Blumberg: I da je hteo, ni Putin ne bi ovako oslabio NATO

Vašington -- Da je ruski predsednik Vladimir Putin smišljao kako da oslabi NATO, ne bi to uradio mnogo bolje od onoga što se dešava, ocenjuje američka agencija Blumberg.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Blumberg, naime, navodi da kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp preispituje osnovne principe NATO-a i nagoveštava da će možda priznati Krim kao deo Rusije.

U Turskoj, istovremeno, zvaničnici predvođeni glavnim savetnikom predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana optužuju SAD za neuspeli pokušaj vojnog puča u drugoj po veličini vojsci Alijanse, podstičući time porast antiamerikanizma koji Putin "žuri da iskoristi".

"Neočekivano, uz malo truda, veteran KGB-a ubira iznenadne plodove unutrašnjih političkih prilika u dva stuba evropske zajedničke odbrambrene strukture", ocenjuje američka agencija.

Putin ima "đavolsku sreću", smatra gostujući saradnik u Evropskom savetu za spoljne poslove Mark Galeoti.

Ruski predsednik, kako kaže, može samo da sedi i posmatra kako se ovaj, kako navodi, "bogatiji, moćniji i na legitimnim vrednostima zasnovan blok" raspada.

Putin iskorišćava događaje, koji su mu išli u korist, uključujući najveću izbegličku krizu u Evropi od završetka Drugog svetskog rata, koja je širom kontinenta ojačala političke stranke levice i desnice, prijateljski nastrojene prema njemu, i uticala na istorijsko glasanje Britanaca u junu za izlazak iz EU, zaključuje Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu