Bez promene za regres i topli obrok

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković ne veruje da će 1. januara početi isplate toplog obrika i regresa prema nedavno potpisanom proširenju Opšteg kolektivnog ugovora.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Trenutna ekonomska situacija ne pruža dovoljno optimizma da bi prošireni Opšti kolektivni ugovor mogao da stupi na snagu 1. januara 2009. godine, kazao je Cvetković. Cvetković je međutim dodao da će konačni stav po tom pitanju zauzeti Socijalno-ekonomski savet, koji treba da se sastane sledeće nedelje.

Prethodno je sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije tražio odgovor od Vlade da li će u budžetu za 2009. biti sredstva za isplatu toplog obroka i regresa. To bi bilo u skladu sa potpisanim Opštim kolektivnim ugovorom i njegovim proširenim delom, potpisanim 6. novembra.

U Sindikatu navode da prosečna izdvajanja za regres i topli obrok po zaposlenom u zdravstvu iznose 7.000 dinara, ali i da je reč o promenljivom iznosu u zavisnosti od rasta prosečne zarade. Oni takođe navode i da će sutra doći ispred zgrade Vlade Srbije.

S druge strane, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je danas da je poslednja informacija o sredstvima za zdravstvo u budžetu za 2009. godinu zadovoljavajuća, s obzirom na situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

Ona je kazala da neće biti moguće neko veliko povećanje standarda, ali će biti omogućeno da Republički zavod za zdravstveno osiguranje, pre svega, održi postignutu finansijsku stabilnost, da ne ide u deficit i da finansira sve ono što je do sada dato kao pravo pacijentima.

Sastanak Dinkića i sindikata

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić kaže da će do kraja godine biti objavljeni tenderi za privatizaciju svih preostalih društvenih preduzeća u Srbiji.

On je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije kazao da će se modeli privatizacije prilagođavati svakom konkretnom preduzeću.

"Vodićemo računa o socijalnom efektu i bićemo vrlo fleksibilni. Ićićemo od modela klasične aukcije i tendera do modela strateškog partnerstva kroz zajednička ulaganja, a gde postoji interes lokalnih zajednica ili pokrajna na model podržavljenja kao kod Novosadaskog sajma gde je pokrajina tražila da ostane u njenom vlasništvu", kazao je Dinkić.

On je dodao da je predstavnike sindikata, danas obavestio da je Vlada Srbije je nedavno usvojila uredbu koja omogućava povezivanje radnog staža za sve zaposlene u društvenim preduzećima tako da oni ne treba da se plaše da neće imati povezani radni staž.

Dinkić je kazao i da je sa predstavnicima sindikata danas razgovarao o uticaju globalne finasijske krize na privredu Srbije i na položaj zaposlenih i da je zaključeno da bez komunikacije sa sindikatima neće moći lako da se prebrode efekti te krize.

"Vlada, poslodavci i sindikat hitno moraju da naprave socijalni dogovor kao da se ponašamo u narednom priodu kako bi prebrodili efekte svetske ekonomske krize u Srbiji", kazao je Dinkić.

On je dodao da neophodne mere ekonomske politike u 2009. godini treba da budu sastavni deo socijalnog dogovora.

Dinkić je naglasio da će Ministarstvu finasija predložiti da se podigne neoporezivi cenzus na zarade na najmanje 8.000 dinara, jer bi to značilo bolju konkurentnost srpske privrede i veće plate za one koji imaju najniža primanja, a bilo bi dodatni prostor i relaksacija za privredu u uslovima krize.

"Za vreme globalne krize ne dolazi u obzir nikakvo povećanje poreza", kazao je Dinkić.

On je dodao da Vlada Srbije u narednom periodu značajno mora da smanji i troškove u javnim preduzećima.

Prosvetari traže potpisivanje protokola

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je od Vlade Srbije da se do 10. decembra potpišu posebni kolektivni ugovori, kao i da se realizuje stari i potpiše novi protokol o ceni rada u prosveti.

Predsednik tog sindikata Branislav Pavlović je rekao da će ako ti zahtevi ne budu ispunjeni u traženom roku njegov sindikat "sa ostalim reprezentativnim sindikatima preduzeti sve mere sindikalne borbe, uključujući štrajk".

Zahtevi tog sindikata su potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za škole i visoko obrazovanje i Aneksa protokola iz 2007. kojim bi bilo definisano povećanje cene rada ili raspodela preostalih sredstava u budžetu Ministarstva prosvete namenjenih za plate.

Sindikat obrazovanja Srbije traži od Vlade i da se po usvajanju predloga budžeta za 2009. godinu potpiše protokol o definisanju povećanja cene rada u sledećoj godini.

Pavlović je rekao da su prethodna dva kolektivna ugovora za škole i visoko obrazovanje prestala da važe 15. oktobra, što je, kako je naveo, "dobra situacija za direktore škola da neka prava koja su bila tri godine ostvarena ne daju zaposlenima".

Pavlović je naveo i da je Sindikat obrazovanja Srbije u pregovorima sa Ministarstvom prosvete "utvrdio da je u budžetu od planiranih sredstava za obrazovanje preostalo blizu milijardu dinara kada se isplati svih 12 plata".

"Smatramo da postoji prostor da se ili poveća cena rada za poslednji mesec ili da se te pare podele na neki drugi način u vidu jednokratne pomoći o čijoj bi se visini dogovorili", rekao je Pavlović i dodao da bi, prema procenama tog sindikata, ta jednokratna pomoć iznosila oko pet do šest hiljada dinara.

Pavlović je rekao da "nije realno potpisivati" prokotol o platama za sledeću godinu dok Vlada Srbije ne bude usvojila budžet za sledeću godinu.

Sindikat PTT-a sutra organizuje štrajk

Sindikat PTT Srbije sutra od 12 do 13 sati organizovaće jednočasovni štrajk upozorenja u svim poštama u Srbiji, saopštio je danas taj sindikat.

Centralno okupljanje za Beograd biće organizovano ispred Glavne pošte.

Zahtevi sindikata su poboljšanje uslova rada i socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, definisanje odnosa države prema "Pošti Srbije" i odobravanje izdvajanja sredstava za dobrovoljno-stimulativni odlazak iz preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Prema uputstvu štrajkačima, u 12 sati radnici prestaju sa radom u poštama, a za vreme štrajka ne smeju napustati poštu. Predsednici sindikalnih odbora ispred pošte pročitaće tekst saopštenja, a poštari u znak solidarnosti u to vreme treba da prekinu rad i dođu u najbližu poštu.

Suočeni sa realnim padom zarada u ovoj godini i nerealno niskom projekcijom inflacije, a samim tim i zarada za 2009. godinu, prinuđeni smo da svim sredstvima sindikalne borbe zaštitimo naše zarade, koje su ispod republičkog proseka, naveo je Sindikat PTT-a.

Ovim trendom rasta, naše zarade bi, na kraju 2009. godine, bile dovedene na nivo zarada sa početka 2007. godine, navedeno je u saopštenju.

Insistiranjem na odobravanju sredstava za dobrovoljno-stimulativni odlazak iz Preduzeća, želimo da rešimo deo problema vezanih za poslovanje u narednom periodu, ukazao je sindikat.

Paraćin: Radnici na plaćenom odmoru

Zbog smanjenog obima posla, iz Srpske fabrike stakla u Paraćinu na plaćen odmor od 45 dana poslato je 780 radnika. Spisak radnika koji su tehnološki višak za sada ne postoji, ali će biti poznat sredinom januara.

Po tom spisku će, kroz socijalni program, biti zbrinuto između 200 i 300 radnika, izjavio je generalni direktor staklare Aleksandar Đukić.

On je najavio da će tražiti pomoć od države kako bi prevazišli teškoće zbog svetske krize i dodao da fabrika ima tržište, i ima kupce, ali zaostaje u tehnološkom procesu.

Vlasnik fabrike, bugarski Rubin, nema novca da bi prevazišao nastali problem, pa verujem da će nam država izaći u susret, dodao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu