"Centar za Srbe kao Jad Vašem"

Beograd -- Dan sećanja na žrtve Jasenovca je prilika da se prizna da nije dovoljno učinjeno da se ogromne žrtve našeg narode zaštite od zaborava, izjavio je Miodrag Linta.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Izuzetna ideja. Neverovatno je naše dosadašnje odsustvo elementarnog samopoštovanja. Naša diplomatija je izuzetno loša. Još je kralj Aleksadar Karadjordjević, spominjući i hvaleći Jovana Dučića pesnika, ali i diplomatu, govorio da je veliki problem Srba što nemaju dobru diplomatiju, misleći na medjunarodno "lobiranje" (svakako, nije njegov izraz). Kralj je pravio velike greške idejom ujedinjavanja svih Slovena...A, komunistička vlast posle, takodje je grešila ne uspostavljajući prirodne i dublje veze sa Jevrejima, no ulazeći u diplomatiju sa arapskim zemljama i "nesvrstanima", a što se bukvalno pretvorilo u "cirkus" i paradu "kiča"...
    Duboko poštujem Jevrejski narod i dosta sam čitao o njihovim patnjama za koje ne postoji paralela u svetskoj istoriji. Ipak, istorija im je dovoljno bliska našoj. (Kao i oni, i mi smo bili prognani iz svoje države). Tek u poslednje vreme čine se koraci za uspostavljanjem bližih odnosa sa Izraelom, ali su se pogubile dragocene godine i izbledela su sećanja.
    Dragocen bi bio Memorijalni centar Srpskog naroda. Ne samo zbog obaveze prema brojnim žrtvama u ratovima tokom 20-og veka, već i zbog budućih naraštaja, koji su veoma slabo upućeni u istoriju svoj naroda, ali često su i sami bez neophodnog osećanja identiteta...
    (Zoran D Nikolić, 20. april 2015 08:16)

    # Link komentara

  2. To je odavno trebalo uraditi, apsolutna podrska!
    (Trifke, 20. april 2015 07:19)

    # Link komentara

  3. Zasto se ne ugledamo na Izrael? Na taj dan ne rade kafići, restorani , bilo sta sto je zabavnog sadrzaja. Porodice su zajedno u kuci. Nikoga nema na ulici, dijeca se ne igraju na igralistima. I sve price se prenose sa generacije na generaciju. Kod nas dijeca ne znaju sta je Jasenovac..Kod nas sve normalno radi , izlazi se , pjeva , veseli. Zato sto smo takvi kakvi smo..Sramota!!!!
     (Realno, 20. april 2015 05:43)

    # Link komentara

  4. Odlicna ideja gopodine Linta, ali ko ce to podrzati? Kod nas ima mnogo raznoraznih organizacija i udruzenja koje u svom imenu imaju naziv antifasisticki i da se ne zaboravi, protiv genocida itd.. ali to nije za Srbe, naprotiv,a vas ce u ovo lako i brzo uveriti njihova mrtvacka sutnja u vezi sa vasom idejom. Smeo bih i da se opkladim da ce cak kazati da nam to smeta i u priblizavanju i integracijama sa EU. Sada su tamo popularne druge ideologije, a treba sacekati i najnovije tumacenje istorije, koje je u toku.
    (Branko, 20. april 2015 05:43)

    # Link komentara

  5. Nazalost, Srbija, tj. svi mi u Srbiji, od svih dosadasnjih, posle drugog svetskog rata, predsednika, vlasti, pa do zadnjeg coveka, olako zaboravljamo, a neretko i omalovazavamo nase velike ljude iz obicnog narodskog staleza. Procitajte svi koji niste procitali "Knjigu o Milutinu" i sve ce vam biti jasno, ali opet, nista se nece promeniti.. A svi "Milutini" su stvarali ovu zemlju i niko sem njih!
     (Синиша, 20. april 2015 05:25)

    # Link komentara

  6. Iako bolno i zalosno, ovo je to, to je deo nase istorije, deo koji moramo prvo isticati i svima u svetu reci. Mislim da je ovo slabo i malo poznato Evropskoj i Svetskoj javnosti. Ideja je dobra i projekat treba zavrsiti u saradnji sa Srbijom, RS, crkvom i svima koji bi zeleli da se ukljuce.
     (advokat, 20. april 2015 02:12)

    # Link komentara

  7. Podrška.
     (IvanD, 20. april 2015 01:01)

    # Link komentara

  8. Odlična ideja napravite memorijalni centar da se napokon zna i da postoji za opomenu i nauk svima.
    Pokrenite akciju odmah verujte da će se brzo skupiti sredstva i sve što bude potrebno. Samo napred
     (Mike, 20. april 2015 00:50)

    # Link komentara

  9. I da centar bude na obnovljenom Starom Sajmistu. Taj logor je inace i bio na teritoriji Nezavisne drzave Hrvatske.
    (petar, 20. april 2015 00:06)

    # Link komentara

  10. Odlicna ideja koja se bas zbog toga nikada nece ostvariti.
     (Srbin, 19. april 2015 23:59)

    # Link komentara

  11. I ne samo centar po ugledu na Jad Vasem nego i ozbiljna saradnja sa svetski poznatim i priznatim Jad Vasemom upravo zbog potrebe osvescivanja pre svega evropske javnosti na istrebljenje jednog naroda o kome se nije smelo pod komunistickom diktaturom govoriti sem u strucnim krugovima i izmedju cetiri zida. Memorijalni centar bi po mom misljenju mprao nositi ime Diane Budisavljevic Obesker, Austrijanke koja je spasila smrti 12000( daleko vise od Sindlera, a nepoznata je) kozaracke srpske( ali i romske i jevrejske) dece od hrvatskog noza. To bi bio prvi iskorak ka integraciji Srba oko jedne bolne srpske price.
     (Bulat, 19. april 2015 23:41)

    # Link komentara

  12. Ovakav memorijalni centar je trebalo napraviti jos davno. Mislim da ge je potrebno napraviti u saradnji sa Izraelom a verujem da bi i oni podrzali ovakav projekat, pa cak i novcano a u dokumentima je njihova pomoc obavezna.
    (sremac, 19. april 2015 23:34)

    # Link komentara

  13. Потпуно подржавам!
     (Евроскептик, 19. april 2015 23:22)

    # Link komentara

  14. Dobra ideja!
     (Juda, 19. april 2015 23:22)

    # Link komentara