Da li je Viktor Orban "mađarski car"

Od mađarskog Kenedija do mađarskog Putina, od vernika liberalizma do jedinog čoveka u Evropi koji je MMF-u rekao - "ne". Jedini je evropski političar koji je na izborima osvojio dvotrećinsku većinu. Neki zato danas mađarskog premijera Viktora Orbana zovu "mađarski car".

Stevan Kostić RTS
Pošaljite komentar
  1. Миклош Хорти :
    Увео је Мађарску у рат на страни Хитлера и учествовао у агресији на Југославију и Совјетски Савез[1].

    Одговоран је за истребљење Јевреја и злочине над цивилима. У августу 1941. година Хортијева влада је наредила депортацију Јевреја из земље, а око 20 хиљада њих касније је убијено од стране немачких трупа[2].

    У Југославији је проглашен за ратног злочинца[1] због масовних ликвидација српских цивила у Војводини[2]. Мађарски војници су одговорни за смрт или депортацију скоро 20 хиљада грађана Војводине[2]. Један од најпознатијих злочина ове војске је масовно убиство Срба и Јевреја у јануару 1942. године познато као Рација у јужној Бачкој када је убијено преко три и по хиљаде људи[2].

    Немци су га уклонили са власти и интернирали у октобру 1944. године, када је изразио спремност за потписивање примирја на почетку битке за Будимпешту.[1] Тада су га одвели у Баварску где је био у затвору до краја рата[2].



    Sad procenite da li je Miklos Horti bio zlocinac ili ne?
    (Dr Dragan Nikolic, 12. april 2014 12:56)

    # Link komentara

  2. I kostunica je MMF-u rekao ne. Tacnije zahvalio im se na saradnji
    (Drogon, 8. april 2014 12:41)

    # Link komentara

  3. Jeste,cim se tako zove.
    (Viktor, 8. april 2014 11:27)

    # Link komentara

  4. Naslov je potpuno adekvatan. Orban je zaista car nad carevima. Samo da žalimo što Srbija nema svog Viktora Orbana. Nekada sam bio veliki pristalica ulaska u EU ali vremenom su mi se oči malo otvorile. EU/MMF su samo drugi nazivi za okupaciju i skrivenu diktaru.
    (Bojan, 7. april 2014 10:29)

    # Link komentara

  5. (Madjar, 6. april 2014 16:30)
    Sve je tacno sto si napisao. Ja bih jos dodao da je jedan od sinova Hortija, poginuo kao pilot u borbi protiv nemackih okupatora. I dan danas sirom Madjarske, a najvise u Budimpesti iskopavaju se zaostale nemacke bombe iz Drugog svetskog rata. Ako je Horti bio Hitlerov prijatelj, zasto je nemacka vojska bombardovala Madjarsku? Za raciju u Novom Sadu svi odgovorni su osudjeni na smrt i obeseni. To sto mi i dan danas lovimo vojnike koji su ucestvovali u raciji, je kao da pozivamo na odgovornost nekog desetara koji nema veze sa zivotom vec mora da izvrsava naredjenja pretpostavljenih. U svim posleratnim socijalisticko-komunistickim drzavama, ona druga strana je proglasavana za krajnje zlocinacku. Sto vreme vise prolazi oni postaju veci zlocinci. Za koju godinu ce mozda biti okrivljeni i za raspece Hrista. Bilo bi dobro da spustimo loptu i da stvar ne gledamo crno belo.
    (Konrad, 6. april 2014 22:28)

    # Link komentara

  6. (Madjar, 6. april 2014 16:30)
    Finska nije bila Njemački saveznik. Mannerheim je uvjerljivo najpopularniji Finac u povijesti baš zato jer je ratovao i protiv SSSR-a i protiv nacističke Njemačke u tom teškom razdoblju.
    Finska se igrom sudbine našla na istoj strani sa Njemačkom tijekom Operacije Barbarosa jer se već od 1939.-te branila od sovjetske agresije (dok su, ironično, ovi bili njemački saveznici), ali čak ni tad Finci nisu gledali na Njemce kao saveznike, pa su ih tijekom 44.-te i 45.-te prilikom povlačenja iz Rusije potpuno dotukli.
    Mannerheim je mrzio Hitlera. S njim se susreo jednom, i to ga je dočekao tajno negdje u nekoj kolibi u šumi na jugoistoku Finske i pritom je namjerno na sastanku pušio cigarete, jer je znao da ih Hitler mrzi.
    (filip, 6. april 2014 21:26)

    # Link komentara

  7. Ambasador koji ne zna istoriju? Madjarska i Finska su bile jedine zemlje na stani Nemacke koji nisu bili fasisti. Horti je vladao do 1944. kad su ga "smenili" nemacki komandosi i preuzela je nacisticka vlada. Dotad nije bilo progroma i ubijanja jevreja i roma i bili su bezbedni, jedino pod pritiskom Hitlera su im uskraceno nekoliko trivijalnih prava. A ovi koji su vrsili ratne zlocine za njegovo vreme su bili strogo kaznjeni samo kasnije 44 oslobodjeni. Horti je doveo red u zemlju posle 1. svetskog rata
    (Madjar, 6. april 2014 16:30)

    # Link komentara

  8. Ako bi samo za to bio diktator... Ubijanje kulture, dopustanje da se vredjaju zenska i etnicka ravnopravnost. O da, i pare poreskog obveznika trosi na futbalske stadione dok deo naroda gladuje. Nije rec o MMF-u, upravo se i on poziva na to sto ljupki komentator napisao.
    (melchior, 5. april 2014 23:10)

    # Link komentara

  9. Kada MMF-u neko kaze ne,odmah je diktator!
    Bas bi bilo dobro da ova posrnula Srbija ima jednog Viktora Orbana.
    (Milona Beograd, 5. april 2014 19:59)

    # Link komentara

  10. U celoj ovoj priči je najČudnije, da je Čudić mogao biti ambasador u Mađarskoj, sa ovolikim nepoznavanjem prilika u toj zemlji.
    (marchello, 5. april 2014 13:45)

    # Link komentara

  11. Žalosno je što političare koji odbiju ekonomsku okupaciju (MMF) proglašavaju diktatorima.
    (Nevit, 5. april 2014 01:17)

    # Link komentara