Najava novih terorističkih napada

Beograd, Berlin -- Nepoznata albanska grupa koja se naziva Armija republike Kosovo preuzela je odgovornost za bombaški napad na zgradu EU u Prištini i najavila napade protiv Srba.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Trojica Nemaca su uhapšena 14. novembra u vezi sa eksplozijom, ali se očekuje da će biti oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Ta grupa je sa privatnog imejla poslala poruke sa pretnjama kosovskim vlastima, medijima i međunarodnim organizacijama na Kosovu.

"Dok god je na snazi plan UN, mi ćemo napadati punom snagom i neće biti sigurnosti za Srbe koji žive na Kosovu”, kaže se u imejlu ove organizacije koja obećava i da će odsečene srpske glave slati srpskim političarima.

Ista organizacija preti novim bombama Euleksu ukoliko bude neutralan po pitanju statusa Kosova i otpočinjanjem novih sukoba, ne samo na Kosovu već i šire, izjavio je portparol KPS Veton Eljšani za B92.

Nemačka: Uhapšeni jesu obaveštajci

Nemačka Vlada je saopštila poslanicima u parlamentu da su trojica Nemaca, uhapšenih prošle nedelje zbog sumnje da su izveli bombaški napad u Prištini, obaveštajci, izjavio je večeras predsednik jednog odbora nemačkog parlamenta Tomas Operman.

Operman koji vodi odbor za nadgledanje obaveštajnih operacija, rekao je da je Vlada obavestila njegov odbor da su trojica uhapšenih Nemaca agenti Saveza obaveštajne službe (BND).

"Delovali su tamo za BND", rekao je Operman novinarima posle sastanka odbora u Berlinu. Operman je odbio da kaže koji im je bio zadatak.

FAZ: Agenti uskoro na slobodi

Trojica agenata, uhapšenih nedavno u Prištini bi najkasnije tokom vikenda mogla biti oslobođena, piše nemački list ''Frankfurter algemajne cajtung'' (FAZ).

U nemačkim bezbednosnim, ali i vladinim krugovima se danas, kako prenosi FAZ u onlajn izdanju, računa s brzim odlobođenjem uhapšenih Nemaca, čije je puštanje iz istražnog zatvora u Prištini nemačka štampa najavljivala još za danas.

Nemački mediji, u izveštajima iz Prištine, prenose navode policije u pokrajini da je do sada nepoznata grupa ''Armija Republike Kosova'' preuzela na sebe dgovornost za napad na MCK i da preti daljim napadima na predstavnike međunarodne zajednice i pripadnike srpske zajednice.

Koliko još prekjuče kosovske vlasti su, kako je prenela nemačka štampa, tvrdile da poseduju video-zapis na kome se vidi kako jedan od osumnjičenih Nemaca baca eksploziv u dvorište MCK.

Zamenik portparola vlade u Berlinu Tomas Šteg je kategorički odbacio svaku špekulaciju na temu umešanosti nemačke strane u ceo taj slučaj, koja zaokuplja pažnju ovdašnje javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu