Blokada Skupštine nakon ostavke

Beograd -- Nakon što je Vlada saopštila da će analizirati primanja rukovodstva javnih preduzeća, poslanici opozicije u Skupštine navode da su nezadovoljni tim odgovorom.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Poslanici Skupštine, nezadovoljni objašnjenjem Vlade o tome šta će biti preduzeto povodom malverzacija u javnim preduzećima, nastavili su blokadu rada parlamenta, zbog čega je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović prekinula sednicu.

"Kada je Vlada izvestila da planira da analizira po resorima sve što je bila tema jučerašnje rasprave, poslanici nisu bili zadovoljni i najavili su da će nastaviti da blokiraju rad", kazala je ona.

"Zato ću najpre obaviti konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa i videti šta oni predlažu i kakav stav od Vlade očekuju", kazala je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da se Vlada, po njenom uverenju, izjasnila na adekvatan način.

"Ispitaće se odgovornost svih"

U Demokratskoj stranci, koja u Upravnom odboru aerodroma “Nikola Tesla“ ima dva člana, navode da će biti ispitana odgovornost svih.

“Videćemo ko je za sve odluke koje nisu pravnog karaktera odgovoran. Sa druge strane i neke odluke koje možda imaju pravno pokriće i legitimitet sa stanovišta morala nisu u redu i u tom smislu onda neka vrsta moralne odgovornosti mora da se snosi, ako ne pravne“

Poslanici stranke G17 plus ni danas nisu hteli da daju izjave u skupštini. Međutim, ministarka iz te stranke – Snežana Samardžić-Marković ponovila je da slučaj Krišto mora da posluži tome da se uspostavi princip kontrole u javnim preduzećima.

“Ovo ne treba da bude lov na veštice, na pojedinca, nego da svi koji prave eventualno greške, da budu za te greške sankcionisani, a onda naravno i g-din Krišto nije isključen iz tog sistema“, kazala je ona.

Na pitanje da li u G17 plus postoji neka kontrola stranačkih funkcionera na javnim funkcijama, Samardžić-Marković kaže da u stranci “postoji pre svega poverenje da će ljudi raditi svoj posao kako treba“.

Opozicija: Odgovorna cela Vlada

Nakon ostavke Bojana Krišta, direktora beogradskog aerodroma, opozicija ocenjuje da odgovornost za poslovanje javnih preduzeća snosi cela Vlada, a ne samo pojedinci.

O odgovornosti člana DSS-a

Aligrudić je najavio da će DSS preispitati ulogu člana Upravnog odbora aerodroma iz te stranke u isplati bonusa članovima kolegijuma Aerodroma.

"Imamo člana u tom Upravnom odboru i ne znam šta je on uradio. Ali, Vlada nije učinila ništa da izmeni stari sastav UO javnih preduzeća", kazao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da bi zbog malverzacija u javnom preduzeću Aerodrom "Nikola Tesla" cela Vlada Srbije trebalo da bude smenjena, a ne samo potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

"Vlada koja je nesposobna da reši bilo koji državni problem, a produkuje afere i krize, treba da ode", rekao je Aligrudić novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da Dinkić treba da snosi odgovornost za direktora Aerodroma "Nikola Telsa" Bojana Krišta, jer je Krišto kadar Dinkićeve stranke, dodajući da će se DSS baviti odgovornošću svog člana upravnog odbora tog preduzeća ukoliko to bude potrebno i osnovano.

Šef poslanika DSS-a dodao je da su plate rukovodstva tog preduzeća, bez obzira da li su isplaćivane u skladu sa zakonom ili ne, toliko nesrazmerne da su za svaku osudu.

Jovanović: Neophodna depolitizacija Srbije

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je slučaj bivšeg direktora aerodroma primer koji dokazuje neophodnost departizacije i depolitizacije Srbije.

"Ostavka Krišta svakako ne može staviti tačku na sve probleme o kojima govorimo kada ukazujemo da su javna preduzeća partijski plen", kazao je Jovanović.

On je naveo da je Krišto "samo posledica partijske države koja je na temeljima petogodišnje vladavine Vojislava Koštunice uspostavila nova vladajuća koalicija".

NS: Brojne zloupotrebe u poslovanju aerodroma

Slučaj enormnih primanja direktora u javnom preduzeću Aerodrom "Nikola Tesla" nisu jedine zloupotrebe poslovanja u tom preduzeću, saopštila je Nova Srbija, dodajući da postoje spekulacije da se dobit tog preduzeća ne uplaćuje u budžet Srbije.

Nova Srbija je podsetila da je to zakonska obaveza, i od rukovodstva tog aerodroma zahteva da saopšti da li je tačno da se dobit ne uplaćuje u budžet.

Ta stranka je navela i slučaj Agencije za kontrolu leta "Smatsa", u kojoj rukovodioci imaju primanja veća i od primanja rukovodioca Aerodroma "Nikola Tesla".

Prema tvrdnjama NS-a, primanja direktora Agencije poslednjih meseci dostigla su sumu od preko 1,3 miliona dinara mesečno.

Ta stranka zahteva i da se obelodane detalji oko transakcije u okviru koje je Agencija kupila poslovnu zgradu na Trgu Nikole Pašića.

NS insistira na objavljivanju cene i ugovora o kupovini, kao i celishodnosti kupovine poslovne zgrade čija kvadratura daleko premašuje potrebe te agencije.

"Zbog prevara, malverzacija i zloupotreba, NS smatra da je ovakvo stanje neodrživo i da su novi izbori rešenje za katastrofalnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi, a koja traje još od konstituisanja Vlade Srbije", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu