Zvanično je: Vilnev će režirati novu “Dinu”

Dok se njegovo poslednje delo – nastavak “Blejd ranera” pod nazivom “Blejd raner 2049.” još nalazi u fazi postprodiucije, Deni Vilnev odlučio je da režira još jedan SF - “Dinu”.

Izvor: slashfilm.com
Pošaljite komentar
  1. Aj moze nova Dina, al da zadrze muziku iz stare! :D
    (Mare, 3. februar 2017 00:49)

    # Link komentara

  2. Čitao sam i knjige (dosta davno doduše; vreme je za novo čitanje) i gledao Linčov film. Iz ove perspektive nije tako loš kao što mi se činilo prvi put. Ono što je očigledno je da propisna ekranizacija čak i prve knjige (objavljene u Kentar ediciji u tri dela) ne može da stane u okvire filma. Serija na produkcijskom nivou Igre prestola je jedini pravi način. Gospodar prstenova je takođe dosta dobar ali me je nervirala pauza između delova tako da sam sačekao da se snime sva tri dela i pojave kao produženo izdanje. Do tada svakako preporučujem da se isčitaju knjige :). I za kraj, ne očekujem da će ovo biti rimejk LInčove verzije. Dina je dovoljno kompleksna da svaki reditelj može da napravi svoju verziju.
     (Vladimir, 2. februar 2017 22:38)

    # Link komentara

  3. Denis Villenueve je zanimljiv izbor. Njegov dosadašnji opus uliva poverenje, ali treba uzeti u obzir da je "Dune" prilično kompleksna SF saga, i da bi definitivno bolje funkcionisala kao serija, tako da to nije nekakva garancija da će film biti dobar. Kao fan Herbertovog dela, voleo bih da bude. Mada me više brine mogućnost politizacije filma. (The) Fremen su pustinjski narod, sa messianic religijom, doduše ta in-universe religija je Zensunni (amalgamacija Zen Budizma i Suni Islama; nešto što je u stvarnosti nemoguće, jer je u suprotnosti sa učenjima Islama) with a twist - ne slave Abrahamic Boga (YHWH, Bog, Allah), bar ne direktno, već Shai-Huluda (Sandworm). U svakom slučaju, dovoljno prostora za potencijalnu politizaciju...
    Moving on. Ono što je Alejandro Jodorowsky planirao napraviti, ne bi, zapravo, imalo veze sa izvornim materijalom. To ne bi bio "Dune". Zato za sve koji su u komentarima pisali hvalospeve na račun njegove "Dune" vizije - please stop. Jeste li svesni da Jodorowsky nije pročitao "Dune" pre nego što je pokrenuo projekat? Da je njegova verzija, i vizija, realizovana, rezultat bi bila tipična 1970s psychedelic extravaganza. Vrlo verovatno art, ali od True Art Is Incomprehensible sorte. I, ponavljam, bez mnogo veze sa izvornim književnim delom.
    Jodorowsky je na osnovu većeg dela svojih ideja za "Dune", kreirao "Metabarons" SF comic serijal, pa bacite pogled na to.
    Lynchova verzija je - uz sav executive meddling i slične budalaštine - sasvim pristojna.
    (Low Key Lyesmith, 2. februar 2017 11:21)

    # Link komentara

  4. da li je neko gledao seriju Dina? niko je ovde ne pominje a sasvim je solidna.
    (a ostalo?, 2. februar 2017 10:31)

    # Link komentara

  5. Gori od Lincove Dine ne moze da bude... krajnje glup film... najveca greska koju sam napravio je sto sam video ovaj film pre nego sto sam pročitao knjigu... prosla me zelja za knjig(ama). .. nikad je/ih nisam procitao...
     (DaLanik, 2. februar 2017 09:42)

    # Link komentara

  6. Da je Hodorovski uspeo da snimi Dinu, ona bi možda do danas stekla kultni status, ali bi verovatno bila jedan od najneuspešnijih filmova. Hodorovski + Dali + Pink Floyd, mislim da bi bilo previše apstraktno i avangardno za mejnstrim publiku, koje je, naravno, bar 98%. Mislim, pogledajte ostale filmove Hodorovskog, prosečnom gledaocu tu ništa nije jasno. Naravno, ne omalovažavam ono što nazivam prosečnim gledaocem, već mislim da je za gledanje njegovih filmova potrebno iskustvo u percepiranju i analizi dela koje nazivamo umetničkim, naročito moderne i postmoderne umetnosti. Potrebno je da gledalac ima razvijen način razmišljanja koji mu omogućava da prepozna, prihvati i razume apstraktnu ideju. Zato mislim da Dina Hodorovskog ne bi bila prihvaćena, kao ni ostali njegovi filmovi.
    Što se nove Dine tiče, ne mislim da išta dobro može da se izrodi iz holivudskog recikliranja starih kultnih filmova. Ne mislim da film neće biti uspešan, naprotiv. Ali da bi bio pogodak u bioskopima, a moraće ako misli da opravda sredstva koja zasigurno neće biti mala, onda će morati da podilazi najširem sloju publike, onom masovnom sloju, a ne sladokuscima. Bezumno upumpavanje novca dobro ilustruje primer filma Halloween - 1978. je originalni film koštao 300.000 dolara, rimejk iz 2007. 15.000.000 dolara.
    (Sandinista, 2. februar 2017 09:32)

    # Link komentara

  7. Procitao sam komplet seriju Dina, to se ne moze prikazati u manje od 5-7 filmova od po 3, 3,5 sata. Bez citave price, oni koji nisu citali knjige nece shvatiti film na pravi nacin
     (preferisco dirti addio, 2. februar 2017 09:05)

    # Link komentara

  8. dina od dejvida linca kojeg licno obozaam je veliki promasaj. odgledajte dokumentarac dina od jodorovskog i sve ce vam biti jasno. jodorovski je legenda i jako mi je zao sto nije ostvario svoj san da snimi taj film. prica kako se sve to desavalo je fascinantna. najveci film koji nikad nije snimljen.
    (lrrr, 2. februar 2017 08:41)

    # Link komentara

  9. Volim Dinu, knjige jos vise. Ali sta je ovo? Sve rimejk do rimejka, nista novo da se pojavi. Samo pogledajte listu "hitova" za 2017.
    (miki, 2. februar 2017 06:33)

    # Link komentara

  10. Apsolutno se radujem Dini,ali ako bude radjena kao sto su radjeni Prstenovi.
    Previse je kompleksno delo da bi stalo u dva-tri sata filma,a lincova verzija je zato i podbacila.Inace je obozavam,ali ne mogu da shvatim zasto je onoliko secena.Film je toliko nagrdjen,da je nejasno zasto je uopste i snimljen....
    Kvalitet filmova ne zavisi samo od price i rezisera,vec od novca koji se u njega ulozi,kao i od producenata ,koji najcesce odlucuju da li ce film biti djubre ili ce valjati,jer kontrolisu finansije.Holivud vec decenijama izbacuje sve losije filmove,posto se oni prave za trziste Amerike,koje i donosi najvise novca,dok ostatak sveta ne uspe da zaradi kao ono.
    Uporedjivati Dinu sa ratovima Zvezda,koje takodje obozavam,je nepravedno.Dina je daleko ozbiljnije delo,puno simbolistike i filozofije,dok je Star wars iskljucivo zabava,iako veoma dobra.
    (Psihijatrija ,kuca moja najmilija, 2. februar 2017 04:21)

    # Link komentara

  11. Dina je naučna fantastika koliko i marvelovske sage ili bajke o Aladinu. Koliko je roman neverovatno precenjen, uvek će se najbolje videti pri svakoj ekranizaciji, pa i ovoj. Naravno, Dina će uvek predstavljati i izazov za svakog režisera upravo zato što je nemoguć poduhvat da se od romantizovane islamske mitologije napravi naučna fantastika. Veće su šanse sa čistim Aladinom, nego ovom Herbertovom bajkom bez sadržaja.
    Propao je Linč, propao bi i Hodorovski da ga nisu spasili, propašće i Vilnev, neizbežno. Ako već nema novih ideja, ako već recikliraju klasike, bolje im je da se konačno dohvate zanemarenog i pomalo zaboravljenog vizionara Bredberija.
    (CATAPA, 2. februar 2017 03:33)

    # Link komentara

  12. Još jedna katastrofa kao ona Lincova
    (Tiberije, 2. februar 2017 00:10)

    # Link komentara

  13. Pesma od od Iron Maidena To Tame a Land da bude zvanični soundtrack mada Herbert je već odbio Maidenima da pesmu nazovu Dune pošto ne voli tu muziku
    (Up_The_Irons, 1. februar 2017 23:38)

    # Link komentara

  14. Kad nije dato velikom Alehandru Jodorovskom, koji je zivotno delo posvetio Dinama , da rezira onda ne treba nikome ! Jos jedan rimejk u nizu za holivudske mase, a Jodorovski je hteo da napravi mesiju medju filmovima... sramota
    (The Spice, 1. februar 2017 23:01)

    # Link komentara

  15. Hmmmmmm, nije losa idea .Duna iz '84 nije losa ali nije ni blizu knjizi !
    Nadam se da ce ova verzija biti uspesnija :-)
    (Pegone, 1. februar 2017 22:47)

    # Link komentara

  16. Remek delo Linča, obavezno pogledati ako niste!
     (Domaćin, 1. februar 2017 22:32)

    # Link komentara

  17. Ako niste do sada, obavezno pogledajte dokumentarac Dina Hodorovskog, odlican film. Mislim da je Vilnev odlican izbor, Arrival je po meni najbolji SciFi u poslednjih nekoliko godina.
     (Nikola, 1. februar 2017 22:16)

    # Link komentara

  18. Od srca preporucujem citanje ove knjige.
    Uz duzno postovanje, jedna od najboljih SF knjiga, cisto uzivanje. "Gospodar prstenova" u SF svetu. Uzivajte.
    (ShoneNI, 1. februar 2017 22:04)

    # Link komentara

  19. daj covece prekini. ima drugih tema koje možeš da obradjuješ, evo, snimi "Brand New World". Ostavi se Linča.
     (20kinte, 1. februar 2017 22:03)

    # Link komentara

  20. Odlican reziser sa jos boljim nizom filmova(Prisoners, Sicario, Enemy, Arrival i uskoro Blade Runner 2049). Jedan od boljih filmova i zato mislim da je ovaj remake/reboot u odlicnim rukama.
    (ogi, 1. februar 2017 22:00)

    # Link komentara

  21. verzija Hodorovskog je trebala da traje preko 11 sati... vrhunski dokumentarac postoji o tom neostvarenom filmu
     (arso, 1. februar 2017 21:36)

    # Link komentara

  22. joooj..jedva cekam, Lincova verzija je bas losa
    (lom, 1. februar 2017 21:28)

    # Link komentara

  23. "In this time, the most precious substance in the Universe is the spice melange. The spice extends life. The spice expands consciousness. The spice is vital to space travel."
     (Muadib, 1. februar 2017 21:13)

    # Link komentara

  24. Rimejk je fejk. ?

    Linc je Linc.
     (Stanley, 1. februar 2017 21:08)

    # Link komentara

  25. Jedan od najboljih rezisera danasnjice! Prisoners, Incendies, Sicario, Arrival... sve odreda fantasticni filmovi. Ne sumnjam u kvalitet nastavka Blade Runnera (iako mi se ta ideja cinila suludim u pocetku), a Dune je mozda najambiciozniji SF ikad zamisljen (od strane F. Herberta i A. Jodorowskog). Siguran sam da ce Villeneuve odraditi dobar posao, dostojan oba SF klasika.
    (red dynamo, 1. februar 2017 21:06)

    # Link komentara

  26. Samo rimejkovi, samo sci-fi, samo Gosling, Cooper i onaj treci, samo skuplje ulaznice u bioskopu (moze im se kad drze monopol), al samo ne originalno i kvalitetno iz Hollywood-a vec godinama.
    (ALEKSA, 1. februar 2017 20:49)

