Da li će Škoti uticati na Balkan?

Brisel -- Dok se zvanični Brisel ne izjašnjava u pogledu referenduma o nezavisnosti Škotske, iz EU put Balkana stiže jasna poruka da za EU postoji samo jedinstvena BiH.

Izvor: Tanjug, Dojče vele
Pošaljite komentar
  1. E i onda meni kad.upalim aplikaciju ovih novina prvo vade oce sa izjavama evripskih demokrata po kojima smo svi jednaki ali nemamo bas svi idta prava i druge raznorazne budalarije umjesto da prvo bude sport ili zivotinje ili motorna vozila ili eto neka lijepa teta...
    Mene samo interesuje da li su normalni ovi sto se loze nesto kao "SNS botovi" ili "DS ua sve ste zeznuli" i raznorazni EUCitizeni koji spajaju kraj sa krajem u zemljama EU u kojima zive i u kojima je pristojan zivot oko 200% skuplji od onog koji isti vode i ovi donaci krezubi sa svojim "Majka Rusija" i tako te neke finte. Isti su i jedni i drugi. Demokratija ili totalitarizam isto je u sustini jer nije bitno koji ti je sistem uredjenja drzave NAMETNUT nego koliko si velik i mocan. Mi smo onoliku drzavu srozali na.boraniju pa nam sada svakakve babe i iskompleksirani mamini sincici govore kako ce nam bit.
     (pomorac, 19. septembar 2014 06:33)

    # Link komentara

  2. Nadam se da da. Vojvodina ode sa Sandzakom a dolaze vam RS i Sever Kosova. Svi zadovoljni .
     (Posmatrac, 19. septembar 2014 00:21)

    # Link komentara

  3. Republika Srpska je vec deo Srbije .
     (Muta, 18. septembar 2014 23:08)

    # Link komentara

  4. ne komanduje eu nego zapamtite mama nemacka. ostalo je K E S A.
     (Neko, 18. septembar 2014 22:53)

    # Link komentara

  5. mi imamo nase probleme. ko njih sisa sve zajedno. evo siptari po makedoniji izjavljuju neke republike. status oko kosova znamo. pa dokle vise ljudi?? dosta spavanja! vreme je za referendum i NEZAVISNU REPUBLIKU SRPSKU! zajedno smo jaki!! idemo!!
     (gushter, 18. septembar 2014 22:42)

    # Link komentara

  6. Ovim je sve sve receno. Ono sto je zanimljivo je da je EU odbacila sve ideje o podeli BiH, drzava koja nije clanica EU, a u kojoj se pitaju njeni stanovnici isto kao sto su se pitali stanovnici Kosova i Metohije. Sta na KiM ima specificno, a da nema u BiH?

    Sa druge strane, EU cuti kada je rec o podeli unutar jedne od njenih najznacajnijih clanica...
    (otac Makarije gnusa se Rusije, 18. septembar 2014 22:20)

    # Link komentara

  7. ... a ta članica tj. UK htela napustiti EU ... e sad ih napušta Scotland ...
     (voša, 18. septembar 2014 22:17)

    # Link komentara

  8. Skotska i kad bi glasala za nezavisnost,morala bi da bude automatski u Eu,oni se izjasnjavaju u odnosu na London, a ne u odnosu na Brisel.
     (ex sns, 18. septembar 2014 21:33)

    # Link komentara

  9. Nije bitno kako ce Skoti glasati, bitno je da je mehanizam referenduma pokrenut i sada vise nikakav belosvetski mocnik ne moze osporiti pravo Republici Srpskoj da raspise referendum o nezavisnosti. Isto to pravo imaju i Katalonija, Baskija, Korzika, sever Italije i mnoge druge regije u svetu. Svi ovi belosvetski lopovi su podrzali nezavisnost KiM, a sad im je mecka zaigrala pred vratima.
    (kralj, 18. septembar 2014 21:15)

    # Link komentara

  10. А јединствена Србија?
     (Горан, 18. septembar 2014 21:09)

    # Link komentara

  11. Koliko samo nebuloza.

    Pojedinci zaboravljaju da Skotska postoji vjekovima i ima svoju historiju, dok je entitet RS nastao ratom, nasilnim dogovorom i traje 20-ak godina.

    Zaboravljate i da Skotska ima naftu i velika bogatstva - sta RS ima?
    Deblje dugove od Federacije i svih okolnih zemalja u regiji zajedno,veliku nezaposlenost, sve "drzavno" je vec odavno rasprodato. Kako bi ta "republika" prezivjela mjesec dana nezavisnosti uopste?

    Isto tako zaboravljate da Republika Srpska ni geografski nije cjelina kako se rado crtaju njene karte. Valjda sto opet zaboravljate da Brcko Distrikt ne pripada RS-u, pa tako je i "republika" prepolovljena na dva dijela.

    Ima tu jos more nebuloza, al eto mastajte pojedinci, nije ni to lose :)
    (Nele, 18. septembar 2014 21:03)

    # Link komentara

  12. BiH ce ostati jedinstvena kad se odvoji Republika Srpska i deo Hrvata !!!!! Jos nista nije gotovo, a EU moze da ... raspadaju se i pucaju po savovima !!! A sve je dodoslo "pod svoje" tek kad su EU moroni poceli da igraju kako im kaubojci preko bare sviraju !!!! Prvo su ih kao "ujedinili" u EU (jer su pojedinacno bili prevelik zalogaj i politicki i ekonoski i vojno) i sad nakon ruiniranja privreda i sistema uz ogromnu duznicku krizu, milionima nezaposlenih, sa socijalnim problemima u svim sferama drustva, sad pocinju da ih parcaju i rasturaju kako bi sto lakse pali pod uticaj USA i njihovih interesa!!! Normalno uz svesrdnu pomoc EU politicara !!!!! A gde su tu nasi...mislim politicari ???
    (Gari, 18. septembar 2014 20:55)

    # Link komentara

  13. - To nije isto jer sam ja tako odlučio. Neki mogu, neki ne mogu.
    - Zašto?
    - Zato jer ja tako kažem.
    - Dobro mama.
    (Mitke, 18. septembar 2014 20:34)

    # Link komentara

  14. Znate li zasto RS ne moze da se odvoji.
    1.nemoze muslimanska zemlja u Europi
    2. dejton,koi su potpisali izmedju ostalih Srbija i Hrvatska,a po dejtonu je vama vraceni djelovi Bosne koi su vojno bili zauzeti (HV iznad Banja luke zar ste to zaboravili,na zahtjev Amerike vojska HV-a i HVO i BiH vojska koja vas je porazila staje i povlaci se (sad tucite minuse ali to su cinjenice)
    3.Ni Hrvatska a ni Srbija nece vam dopustiti to jer nered u Bosni bi unistio i jednu i drugu zemlju
    4.Europa i SAD nece dopustit to
    (sve je pocelo u odesi, 18. septembar 2014 20:34)

    # Link komentara

  15. Mislim da bi referendum na Kosovu bio dobar za nas ako odigramo lukavo, ako bi ga zatrazili mi bismo prihvatili ali uz uslov da mogu da glasaju svi raseljeni ( to bi moglo jer bismo mogli da kazemo da nisu svojim voljom napustili Kosovo jer su prognani tj. nisu se odrekli prava ) a onda bismo mogli da nadjemo milione ljudi koji bi rekli da su s Kosova. I kada bi im propao referendum ne bi mogli da traze nezavisnost jer su dobili priliku da biraju.
     (Aco, 18. septembar 2014 20:26)

    # Link komentara

  16. kad god procitam ovakav tekst krene mi mucnina. Dakle ovo ponizavanje je prosto neizdrzivo vise. Svi mogu sem Srbije, kako god okrenemo nama je d.pe otpozadi. Ali se nadam da ce doci vreme da se ponovo svedu svi racuni!!!
     (zlatan, 18. septembar 2014 20:19)

    # Link komentara

  17. Škotska je DRŽAVA, tu "sitnicu" vole da preskaču ovi što bi i da otcepljuju i MZ.:))
    (bezimena, 18. septembar 2014 20:16)

    # Link komentara

  18. Pitanje Srpske je iskljucivo demokratsko pitanje i kada srbi dobiju osnovno ljudsko pravo o izrazavanju volje gradjana, Srpska ce se potpuno osamostaliti. Van je svake pameti i demokratije da 8 miliona Srba nije imalo pravo na suverenu volju gradjana, a imalo je to pravo milion i po Slovenaca,ili Makedonaca,ili cak manjine Albanaca unutar UN priznate Srbije, ili pak,svega 700.000 Crnogoraca. To ce biti, pre ili kasnije. A Skotska se nece osamostaliti,nema sanse.
     (john, 18. septembar 2014 20:04)

    # Link komentara

  19. Bumerang zvani Kosovo, vraća se onima koji su ga bacili.
     (Blok 45, 18. septembar 2014 19:45)

    # Link komentara

  20. Ej, EU obustavite malo paljbu.
    (Nemo, 18. septembar 2014 19:43)

    # Link komentara

  21. Ma što bi se Republika Srpska pripajala Srbiji? Da nam se uvede dinar, ekavica, pare vuku u Beograd umjesto u Banjaluku, da imamo hiljadu problema više? Ne vidim nikakvog smisla u tome. I ovako imamo dovoljno elemenata nezavinosti, možda vlastima treba lično malo više, ali bolje je tako, malo ih to sputava. Svi smo svjesni da ovako mnogo stvari ne valja, ali neka pitanja se nikako ne bi mogla riješiti kako treba, pojedini krajevi bi ostalo potpuno odsječeni, poseban problem je Brčko, poseban Sarajevo...
    (delboj, 18. septembar 2014 19:25)

    # Link komentara

  22. Kakvo uticanje...sve je "sui generis"
     (007, 18. septembar 2014 19:18)

    # Link komentara

  23. Ili ukratko, svi se mogu odvojiti samo Srbi ne mogu.
     (Jovo, 18. septembar 2014 19:10)

    # Link komentara

  24. A zasto bi se odvojio RS, da bi Dodik imao Monarhiju?
     (Ivan, 18. septembar 2014 19:07)

    # Link komentara

  25. puca eu, izbija treci svetski rat, raspada se planeta, nuklearke tamo, vamo...
     (coa mesar, 18. septembar 2014 18:58)

    # Link komentara

  26. Ja bih volio da mi neko iz EU objasni tacan razlog zasto RS ne moze da se odvoji a da taj razlog pociva na medjunarodnom pravu. Jesu li Srbi iz RS-e narod druge klase pa ne mogu svoju sudbinu krojiti sami nego im trebaju bosnjaci da ih vode u svijetlu buducnost. Republika Srpska ce se odvojiti prije ili kasnije, milom ili silom THE END
    (V.M., 18. septembar 2014 18:24)

    Pa ja koliko vidim, njima je jedini argument "zato sto mi tako kazemo" nema tu nikakvog smisla, zakona, ili pravila.

    Eto Skotska moze a Katalonija ne, valjda ne ZA SADA, eto "nije predvidjeno zakonom". A Kosovo je moglo i bez zakona i na silu, dok je RS opet neka treca prica! A sve kako njima dune ili odgovara datog momenta.

    PS I onda se mi lozimo na njih i na nekakvu vladavinu zakona. Ma nema, brate, nego kako SAM sredis svoju zemlju, nikakva EU ti nece tu pomoci... A sto se EU tice, treba da se naucimo da tu nema nista ni lepo ni uzviseno, Briselu treba pristupiti sa jednim i osnovnim ciljem: izvuci iz njih sto vise, gledati da te sto manje ocepe, i terati vodu na svoju stranu jer to je ono sto svi drugi rade.
    (JohnyJ, 18. septembar 2014 18:44)

    # Link komentara

  27. pa nemislite stvarno da ce kraljica majka dopustiti odlazak skota. nemoguce izbori ne postoje odavno samo zampacivanje i predstave
     (duku, 18. septembar 2014 18:28)

    # Link komentara

  28. Ja bih volio da mi neko iz EU objasni tacan razlog zasto RS ne moze da se odvoji a da taj razlog pociva na medjunarodnom pravu. Jesu li Srbi iz RS-e narod druge klase pa ne mogu svoju sudbinu krojiti sami nego im trebaju bosnjaci da ih vode u svijetlu buducnost. Republika Srpska ce se odvojiti prije ili kasnije, milom ili silom THE END
     (V.M., 18. septembar 2014 18:24)

    # Link komentara

  29. ne znam samo što bi nas bilo briga šta misli EU, niti smo u njoj, niti ćemo biti još godinama
     (ranGo_Unchained, 18. septembar 2014 17:46)

    # Link komentara

  30. Neće i ne može da utiče. Nit je Balkan Britanija, nit je Republika Srpska Škotska.Zna se ko ovde "komanduje", a to je EU i biće kako ona kaže. Što jestda da posle nezavisnosti Kosova nema promena granica. Zato bolje da ih ljudi uz Republike Srpske ne ljute jer će im oduzeti i ovo nadležnosti što imaju.
    (Aron, 18. septembar 2014 17:43)

    # Link komentara

  31. bosna nije u eu tako da izjave iz eu nemaju nikakvo znacenje, ako Republika Srpska resi da se otcepi, otcepice se. eu to ne moze da spreci isto kao sto ne moze da spreci stvaranje Novorusije
    (grubijan, 18. septembar 2014 17:42)

    # Link komentara

  32. Pa nismo bas ni mi toliki divljaci, CG je imala referendum i mirnim putem se odvojila iz Jugoslavije, cemu frka ovolika?
    (mikla, 18. septembar 2014 17:39)

    # Link komentara

  33. Ima zivota i van te eu....
    (neko, 18. septembar 2014 17:39)

    # Link komentara

  34. u pa vama je šou u glavama!
     (roko, 18. septembar 2014 17:35)

    # Link komentara

  35. кад може шкотска, може република српска и север косова да се припоји србији
     (ИБАРСКИ ВУК, 18. septembar 2014 17:34)

    # Link komentara