DSS i SRS očekivali odluku SPS-a

Beograd -- Nakon odluke koalicije oko SPS-a o prekidu pregovora o vladi sa radikalima i narodnjacima, u tim strankama kažu da je takva odluka bila očekivana.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Kako u Srpskoj radikalnoj stranci, tako i u Demokratskoj stranci Srbije i Novoj Srbiji, krivicu za prekid pregovora prebacuju na socijaliste, ocenjujući da je lider te partije Ivica Dačić sve vreme igrao, kako navode, dvostruku igru, kao i da stavovi o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i povećanju penzija nemaju veze sa odlukom SPS-a.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić ocenio je da je eventualna koalicija Liste Za evropsku Srbiju i stranaka okupljenih oko Socijalističke partije Srbije zapravo "koalicija protiv Srbije".

Nikolić je u izjavi Tanjugu rekao da su razgovori njegove stranke, koalicijie DSS-NS i koalicije okupljene oko SPS-a o formiranju parlamentarne većine "bili osuđeni na neuspeh" i isključio dalju saradnju radikala sa SPS-om.

Vučić: Ostaje dogovor u Beogradu

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Vučić, koji je i kandidat za gradonačelnika Beograda, istakao je, nakon odluke SPS-a da prekinu razgovore o republičkoj vladi sa SRS-om i DSS-NS-om, da ne očekuje da će se socijalisti povući iz pregovora o formiranju lokalne vlasti u Beogradu.

"Imam reč i (predsednika socijalista) Ivice Dačića i (predsednika gradskog odbora SPS-a) Aleksandra Antića. Verujem u koalicioni sporazum koji smo potpisali, rekao je Vučić agenciji Beta.

On je dodao da "krivicu za (negativan) ishod pregovora ne snosi ni lider DSS-a Vojislav Koštunica, niti SRS".

"Pregovore je vodio mandatar za sastav vlade, ali oni su očigledno bili osuđeni na neuspeh zato što ne može (lider SPS Ivica) Dačić, dvadeset dana posle dogovora o Vladi i ministarstvima, o tome koja će partija voditi koje ministarstvo, da kaže da razgovori nisu uspeli", ocenio je Nikolić.

"Odmah posle prvih konsultacija i pregovora koje smo imali, shvatio sam da Dačić, predstavljajući nekakvu svoju koaliciju, u stvari samo zamajava narodnjačku koaliciju i troši dragoceno vreme, a da čeka povoljan momenat, ili dobro opravdanje kada bi mogao da kaže da ide sa DS-om i da ruši sve ono što stoji iza imena SPS", rekao je on.

Nikolić je istakao da će SRS nastaviti da se bori i da je "sudbina te stranke da pobedi sama".

"Ovo je koalicija protiv SRS, ovog puta i protiv DSS-a. Svaki put kada se protiv nas pravi koalicija pravi se, ustvari, protiv Srbije", kazao je on, komentarišući najavu početka razgovora o proevropskoj vladi.

Ilić: Odluka SPS-a bila očekivana

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je večeras da je odluka SPS o prekidu daljih razgovora sa SRS i DSS-NS o formiranju parlamentarne većine "odavno bila očekivana" i ocenio da su ti pregovori poslužili samo kao priprema javnog mnjenja za stvaranje jedne "neprirodne koalicije".

"Ivica Dačić je to planirao odavno, već i pre izbora, i za vreme predsedničkih izbora. Ovo je bilo foliranje, pripremanje javnog mnenja da prihvati nešto što je neprirodno i što je totalno kršenje svih dogovora i svih projekata koji su bili uhodani u Srbiji", ocenio je Ilić u izjavi Tanjugu.

On je kazao da su razgovori SPS sa kollicijom DSS-NS i SRS bili "prazna priča".

"Žao mi što je SPS prevarila građane, svoje birače, i prevarila Srbiju, jer je većinski deo stanovništva glasao za nacionalnu opciju, za Evropsku uniju, ali sa celovitom Srbijom, sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu", rekao je lider Nove Srbije.

Ilić je ocenio da sada od "obećanih investicija u kampanji neće biti ništa i da Srbiju čeka period stagnacije".

DSS: SPS igrao dvostruku igru

Portparol DSS-a Andreja Mladenović izjavio je da je SPS prekinuo pregovore sa narodnjačkom koalicijom.

"SPS je prekinula pregovore i odlučila da se u Srbiji ne formira nacionalna vlada", rekao je Mladenović agenciji Beta.

On je naveo da je odavno bilo očigledno da SPS igra dvostruku igru i da prikriva svoje prave namere.

"Vlade koje se prave na tajnim sastancima i pod uticajem tajkuna i stranih ambasadora neće ništa dobro doneti Srbiji", kaže Mladenović.

Mladenović je kazao da DSS prelazi u opoziciju i da će se dosledno boriti za svoje principe i očuvanje nacionalnih interesa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu