Moja Baba i Al Gor

Moja baba bila je Švabica iz Preka. Tako je sama sebe nazivala. Zvala se Vilhelmina - Mina Vagner pre nego što se udala za moga dedu i postala Milena. Iako je promenila i ime i veru i mesto prebivanja došavši iz Preka u Beograd, u duši i naravi ostala je Švabica.

Pošaljite komentar
  1. Eh, zato pokojni Mile Racic, ako bi sreo gospodju Vilheminu na Djeram pijaci, nikada nije propustao priliku da joj galantno kaze da lepo izgleda i da je svakog dana sve mladja.
    (AM, 17. maj 2016 16:26)

    # Link komentara

  2. Sjajno! I utesno...
    Svi mi sa blagim sazaljenjem, (i pomalo prezirom), gledamo na prethodne generacije, kao na neku naivnu ostarelu decu, a sve se stalno, i ponovo vrti u krug. Kad bi smo imali sposobnosti da ucimo iz tudjeg, ili prethodnog, iskustva, mozda bi nam svima bilo bolje.
    Vilhelmina se borila protiv haosa sveta na jedini moguci nacin.
    Ovakvi tekstovi su opojni, pravo osvezenje na B92. Dajte nam toga jos!
    (meridian hill, 4. maj 2016 18:21)

    # Link komentara

  3. Nemci su izmislili zivot.
    (daleki sever, 4. maj 2016 11:48)

    # Link komentara

  4. Skoro identicna je i moja baba bila. Svabica. Takodje uzela pravoslavno ime i udala se za mog dedu.
    80% teksta mogu da prepisem :)
    Ovaj "preobavesteni" nema pojma o cemu govori.
    Dekart je mogao da promeni mesto boravka i prezivi. Recimo da obucava nekog kralja na Sredozemlju.
    (dr, 2. maj 2016 21:03)

    # Link komentara

  5. Pitala bi njih baba Mina kolko nafte spale svako jutro dolazeći na posao iz avlije sa košnicama u naučni institut. I možda bi ih i posavetovala da se manu živine i presele u neko urbanije naselje, gde bi makar imale pristup pristojnom javnom prevozu.
    (zmau, 2. maj 2016 20:08)

    # Link komentara

  6. 1650. godina. Rene Dekart podučava filozofiji i matematici švedsku kraljicu Kristinu. Švedska kraljica, u svojoj maničnoj protestantskoj štedljivosti, insistira da se štedi na drvima za loženje, Dekart se razboli zbog stalne izloženosti hladnoći i umre. Da li je nekoliko cepanica bilo vrednije od Dekartovog života, svako neka zaključi sam. Uzgred, Rene Dekart je do danas ostao najumnija glava koja živela u Švedskoj. A eto kako je prošao.
    (neobavešteni, 2. maj 2016 14:07)

    # Link komentara

  7. vanja, vi iz zaboka, iz krapinsko-zagorske županije pratite vijesti na b92...? mene to fascinira više no išta. osupnut sam.
    gospon sa dotične zvezdare koji je sinoć kasno, pred jutro, dovršio čitanje bitke kod bistrice lesne.
    (papazjanija, 2. maj 2016 13:36)

    # Link komentara

  8. Poštovana,
    vjerujem da ste Vi odlučili svoj život graditi u USA i vjerujem da ste se lijepo uklopili u novu sredinu jer ste vrijedni i obrazovani. Zanima me jedna stvar, da li još uvijek, pa i zbog ovog teksta, se nadate da će se nešto nabolje promijeniti u Vašoj domovini. Dakle, tako ste daleko i predmnijevam da se ne želite vratiti u Srbiju, ali da li još uvijek postoji neki žal jer ste "morali" otići graditi karijeru jer doma to niste mogli i takvim tekstovima želite doprinijeti promjeni u zemlji rođenja. Pozdrav, Vanja, Zabok, RH.
    (Vanja, 2. maj 2016 09:09)

    # Link komentara