Ukrajina - sledeća Jugoslavija?

Ukrajinska kriza u nekim važnim aspektima podseća na balkansku krizu 1990-tih. U obe krize etničke tenzije su odmah izbile u prvi plan, a i geostrategija Zapada je u mnogo čemu slična, tvrdi balkanolog Čarls Ingrao.

Jela Defrančeski
Pošaljite komentar
  1. Ako već treba praviti paralele onda je raspad SSSR ravan raspadu SFRJ a ovo sada u Ukrajini je sličnije makedonskom scenariju iz 2002. (manjina u okviru novonastale države traži samostalnost na teritoriji gde se oseća jačom od većine).
    (Čisto radi reda, 24. avgust 2014 20:03)

    # Link komentara

  2. Veoma jednostano sagledavanje situacije, naravno is ugla Glasa Amerike.
    (Brown, 22. avgust 2014 13:39)

    # Link komentara

  3. "Srpski mediji projektovali su predstavu o genocidu, kao što ruski uglavnom državni mediji baražno objavljuju izveštaje o neverovatno okrutnim postupcima protiv proruskog stanovništva u istočnoj Ukrajini. U Bosni, bebe su bile hrana za lavove u sarajevskom zoološkom vrtu"

    Mediji ko mediji, uvijek preuvelicavaju i idu na senzaciju, ali sta cemo sa zvanicnicima drzava koji to isto rade, kao npr. Haris Silajdzic koji je bezocno izmisljao i lagao o logorima cija je iskljuciva namjena zatvaranje i silovanje muslimanki, pa je tako dosao do cifre od preko 200.000 sistematski i planski silovanih muslimanki, sto je licno izjavio na americkoj televiziji? Pitam se samo ko je stigao drzati 75% Bosne pod kontrolom, i ratovati, kad su svi silovali? Naravno, nije bilo ni za ocekivati da ovaj primjer notorne lazi doticni gospodin navede u svom "razmatranju".
    (Daj bombona da sisamo, 22. avgust 2014 10:37)

    # Link komentara

  4. Naravno da je Ukrajina sledeća Jugoslavija. Sve se odvija po istom scenariju. Samo u ovom članku, pisac mnogo više pažnje poklanja srpskoj i ruskoj propagandi dok satanističku američko-evropsku medijsku kampanju koja je vodjena protiv Srba, a sada i Rusa, prosto zanemaruje, ne navodeći nijedan "biser" vezan za "humanitarnu kampanju", koja se završila onako kako su planeri rata imali namere od samog početka odnosno, BOMBARDOVANJEM SRBIJE. Vešto, rekao bih, američko-britanskom podlošću, zanemaruje svu onu ogavnu, pristrasnu, mrzilačku kampanju koja je srpski narod godinama pre direktnog napada posipala katranom i perjem, kako bi bili sigurni da nam smrću "djavola" niko neće proliti nijednu suzu. Siguran sam, jedino, da finale u Ukrajini neće biti isti. Na istoku Ukrajine će izostati bombe jer "hrabri" Amerikanci znaju da će kao odgovor "popiti" kontra bombardovanje a oni ne vole kada neko može da im uzvrati. Oni najviše vole da tuku one koji nemaju nikakvih šansi da im uzvrate. Rekao bih da je razlika jedino u tome. Rusi još uvek pokušavaju da mirno da reše ovaj problem, ćrtvujući svoj narod u Ukrajini. Dokle će to trajati, videćemo?
    (Mladen Mladenovic, 22. avgust 2014 08:43)

    # Link komentara

  5. hteli mi priznati ili ne ,ovo je kopija drugog sv. rata, samo malo drugacije.sudeci po dogadjajima,jos malo treba da izdrzimo.tome se ne komanduje to se samo odigrava.
    (ZAPLANJAC, 22. avgust 2014 08:06)

    # Link komentara

  6. Neki mi komentari ovde uopšte nisu jasni ložač priča o nekakvim teritorijama i pripajanju ili ne Srbiji.Ti si rođače izgleda prespavao zadnjih 15 godina i ovo su ti izgleda prve vesti koje si pročitao nakon toliko vremena.Pa Srbija se bori sa najnižim natalitetom u Evropi i socijalnom bedom a ti lupaš u ratne bubnjeve,svašta ovde može čovek da pročita.
    (Popaj, 21. avgust 2014 21:32)

    # Link komentara

  7. Kremlj bi zeleo raspad Ukrajine kao sto se raspala nasa lepa Jugoslavija. Rekla bih - pusti snovi. Moskva je joss u vreme gladomora stekla u Ukrajini neprijatelja kojeg nece moci da sredi silom i terorom kao Ccecceniju.
    (Vipera, 21. avgust 2014 21:11)

    # Link komentara

  8. Hahaha super su mi ovi šta se nadaju "pripojenjima". Ljudi oladite, pokušali ste, dobili po tamburi i voljno...
    (Baba Yaga, 21. avgust 2014 20:59)

    # Link komentara

  9. Iskra je potrebna da ovaj sukob u Ukrajini dobije vece razmere.Putinova hladna glava jos odrzava situaciju pod kontrolom.Pokusali su sankcijama nesto ali sve su sanse da ce im se obiti o glavu.Niko nije ni slutio da ce Rusija uvesti kontrasankcije koje su pogodile najvise Evropu koja slepo slusa savete i naredjenja Amerike.Voleo bih da se Rusija umesa vojno da vidim kako bi se posle ponasali NATO I SAD jer imaju pravo da brane svoj narod ma gde god bio u svetu.
    (Neso, 21. avgust 2014 20:19)

    # Link komentara

  10. Kad im nije bila bitna Jugoslavija posle pada berlinskog zida, sto onda napravise vojnu bazu na Kosovu i Metohiji?! To cisto onako, zbog sira i vojne muzike...
    (Baninjo, 21. avgust 2014 20:16)

    # Link komentara

  11. posto ce vjerovatno Rusija pustiti proruse u Ukraini niz vodu i izgubiti uticaj u Evropi, Srbija gubi potporu za bilo koje sledece pripajanje bilo koje srpske teritorije, sa mogucnoscu daljnje gubljenja teritorija zbog smanjenja uticaja Rusije..
    (lozac, 21. avgust 2014 18:32)

    # Link komentara

  12. Nije mi jasno kako Rusi nisu shvatili na primjeru Srba iz Hrvatske i BIH, da života u 'velikoj Rusiji' neće biti. Međunarodna zajednica nikada to neće priznati.
    (don Juan, 21. avgust 2014 18:29)

    # Link komentara

  13. Tekst navodi da su Srbi u Hrvatskoj željeli živjeti u Srbiji, a eto Hrvatska je bila dobra pa im je ispunila želju.
    (Knin, 21. avgust 2014 18:23)

    # Link komentara

  14. Nek vam je Bog na pomoci...
    (ens, 21. avgust 2014 17:13)

    # Link komentara

  15. Bojim se da je kriza/Ruska aneksija Krima i okupacija Ukraine/,uvod za novi HAOS U SRBIJI-Pripajenje Rep,blike Srpske i S.Kosova Srbiji,sto je sledeca AVANTURA SUMASETCEGO RUKOVODSTVA iz Lenjingrada, koje je na nadam se PRIVREMENOM RADU U KREMLJU.
     (koperativ OZERO, 21. avgust 2014 16:39)

    # Link komentara