Blic: Rusi ostvarili sve ciljeve

Beograd -- Prilikom sporazuma o NIS-u, dogovoreno je i da odgovornost Srbije za eventualne ekološke štete bude 25 odsto od kupoprodajne cene, nezvanično saznaje Blic.

Izvor: Blic
Podeli

Stručnjaci smatraju da u pregovorima nisu napravljeni značajni pomaci i da je ruska strana ostvarila sve zacrtane ciljeve, piše Blic. O garancijama za izgradnju gasovoda “Južni tok” i skladišta u Banatskom Dvoru nema govora. Jedina garancija za ove poslove biće prisustvo predsednika dve države potpisivanju ugovora o kupoprodaji NIS, piše list.

Što se prodaje NIS-a tiče, do sada su postojala četiri sporna pitanja: pitanje načina i dinamike investiranja, monopola NIS-a, ekoloških standarda i socijalni program za zaposlene u kompaniji.

Prema novom ugovoru, dobijene su korporativne garancije “Gasproma” za izvršenje cele investicije od 550 miliona evra do 2012, a u suprotnom ugovor može biti raskinut, saznaje Blic od izvora bliskog pregovaračkom timu.

Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Vlade, izjavio je da će za potrebe NIS-a biti uzet kredit od oko pola milijarde evra, ali na teret “Gasproma” a ne NIS-a, kako su prvobitno tražili Rusi, i to po najpovoljnijim komercijalnim uslovima u tom trenutku.

“Gasprom” je pristao i da se monopol srpske naftne kompanije na uvoz nafte ukine najkasnije do kraja 2010. godine.

Ipak, smatra se da je najviše pomaka napravljeno oko dogovora da socijalni program bude sastavni deo kupoprodajnog ugovora o NIS-u, a zabranjeno je otpuštanje radnika do kraja 2012. godine.

Veljko Žunić, potpredsednik Sindikata NIS, kaže da su članovi srpskog pregovaračkog tima potvrdili ovom sindikatu da je “Gasprom” u potpunosti prihvatio socijalni program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu