Kako do efikasnog parlamenta

Beograd -- Dok skupštinska većina insistira na konstruktivnoj opoziciji, iz SRS-a i DSS-a poručuju da neće opstruirati rad parlamenta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da je parlamentu neophodna ozbiljna i konstruktivna opozicija, jer i vlast koja ima najbolje ciljeve i namere u njihovom ostvarivanju može da pravi greške. Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić kaže da, "osim ako ne bude u interesu građana", SRS neće sprovoditi opstrukciju. DSS tvrdi da je od početka konstruktivna opozicija.

"Smisao delovanja opozicije, i tada je to zaista dragoceno za razvoj društva, jeste da bude budni kontrolor onoga što vlast radi, da upozorava na eventualne propuste, ukazuje na greške i možda na prečice kojima se može pre, lakše i bolje doći do postavljenog cilja, ali ne da sprečava da se do tog cilja dođe", rekla je Kolundžija.

Ona je rekla da je opozicija pokazala da zloupotrebom poslovnika može da blokira rad parlamenta, ali i naglasila da postoje konkretne poslovničke mere kojima se tako nešto može sprečiti.

Kolundžija je rekla da postoje proceduralni mehanizmi kojima se može, uz strogo poštovanje poslovnika, deblokirati rad skupštine, što nosi, kako je ocenila, opasnost povećanja tenzija u parlamentu i "one slike kada se opozicioni poslanici zavežu za govornicu".

"Ali, to je onda loša poruka koju sami šalju i za nju će biti sami odgovorni", rekla je Kolundžija i dodala da je volja parlamentarne većine da stvori korekntu atmosferu u parlamentu i da, ne primenjujući strogo poslovnik, pruži mogućnost koju opozicija traži - da pred televizijskim kamerama, za skupštinske govornice, govore o stvarima koje nisu na dnevnom redu.

"Mi ćemo i dalje pokazivati spremnost da pravimo kompromise i dogovore sa njima i da gradimo normalnu atmosferu u parlamentu, ali moraju da znaju da neće blokirati parlamenta neće", kazala je ona.

Kolundžija je rekla da je teško poverovati da je opozicija pribegavala opstrukciji parlamenta da bi sprečla usvajanje zakona koji su uslov Srbije za ulazak u EU, jer 70 odsto građana smatra da je to interes zemlje.

Ona je dodala da bi to bila pogrešna politička procena i način političke borbe koji, osim što šteti Srbiji i svim njenim građanima, duboko šteti i onima koji to rade.

Kolundžija je rekla da je poslanički klub koji vodi spreman da radi i vikendom kako bi se svi potrebni zakoni za ulazak Srbije u EU usvojili, jer skupština ima realne mogućnosti da "uhvati korak", a za to, smatra ona, postoji nekoliko načina.

Ona je objasnila da je jedan od načina objedinjavanje tačaka dnevnog reda, ukoliko se radi o zakonima za ratifikaciju međunarodnih konvencija, ugovora ili zakona koji predstavljaju prihvatanje međunarodnih standarda iz određenih oblasti.

Vučić: Predstoji vruća jesen, mogući i protesti

Genaralni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić najavio je "vruću političku jesen" u Srbiji i dodao da će ta stranka pribegavati svim dozvoljenim demokratskim vidovima parlamentarne i vanparlamentarne borbe protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

"Mi ćemo u parlamentu da radimo i po dnevnom redu i na sve druge načine, ali ćemo uvek voditi računa o interesu građana. Ako se vlast bude ponašala suprotno interesima građana, mi ćemo znati da zaštitimo građane", kaže on.

"Ono što režim i režimski mediji nazivaju opstrukcijom opozicije, osim ako ne bude u direktnom interesu građana Srbije, ne mislimo da sprovodimo", izjavio je Vučić.

On je ostao pri tvrdnji da je vanredna sednica Skupštine Srbije prekinuta 21. jula zato što je tako želela vladajuća koalicija, a ne zbog opstrukcije opozicije.

Sednica je prekinuta zbog hapšenja Radovana Karadžića, a opozicija je, navodi Vučić, odbila da omogući raspravu po tačkama dnevnog reda javljajući se po povredi poslovnika, jer nije bila konsultovana o važnim aktima koji su se našli u skupštinskoj proceduri.

Kako je objasnio, opozicione stranke mogle bi da postignu dogovor o nenapadanju, dogovor o saradnji po ključnim pitanjima i neku vrstu dogovora o planovima za budućnost Srbije.

Aligrudić: DSS neće opstruirati parlament

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Narodnoj skupštini Miloš Aligrudić izjavio je da ta stranka neće opstruirti rad parlamenta i dodao da je DSS bila "konstruktivna od samog početka".

"To nije naša politička taktika, nećemo opstruisati rad parlamenta, a kako ćemo se ponašati zavisiće od izazova sa kojima se suočimo. Ako budemo suočeni s pokušajem vlasti da blokira rad demokratkih institucija, onda se na taj napad mora odgovoriti", kazao je Aligrudić.

On je dodao da se nada da "takvih napada neće biti" i da će DSS "uvek reagovati na povrede principa rada".

"Ako se standardi spuste, biće reakcija i to se odnosi ne samo na DSS, već i na druge opozicione stranke u paralemntu", rekao je Aligrudić i dodao da će "svakako reagovati na prekršaje pravila demokratske igre u parlamentu" .

On je najavio da će ta stranka glasati za opoziv predsednice parlamenta kada to pitanje bude na dnevnom redu.

Aligrudić je kazao da za DSS ratifikacija gasnog sporazuma sa Rusijom, koja je jedna od tačaka dnevnog reda prekinute sednice, "nije sporna zato što je to jedna od ključnih stvari za državu" i dodao da će ta stranka glasati za, ali da će posebno razmatrati druga bitna pitanja za Srbiju, posebno SSP.

"Sada nije pravi trenutak za ratifikaciju tog Sporazuma", rekao je Aligrudić.

Aligrudić je naveo da je za promenu poslovnika, koju najavljuje vladajuća koalicija, potreban konsenzus svih paralementarnih stranaka i da je poslovnik menjan i u vreme vlade Vojislava Koštunice, ali da je dogovor postojao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu