # Link komentara

  91. Tu bi trebalo da bude memorijalni centar posvećen nato agresiji sa ispisanim imenima svih žrtava i sa slikama uništenja, da se ne zaboravi. A Stefan Nemanji i generalno Nemanjićima muzej negde drugde
     (politikologbezbednjak, 28. april 2017 12:15)

    # Link komentara

  92. Srbijanci se konacno oslobadjaju okova bolesnoumlja tunjavih boljsevika sto ih je dovelo do bioloskog nestanka,bolje ikad nego nikad.
    (serbian secret cod *, 28. april 2017 11:44)

    # Link komentara

  93. Rusimo secanje na NATO bombe a "ZID PLACA" nam je od PAPIRA !
    (Milutin, 28. april 2017 11:43)

    # Link komentara

  94. Ma dajte, ljudi, kakav bre Stefan Nemanja?! To je komercijalna zona najvišeg ranga - treba da se proda (za ogromne pare) nekom investitoru koji će da napravi poslovni centar i hotel sa 5 zvezdica. A ako već nećemo da zaradimo pare od toga, neka bude (kao što neko reče) spomen-kompleks žrtvama NATO bombardovanja. Ili makar Despotu Stefanu, jer on ipak ima neke veze sa Beogradom - čisto sumnjam da je Nemanja putovao severnije od Žiče...
     (ja, 28. april 2017 11:42)

    # Link komentara

  95. A zasto ne muzej prvom narodu, veri i kulturi u Evropi Srbima ?

    Nino Belov, Starcevo, Vinca i sl.

    Cemu vise potenciranje neceg sto se desilo 5000 godina kasnije? Dokle vise mislite da prikrivate nasu istoriju i podredjujete je drugim narodima, nasu pravu veru i podredjujete je veri nekih drugih naroda?
    (Stefan Ilic, 28. april 2017 11:41)

    # Link komentara

  96. Pozdrav za Treću četu 25 Bataljona Vojne Policije, septembarci
    06/07
    ?
     (Uroš, 28. april 2017 11:34)

    # Link komentara

  97. Smešne visine nagrada u okviru međunarodnog konkursa! Prva nagrada niti 50.000 €! Šta se misli da arhitekte iz evropskih biroa projektuju za eksere? U Hrvatskoj (gde su svi arhitektonski konkursi osnovom pripadnosti EU međunarodni) za javni objekt mnogo nižeg ranga nagrade su dvostruko veće.
    (arhitekta, 28. april 2017 11:33)

    # Link komentara

  98. Komentari su tako tipicni za nas narod. Sta god da se uradi nevalja. Ne podrzavam ni jedu vlast ali pored ideje da se zgrada u kojoj je predsednik pretvori opet u muzej i ova vest da se izgradi kompleks su super. Za razliku od mnogih ideja ovo je najbolja.
    (Stark, 28. april 2017 11:31)

    # Link komentara

  99. @milos Radijacija ne deluje na prostoru jedne zgrade, ako ima radijacije u zgradi, ima je u celom Bg onda. Edukacija
     (republika, 28. april 2017 11:26)

    # Link komentara

  100. muzej na 10 spratova ! genijalno!
    (ronaldinho, 28. april 2017 11:23)

    # Link komentara

  101. On je vec muzej i spomenik za vreme kad ni prostor u centru nece mnogo vredeti bar nama Srbima! Kako lako ode Zid placa ispred Skupstine, otici ce i Generalstab.
     (superhik, 28. april 2017 11:18)

    # Link komentara

  102. Zašto ne Muzej žrtava NATO?
    (kiza, 28. april 2017 10:58)

    Zato što mora da se izbriše svaki trag NATO agresije, bombardovanje porodilišta (sećate se male Milice?), ubijanja civila po celoj Srbiji.... kad jači naredi moraš smisliti dobar razlog da to opravdaš "svom" narodu...
    (Već vidjeno, 28. april 2017 11:15)

    # Link komentara

  103. Da dodam i ovo.
    Nemanjići su bili i ratnici i zaduzbinari. Ta porusena zgrada generalštaba i njena obnova je i odredjena simbolika obnove nečega nacionalnoga.
    Slučajno ili namjerno nalazi se u Nemanjinoj ulici preko puta vlade Srbije, jedne nove vladavine naroda u Srbiji.Nešto od čega smo kao narod krenuli i gde smo došli. Jedno će gledati na drugo.
    Nekako sva ta simbolika ukazuje da to jeste pravo mesto za mauzolej Nemanjića.
    (Gavrilo, 28. april 2017 11:13)

    # Link komentara

  104. Cekam nekokog dušebriznika da napiše, bolje dajte pare za bolesnu decu.
     (Novljanin, 28. april 2017 11:12)

    # Link komentara

  105. @nothingw wrong with me

    Zašto bi to bilo loše po državu?
    Cela Evropa veliča dvorce i zamkove svojih plemića i kraljeva pa zašto ne bi Srbija velicala Nemanjice?
    Zapravo nama i jeste ovako kako je jer smo se odrekli onih od kojih poticemo.
    (Gavrilo, 28. april 2017 11:06)

    # Link komentara

  106. ovde još samo nisu najavili da će biti banja
     (analiza, 28. april 2017 11:05)

    # Link komentara

  107. A zasto ne muzej svim zrtvama Nato pakta?
    (Neko iz mase, 28. april 2017 11:04)

    # Link komentara

  108. Sa natpisom preko cele fasade: Ovo je učinio NATO
    (Glavu u pesak, 28. april 2017 11:02)

    # Link komentara

  109. oni koji nisu sposobni da renoviraju Narodni muzej godinama nam obećavaju da će napraviti novi muzej
    (patološki lažovi, 28. april 2017 10:12)

    narodni muzej niko nije renovirao 30 godina, a koliko vidim trenutno se radi na toj zgradi.....ovaj komentar ne znaci da podrzavam vlast, samo pisem ono sto vidim kad prolazim kroz grad....
    (beogradski, 28. april 2017 11:01)

    # Link komentara

  110. Предлог:

    1.Преуредити остатке зграде у стари дворац за музеј свих Немањића

    2. испред музеја направити ТРГ са монументалним спомеником Великом жупану Немањи,
    који би био нови симбол Београда испред кога би се сликали сви посетиоци и туристи.
    (Симбол, 28. april 2017 10:59)

    # Link komentara

  111. Hmmm, opet mazanje ociju, zar zgrada nije zasticena zakonom i kao takvu potrebno je obnoviti u originalnoj formi.
     (toto, 28. april 2017 10:59)

    # Link komentara

  112. И,ове музеје што имамо не одржавамо.
     (Milos, 28. april 2017 10:58)

    # Link komentara

  113. Zašto ne Muzej žrtava NATO?
    (kiza, 28. april 2017 10:58)

    # Link komentara

  114. Подржавам, лепа идеја, не смемо заборавити ко смо. Ипак, можда боље да буде музеј целе династије Немањића?
    (Baobab, 28. april 2017 10:45)

    # Link komentara

  115. Jedan od elitnih gradski prostora od kojeg država može zaraditi milione evra, postaje mesto gde će se potrošiti milioni evra,a gde će dolaziti samo školske ekskurzije jer će morati.
    Zaista briljantna ideja, nemam prosto reči...

    P.S.
    Postoji ta neoobjašnjiva mauzolejsko-spomenička trka na Balkanu dok ljudi
    beže, zbog bede, na Zapad.
    Makedonci podižu ogroman i preskup spomenik Aleksandru Makedonskom, Hrvati podižu Tuđmanu a mi eto Stefanu.
    U stvari, prošli smo odlično jer je taj muzej mogao biti posvećen Slobi, velikom guruu SPS, a bogami i radikala.
    (Danilo, 28. april 2017 10:44)

    # Link komentara

  116. Подржавам.
    (Никола, 28. april 2017 10:41)

    # Link komentara

  117. Cim vidim "formirana komisija"… zasvrbi me dlan.
     (ne citam vesti, 28. april 2017 10:39)

    # Link komentara

  118. Nema potrebe. Proglasite zgradu za spomenik politici Srbije. Već sad autentično pokazuje njenu suštinu. Još samo da se da navijačima da na tu temu nacrtaju auto - lakom prigodne murale i to je to. Upečatljivo a i ne košta mnogo.
    (sturmmann, 28. april 2017 10:35)

    # Link komentara

  119. Tako da ce posetioci imati besplatan ct i rentgen .
     (cobo, 28. april 2017 10:35)

    # Link komentara

  120. Sve je to lepo... gradićemo ovo, obnovićemo.ono... da li može neko da postavi pitanje premijeru/ predsedniku/spasiocu..., pošto je on sve i svja u ovoj nazovi državi i verovatno sve zna, kada će obnova Narodni muzeja biti završena i kada će u punom sjaju otvoriti vrata za nas i posetioce našeg grada???
    Hvala
     (VJ, 28. april 2017 10:29)

