Ko (ni)je hteo da bira patrijarha?

VLADIKA zahumsko-hercegovački Grigorije obratio se pismom svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. U dopisu, napisanom na osam gusto kucanih stranica, koje je uputio vladikama, episkop Grigorije analizira rezultat poslednjeg Sabora, održanog u novembru, i izražava nezadovoljstvo što crkveni arhijereji nisu ispunili volju patrijarha Pavla i izabrali njegovog naslednika na tronu Svetog Save.
Jedan od najmlađih vladika SPC (39), koji je pred jesenji Sabor slovio za jednog od najozbiljnijih kandidata za novog patrijarha, navodi da u Crkvi vlada svojevrsno "vanredno stanje". Ovakav stav potkrepljuje primerima, među kojima su "pilatovsko pranje ruku" u skandalu sa suđenjem vladici vranjskom Pahomiju, "građenje raskolništva" episkopa Artemija, "javno izopštavanje jednog od arhijereja od strane vladike banatskog Nikanora", "nehrišćanski" štrajk glađu mileševskog Filareta, ponovo aktuelni raskol u Americi, fijasko veronauke u Beogradu... Preduslov za rešavanje svih ovih pitanja, po njemu je, izbor novog crkvenog poglavara.

Pošaljite komentar
  1. Divan text. Svaka cast Novostima.. I drugi mediji bi mogli da ukazu na drugu stranu medalje SPC. Nije sve tako crno kao sto izgleda, sve dok imamo arhijereja kao sto je zahumsko - hercegovacki!
    (Andrijana Miloradovic, 20. decembar 2008 11:24)

    # Link komentara

  2. Svaku bih potpisao. Thumbs up za vladiku Grisu.
    (UK, 9. decembar 2008 18:39)

    # Link komentara