Bela kuća: Tramp očekuje da Rusija vrati Krim

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp očekuje da Moskva vrati Ukrajini Krim, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nakon što Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo ostavku zbog diplomatskih kontaktaa sa Rusijom pre nego što je zvanično stupio na dužnost, portparol Bele kuće Šon Spajser je naveo da se Rusija “dočepala“ Krima pod Obaminom vladavinom i da je nova ambasadorka SAD u UN Niki Hejli “oštro osudila okupaciju“.

“Predsednik Tramp je veoma jasno stavio do znanja da očekuje da ruska vlada smanji tenzije u Ukrajini i vrati Krim. Istovremeno, nada se i želi dobre odnose sa Rusijom“, rekao je Spajser.

“Krim je deo Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo“, rekla je Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN 2. februara.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin istakao je da je narod na Krimu većinom glasao za pridruženje Rusiji, prenosi "Raša tudej".

“U nacionalnom je i ekonomskom interesu da SAD imaju dobre odnose sa Rusijom“, objasnio je Spajser, dodajući da Niki Hejli o Krimu “govori u predsednikovo ime“.

Ostavka Majkla Flina izazvala je buru u javnosti. On je, dok je još Barak Obama bio na vlasti, razgovarao s ruskim ambasadorom u vezi sa sankcijama koje je Obama uveo ruskim diplomatama.

Svet

strana 1 od 12905 idi na stranu