    # Link komentara

  121. Bolje muzej srednjovekovnih Srba, kojih nismo dostojni!!!
    (Mita, 28. april 2017 10:27)

    # Link komentara

  122. Da li je iko ikada izmerio nivo radijacije u zgradi koja je po sred srede zviznuta bombom?
    (milos, 28. april 2017 10:27)

    # Link komentara

  123. A iza neki americki hotel, napred stavi spomenik da zamajavas ljude a iza prodaj bombardovanu zemlju po naravno najjeftinijoj ceni nato ljudima
    (Bemekt, 28. april 2017 10:26)

    # Link komentara

  124. Od tri clana komisije nijedan nema nikakve veze sa arhitekturom. Jedan je vizentolog, drugi rusofilski orijentisan umetnik a treci priucen politicar. Spomenicki kompleks se gradi u 21. veku i treba da ostavi obelezje tog veka, bez obzira sta se nalazi u unutrasnjosti.
    Obidjite malo nove svetske muzeje.
    (Branka, Svajcarska., 28. april 2017 10:23)

    # Link komentara

  125. E konacno neki pametan potez... Zaokupljeni smo kratkorocnim problemima, pa i ne mislimo na dugorocne. Velicanje istorije svoje, kad je vec imamo i dizanje nacionalne svesti(ne u losem smislu) je nesto sto nam je prekopotrebno. A to je ono sto cuva zemlju od nekih buducih potresa...
     (lakivg, 28. april 2017 10:22)

    # Link komentara

  126. Zašto bi se u mom rešenju za takav prostor našli delovi nekakve zgrade koja je bila tu? Ako je hoćete takvu, napravite istu. Ako hoćete idejno rešenje za novu onda nemojte postavljati svoje ideje u moje. Obe zgrade treba srušiti jer su ruglo grada. Lepe su samo iz vazduha ali Boze moj, ko se danas seta vazduhom? Osim toga, zbog te i sličnih zgrada ginulia je srpska sirotinja po Srbiji jer su se srpski smradovi političari igrali rata. Oni su davali volove a Srbi sinove.
    (GORAN ERGARAC, 28. april 2017 10:22)

    # Link komentara

  127. Bilo sta samo da se to ruglo izmesti
     (Pivke, 28. april 2017 10:21)

    # Link komentara

  128. Kad krene velicanje istorije
    odma znas u kakvom je stanju drzava.
     (nothing wrong with me, 28. april 2017 10:21)

    # Link komentara

  129. Majko mila, unistice i ovaj deo Beograda! Umesto da ruse tu arhitektoinsku nakazu punu uranijuma i plutonijuma koji zrace ceo grad, oni traze da se spomenik uklopi u to ruglo?
    Moze li neko da stane na put njihovom urnisanju ovog grada?
    Gde su arhitekte, urbanisti,uumetnici, gradjevinci?
    (Milica jedina u majke, 28. april 2017 10:20)

    # Link komentara

  130. Taj povredjeni generalštab treba ostaviti takav kakav jeste. On sam po sebi je velelepan spomenik koji opominje sve Srbe kakvu glupost su napravili sa samim sobom.
    (Sava Drugi, 28. april 2017 10:19)

    # Link komentara

  131. Kakav Stefan Nemanja, to mozete bilo gde!!! Podignite spomenik velicine ove zgrade svim zrtvama bombardovanja i nama prezivelima da se nikada zlo ne zaboravi! Nikada u nato i da zlocinci koji treba da trunu po zatvorima svaki put budu podsecani sta su nam uradili!
    (Lena, 28. april 2017 10:19)

    # Link komentara

  132. Zgrada bivšeg generalštaba je sama po sebi jedan ogroman muzej... muzej Stefana Nemanje po mom mišljenju nije investicija koja će povratiti uložen novac, pa bih radio voleo ili neku drugu ideju ili da se samo sredi okolina zgrade generalštaba a sama zgrada da ostane kao sećanje na 1999
     (muzej, 28. april 2017 10:17)

    # Link komentara

  133. Ipak mislim da bi to treblao da bude muzej o stradanjima u ratovima devedesetih.
     (lepo, 28. april 2017 10:17)

    # Link komentara

  134. oni koji nisu sposobni da renoviraju Narodni muzej godinama nam obećavaju da će napraviti novi muzej
    (patološki lažovi, 28. april 2017 10:12)

    # Link komentara

  135. Dobro nije jos jedan trzni centar...
     (krkela, 28. april 2017 10:11)

    # Link komentara

  136. Sramota!
    (Др Но, 28. april 2017 10:06)

    # Link komentara