Hongkong ulazi u fazu nestabilnosti

Nakon upotrebe suzavca i sukoba demonstranata i policije, hiljade ljudi i dalje na ulicama Hongkonga protestuje tražeći više demokratije i odbija da se povuče sa glavnih punktova na kojima se protestuje. I to uprkos činjenici da se policija povukla s mesta nemira koje mnogi procenjuju kao najteže otkako je Peking 1997. preuzeo kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Eskalacija sukoba usledila je nakon što su kineske vlasti 31. avgusta najavile strožiju kontrolu nominacije kandidata za izbore za gradonačelnika Hongkonga od 2017. godine. Političke i izborne reforme su od preuzimanja Hongkonga od strane Kine kamen spoticanja i izvor sukoba lokalnih i vlasti u udaljenom Pekingu.

Sani Lo, šef odeljenja za sociologiju na Institutu za obrazovanje u Hongkongu u razgovoru za Dojče Vele ocenjuje da vlasti moraju da pojačaju dijalog sa demonstrantima ukoliko im je u interesu deeskalacija sukoba.

Pošaljite komentar
  1. Dakle vise nema ni jedne teme bez anti-zapadne propagande.
    Ruske sluzbe u velikoj ofanzivi , rezultati vidljivi u narodu na zalost .
    (pink panter, 20. oktobar 2014 00:51)

    # Link komentara

  2. kada dosade vlastima prođe par stotina tenkova i kraj
    (vlada, 12. oktobar 2014 13:08)

    # Link komentara

  3. Zanimljivo je to da se Kinezi u HK nisu uopste bunili dok su vladali Englezi, iako nijedan Kinaz nije bio na celu Hk, a sad kad Kina postavlja svog namesnika to im smeta.
    (branko, 9. oktobar 2014 11:58)

    # Link komentara

  4. 3 od 4 komentara govore koliki smo mi Srbi neznalice i koliko veliku distorziju sveta oko nas imamo.
    Trenutno sam u Aucklandu i radim sa kolegom Kinezom koji sam kaze da se u HK-u bune jer kineska vlada hoce pravo da sama odlucuje ko ce voditi HK.
    Jedan od uslova Britanaca za je bio da HK bude sama odlucuje o svojoj sudbini, a ne da im neki debeli komunista iz Pekinga komanduje zivotima.

    Da ne pricamo da je i taj kolega sam otisao iz Kine jer je korupcija neverovatna i jer uspeh u zivotu direktno zavisi od poznanstava koje imas, al jbg, zna Srbin bolje iz svoje supe nego Kinez.
    (Deadalus, 7. oktobar 2014 04:09)

    # Link komentara

  5. Kinezi nazalost ne znaju sta je demokratija pa se i ponasaju u skladu sa tim.Misle da im je sve dozvoljeno.Kad tad to dodje na naplatu?
    (mujcinovic salih, 3. oktobar 2014 21:37)

    # Link komentara

  6. svi dobro znamo ko voli da radi po principu "zavadi pa vladaj"
    (Dragan, 3. oktobar 2014 08:18)

    # Link komentara

  7. Ако Адолг Веле преноси, онда је сигурно тачно. Нису Енглези могли мирно да поднесу одлазак Хонг Конга. Сујетни су то окупатори, све ће урадити да другоме нанесу штету. Беда.
    (Adolf Wele, 30. septembar 2014 22:56)

    # Link komentara