Ivan Ivanji: Srbiji ne preti "Orbanizacija"

Delegacija mađarske vlade, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, boravi u utorak u poseti Srbiji. Orbanovo političko iskustvo jeste nešto sa čim je često poređen politički put premijera Srbije Aleksandra Vućčića, te neretko predviđano da bi Srbija, poput Mađarske, nakon dolaska naprenjaka na vlast mogla krenuti putem sve jačeg nacionalizma. O tome smo razgovarali sa piscem, poznavaocem mađarskih prilika, Ivanom Ivanjijem koji smatra da nije srećno poređenje prilika u Mađarskoj i Srbiji.

Miloš Teodorović
Pošaljite komentar
  1. Da je Mađarska nacionalistička država, danas je već izlapela priča za malu decu u pelenama. Da je Orban udario po džepu banke, multicaniconalne kompanije, da stalno smanjuje cene komunalnih usluga, energije, vode, grejanja i sl. što je sve u rukama stranih kompanija - naravno da im smeta, pa dižu halabuku u svim (svojim)medijima. Ivanji verovatno ne zna da radikalno desna partija Jobbik, sa kojom Orban nema nikakve veze, na zadnjim izborima ove godine nije dobio niti jedan pojedinacni mandat. Svi Jobbikovi zastupnici su ušli u Parlament sa partijske liste.
    (jugoslovenija, 6. jul 2014 23:05)

    # Link komentara

  2. pa sta Ivan rece ne shvatih sto je zaboravio cetnike u ukrajni molim vas ne lupetajte Madjarska je jedna zemlja sa visokom kulturom sto se za Srbiju ne more reci a ni Ivan
    (tozo, 6. jul 2014 00:20)

    # Link komentara

  3. То што је неко провео неколико месеци у немачком логору Аушвицу не даје му никакво право да суди о "национализму" данас у Мађарској или Србији. Уосталом, ако баш хоће том темом да се бави ето му довољно материјала у Израелу тј. Палестини.
    (Селективно, 5. jul 2014 14:10)

    # Link komentara

  4. Ovi liberobolsevici staroga kova, poput Ivanjija odmah vriste i udaraju pecat nacionalizma, antidemokratije cim se neko pojavi ko ne podleze potpuno zahtevima multinacionalnih kompanija, banaka svetskih razmera. Izgleda da srpski mediji ni posle cetvrt stojleca od raspada juge ne mogu bez ovakvih sveznajucih, nezamenljivih eksperata.
    (AMERORUS, 3. jul 2014 21:32)
    Vidim da ste mnogo upuceni, pa da vas jos uputim Ivan Ivanji je covek koji je preziveo Ausvic i ima puno pravo da govori o nacionalizmu, odnosno fasizmu u Madjarskoj. Procitajte njegov tekst o tome kako je preziveo Ausvic pa onda dodjite ovde da se gadjate glupostima. Sramota je da ste tolika neznalica. I stvarno je misljenje ko zadnjica, svako ga ima.
    (N, 4. jul 2014 01:14)

    # Link komentara

  5. Šta su ti Srbi, kad nema boljševika, koji su naravno neprikosnoveni, (polu)fašista, na najboljem putu da em zavede diktaturu, em potpuno sahrani mađarsku ekonomiju (ali glavno da je vratio spoljni dug, kao Čaušesku, a to što je zbog toga, između ostalih suludih i kriminalnih poteza, i pokrao ljudima penzione fondove, nikom ništa) njihov je najveći idol :))
    (EU Citizen, 3. jul 2014 23:44)

    # Link komentara

  6. Ovi liberobolsevici staroga kova, poput Ivanjija odmah vriste i udaraju pecat nacionalizma, antidemokratije cim se neko pojavi ko ne podleze potpuno zahtevima multinacionalnih kompanija, banaka svetskih razmera. Izgleda da srpski mediji ni posle cetvrt stojleca od raspada juge ne mogu bez ovakvih sveznajucih, nezamenljivih eksperata.
    (AMERORUS, 3. jul 2014 21:32)

    # Link komentara

  7. Srbiji nažalost ne preti orbanizacija. Srbija bi mogla dosta pametnih stvari da nauči i usvoji od Mađara i Viktora Orbana.
    (goran, 3. jul 2014 08:33)

    # Link komentara

  8. Ne mogu da shvatim mozgove koji mogu da porede Vučića (ili Dačića, Tadića itd, svejedno) sa Orbanom ili Putinom.
    Ukratko: i Orban i Putin, koliko god se međusobno razlikovali, imaju jednu zajedničku osobinu, a to je patriotizam. Oni rade za svoju zemlju i svoj narod. Ne rade za interese drugih zemalja i drugih naroda.
    (samo da primetim, 2. jul 2014 21:08)

    # Link komentara

  9. Tacno,ne preti Orbanizacija.Posle PUTINIZACIJE koja je vec uradjena,nista drugo ne uspeva.
    (junaPot kivanok, 2. jul 2014 11:41)

    # Link komentara