    # Link komentara

  27. Ništa bez Ridli Skota. On je trebao da radi i prvu verziju.
     (petar-pfc, 1. februar 2017 20:43)

    # Link komentara

  28. Velike su to cipele koje mora da popuni, Blejd raner je bio i ostao jedan od najvecih ScyFy filmova svih vremena.
     (kimi, 1. februar 2017 20:25)

    # Link komentara

  29. Hehe ja rekao Drinu :) Šalu na stranu "Dina" je jako ozbiljni serijal knjiga, pitanje je da li neko može da napravi dobar film(ove) a da ne izgubi filozofski momenat.
    (crv, mislim auto, 1. februar 2017 20:14)

    # Link komentara

  30. Cini mi se da se covek zove Denis a ne Deni...
     (Old Boy, 1. februar 2017 20:13)

    # Link komentara

  31. Dinu sam gledao kao tinejdzer ( sad imam 37) i uvek mi je bio vrhunski film. U klasi sa Alien, Blade runner... knjige sam nabavio pre par godina, sa njima sam se raspametio, i ko ne voli SF treba da ih pročita.
     (ricinus, 1. februar 2017 20:10)

    # Link komentara

  32. Vilnev je odlican reziser ali mislim da bi Dina uspela samo da se Jodorovski pita za sve, posto je sve bilo isplanirano pre 40 godina.Inace knjiga-scenario je kasnije cerupan i stavljan u mnoge filmove tipa Alien,Terminator itd.Da je snimljena Dina sa sve Wellsom,Dalijem,Jaggerom,Pink Floydom...Star Wars bi bila uspavanka za laku noc.
    (filmofob, 1. februar 2017 20:07)

    # Link komentara

  33. Dejvid Linč legenda.
     (sss, 1. februar 2017 20:04)

    # Link komentara

  34. Dalje prste od Linčovog remek dela!
     (stecky, 1. februar 2017 19:49)

    # Link komentara

  35. Samo da mi ne upropaste detinjstvo!
    Film odličan, serija pa i ne baš i ako bi deca Arakisa trebalo biti bolje.
    Ma šta serem bre, jedva čekam!
     (nobody, 1. februar 2017 19:47)

    # Link komentara

  36. Ovi ne disu. Silovace svaki moguci film i/ili pricu koji su vredeli.

    Bio sam skeptik povodom novog Blade Runner-a, ali nakon odgledanog Arrival, siguran sam da ce biti abominacija epskih razmera.
    (heh, 1. februar 2017 19:46)

    # Link komentara

  37. Blejd Raner i sada može da se prikazuje u bioskopima,toliko je dobro napravljen.Čemu rimejk?Ima toliko filmova B produkcije sa dobrim scenarijem za koje bi bilo opravdano uraditi rimejk.
    (mento, 1. februar 2017 19:33)

    # Link komentara

  38. Uzimati legendarne filmove/knjige i raditi remake godi njegovoj repuraciji ali nece biti bolji sigurno.Kada prociram negde da je Dina neupeh stomak mi se prevrne
     (realno, 1. februar 2017 19:31)

    # Link komentara

  39. walk without rhytm..it won't attract the worm
     (kofein, 1. februar 2017 19:30)

    # Link komentara

  40. Dina je jedan od najboljih i meni najdražih književnih serijala, ne samo u okviru SF žanra (koji uveliko prevazilazi) već u književnosti uopšte. Iz nekog razloga nisam previše zainteresovan za filmsku adaptaciju, valjda zato što je roman te kompleksnosti teško spakovati u par sati filma.
    Ovo o visokom kvalitetu se odnosi na knjige koje je pisao Frenk Herbert, posebno prve romane koje sam čitao više puta. Inače, skoro svi ljubitelji kažu da su kasniji nastavci koje je pisao Frenkov sin Brajan znatno slabiji. Nisam to čitao, možda mu nekad dam šansu.
    (NoName, 1. februar 2017 19:24)

    # Link komentara

  41. U poslednjih par godina postao je moj omiljeni režiser, naravno posle Kristofera Nolana koji kod mene ima posebno mesto, režirao je sve sama remek-dela - "Prisoners", "Enemy", "Sicario", "Arrival".
    Dina i Blejd Raner bi trebalo da su u odličnim rukama !
     (Vragolan, 1. februar 2017 19:23)

    # Link komentara

  42. Zanimljivo za "Dinu" da je Mik trebao da igra, nisam znao...Umesto njega deset godina kasnije Sting, i to maestralno.
    Inače, kao i Blejd klasik za sva vremena...
    Ne znam šta im ovo sve treba, kapiram kinta je to, ali...
    Još da film nazovu Dune Reloaded pa da ispadnu totalni seljaci, strašno.
     (RzBrzotrz, 1. februar 2017 19:16)

    # Link komentara

  43. Sjajan režiser. Nije snimio puno filmova ali su mu svi odlični, kako oni kanadski (Incendies...) tako i ovi noviji, "holivudski" (Prisoners, Enemy, Sicario, Arrival). Uglavnom su to teški filmovi koji ostave jak utisak na čovjeka i natjeraju ga na razmišljanje. Malo je danas režisera koji snimaju ovako kvalitetne filmove.
     (Bojan, 1. februar 2017 18:42)

    # Link komentara

  44. original je odavno klasik ,jedna od najboljih sf priča i naravno legendarni sf film, čak je i video igrica legendarna strategija(mislim da je bila na 6 disketa)...
     (verovali_ili_ne, 1. februar 2017 18:39)

    # Link komentara

  45. Jos jedan klasik koji ce da upropaste, dal' je moguce da niko vise nema ideju za novi film?
    Tuzno...
     (pera kojot, 1. februar 2017 18:22)

    # Link komentara

  46. Vilnev je odlican reziser ali mislim da bi Dina uspela samo da se Jodorovski pita za sve, posto je sve bilo isplanirano pre 40 godina.Inace knjiga-scenario je kasnije cerupan i stavljan u mnoge filmove tipa Alien,Terminator itd.Da je snimljena Dina sa sve Wellsom,Dalijem,Jaggerom,Pink Floydom...Star Wars bi bila uspavanka za laku noc.
    (filmofob, 1. februar 2017 18:21)

    # Link komentara

  47. Vilnev odličan
     (pol pot, 1. februar 2017 18:09)

    # Link komentara

  48. Obavezno pogledajte. Dina Hodorovskog dokumentarni. Samo za ljubitelje
     (rew, 1. februar 2017 18:07)

    # Link komentara

  49. Taman pomislih sta to treba jednom vozacu formule 1 (Jacques Villeneuve)?
    (mali Perica, 1. februar 2017 18:02)

    # Link komentara

  50. Сјајна прича, једва чекам да опет заживи прича о Фременима и зачину... Држим фиге да успе!
     (e2, 1. februar 2017 18:00)

    # Link komentara

  51. Vilnev je odličan režiser, ali živ nisam šta će biti sa Blejd Ranerom. A sad je sa Dinom zagrizo opako, ovo su projekti koji te naprave ili sahrane
     (park, 1. februar 2017 17:58)

    # Link komentara

  52. Dina je vrlo zahvalna za film. Ali ne da slupa u jedan film, jer je u pitanju serijal knjiga. Nego oliko knjiga toliko i filmova. Radnja romana je vise psiholoska nego pucacko tabajuca, mada ima povremenih neophodnih akcija, tako da je bitno da se to odradi valjano a ne da se podilazi americkoj publici jeftinim tucama jurnjavama i efektima. Nesto kao sto je Amazon (znaci ne Holivud) odradio u prve dve sezone seriju Covek u Visokom Dvorcu (po romanu Filipa Dika po cijem je romanu snimljen i Bljed Raner kojii se spominje u tekstu)
    (dragan, 1. februar 2017 17:56)

    # Link komentara

  53. o napokon!!!!!!!
     (nana, 1. februar 2017 17:45)

    # Link komentara